Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 6. 2016,
18.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Dirka po Franciji kolesarstvo

Četrtek, 30. 6. 2016, 18.00

6 let, 7 mesecev

Pred začetkom Dirke po Franciji

Kdo se bo najbolje znašel v tritedenskem kolesarskem peklu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Jan Polanc | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V soboto se bo v Mont-Saint-Michelu začela 103. kolesarska Dirka po Franciji, ki se bo 24. julija končala na Elizejskih poljanah. Tako kot vsako leto se obeta izredno zanimiv obračun za končno zmago, najboljšega šprinterja in hribolazca, pa tudi mladega kolesarja. Za štartno črto v otoški občini v Normandiji bodo letos štirje Slovenci.

Jan Polanc, Luka Pibernik, Borut Božič in Kristijan Koren bodo zastopali Slovenijo na najprestižnejši kolesarski dirki. Prva dva bosta na drugi od treh tritedenskih dirk v sezoni nastopila za italijansko ekipo Lampre-Merida, tretji za francoski Cofidis, zadnji pa za ameriški Cannondale, ki je ekipo razkril tik pred zdajci.

Izkušeni Božič bo na Touru kolesaril tretjič in bi moral biti desna roka prvega šprinterja ekipe Nacerja Bouhannija, ki je zaradi poškodbe roke brez nastopa ostal v torek, Polanc in Pibernik bosta pedala na francoski pentlji vrtela prvič, Koren pa je na francoskih cestah že domačin, saj bo tam kolesaril sedmo leto po vrsti.

Mlajši od obeh Slovencev pri Lampreju Pibernik bo sploh prvič nastopil na kakšni od tritedenskih dirk, medtem ko ima Polanc že izkušnje s tovrstnimi dirkami. Lani je na Dirki po Italiji dobil eno od etap. Pri Italijanih bo prav boj za etapno zmago ekipni cilj, z Louisom Meintjensom pa bodo skušali končati čim višje v skupni razvrstitvi. Tudi Koren bo v vlogi pomočnika kapetanu Cannondala Pierru Rollandu.

Chris Froome bo branil lansko zmago. | Foto: Guliverimage/Getty Images Chris Froome bo branil lansko zmago. Foto: Guliverimage/Getty Images

Kdo spada v krog favoritov?

Krog favoritov za končno zmago je letos zelo širok. Prvi favorit je Britanec Chris Froome, ki bo zmago branil s pomočjo izjemno močne ekipe Skyja, ob sebi bo imel na primer Mikela Lando, Sergia Henaa in Gerainta Thomasa.

Froomu se bodo po robu postavili vsaj Kolumbijec Nairo Quintana, ki bo imel za glavnega pomočnika Alejandra Valverdeja, Španec Alberto Contador, Italijana Fabio Aru in Vincenzo Nibali, zmagovalec letošnjega Gira ... Mnogi strokovnjaki so prepričani, da je letos napočil čas za zmagoslavje Quintane, ki je že lani nakazal, da je v gorah močnejši od Frooma, tudi zato je Sky v Francijo poslal odlično ekipo hribolazcev.

Sagan napada zeleno majico

Nič manj spektakularno ne bo v boju za najboljšega šprinterja. Svetovni prvak, Slovak Peter Sagan, bo spet oblekel zeleno majico, odvzeti mu jo bodo poskušali Britanec Mark Cavendish, Nemca Marcel Kittel in Andre Greipel, Norvežan Alexander Kristoff.

Peter Sagan bo poskušal zadržati zeleno opravo. | Foto: Guliverimage/Getty Images Peter Sagan bo poskušal zadržati zeleno opravo. Foto: Guliverimage/Getty Images

Mladina, na katero je treba biti pozoren

Priljubljeni kolesarski portal cyclingnews je pred dnevi objavil pet mladih debitantov, na katere naj bo javnost med letošnjim Tourom pozorna. Mednje je uvrstil Juliana Alaphilippa, Dylana Groenewgena, Tsgabuja Grmayja in Alexisa Gougearda, ob tem pa zapisal, da si pozornost zaslužita tudi Polanc in Pibernik.

21 etap v treh tednih

Tour bo trajal med 2. in 24. julijem, v 21 etapah bodo morali kolesarji premagati 3.535 kilometrov, čaka jih devet ravninskih etap, ena razgibana, devet gorskih, od tega se bodo štiri končale s ciljnim vzponom, in dva posamična kronometra, karavana pa bo zapeljala tudi čez mejo v Andoro in v Švico.

Pregled koles zaradi mehanskega dopinga

V luči zadnjih dogodkov in obtožb o goljufijah z elektromotorji se je francoska vlada odločila, da bo na Touru s termalnimi kamerami pregledovala kolesa. Pripomoček, ki ga je razvila komisija za atomsko energijo, so že testirali pretekli konec tedna na francoskem državnem prvenstvu. Gre za prenosno kamero, ki jo bodo uporabljali z motocikla, v cilju ali ob robu ceste.
Ne spreglejte