Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 7. 2014,
9.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dirka po Franciji

Četrtek, 17. 7. 2014, 9.27

6 let, 6 mesecev

Pravi Pit Bull. V cilj prišel zadnji, a je vseeno zmagovalec.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Medtem ko je na cilju 11. etape že vladalo veselje, se je v ozadju odvijala prava drama. Ko se je že zdelo, da se je vdal v usodo, je Andrew Talansky dokazal, zakaj je pravi Pit Bull.

Andrew Talansky, ameriški kolesar v dresu ekipe Garmin-Sharp, je na 11. etapi letošnje francoske pentlje doživljal pravi pekel. Sredi dirke je že razjahal kolo in sedel na obcestno ograjo. Zdelo se je, da je dirka zanj končana. A se ni vdal.

Po posvetu z vodjo ekipe Robbiejem Huntersom se je vrnil na kolo in v slogu pitbula, psa, ki ne popusti za nobeno ceno, vztrajal. Mimogrede, Talanskega se je z leti oprijel vzdevek Pit Bull in zdaj je kristalno jasno, zakaj.

Navijači ob progi, ki so videli, da se bori zgolj za preživetje, so opešanega junaka glasno spodbujali.

Šef ekipe: Če boš odnehal, se prej prepričaj, ali je to prava odločitev

"Odločitev je bila povsem njegova. Če bi želel odnehati, prav, če pa je želel vztrajati, je edini način, da je sedel na kolo in poganjal pedala," je v cilju pripovedoval vodja ekipe, ki je dramo Talanskega spremljal povsem od blizu. Na tisti obcestni ograji, kjer je kolesar sprejel odločitev, da vztraja.

"Nikoli ne bom nikogar prepričeval, naj sestopi s kolesa. Vsi vodje te ekipe smo izkušeni profesionalni kolesarji in poznamo take situacije. Vsi vemo, kako je, vsi smo se že znašli v koži Talanskega. Tudi sam sem že bil v položaju, ko sem odnehal, potem pa odločitev že čez nekaj ur obžaloval. Edino, kar sem mu rekel, je bilo: 'Če boš odnehal, se prej prepričaj, ali je to prava odločitev,'" je povedal Hunters.

In očitno mu je uspelo. Pred poškodovanim Talanskym, ki je že pred etapo tožil o bolečinah v hrbtu, ki so verjetno posledica več padcev na dirki, je bilo še 52 kilometrov prazne in hribovite ceste.

25-letni kolesar, zmagovalec junijskega Kriterija Dauphine, se je odločil, da vztraja in nadaljuje. S solzami v očeh se je počasi pomikal naprej. Zdelo se je, kot da gre za kronometer, a v zelo počasni različici. Mediji poročajo, da ni želel vedeti, kakšen je njegov zaostanek, želel je le končati etapo. Spletna stran Dirke po Franciji ga je medtem že odpisala in zapisala, da je odstopil.

"To sem storil zaradi ekipe"

Talansky se je v cilj pripeljal kot zadnji od 179 kolesarjev, za zmagovalcem 11. etape Tonyjem Gallopinom je zaostal dobrih 32 minut, v cilj je prikolesaril tik pred časovno "metlo". S solznimi očmi in pokašljujoč je najprej vstopil v ekipno vozilo, nato pa se vrnil in pogumno stopil pred predstavnike sedme sile.

"V hrbtu čutim precej hude bolečine, padci so očitno pustili posledice, a vseeno mi je bilo pomembno samo to, da končam etapo. To sem storil zaradi svojih ekipnih kolegov, za mojo ekipo in vse, kar so na Dirki po Franciji storili zame. Nisem se hotel kar ustaviti in oditi domov po vsem tem, kar so fantje storili zame," se je zahvalil ekipi in se umaknil, ko so ga znova preplavile solze.

Pred 12. etapo je Talansky odstopil, tako da se v Pirenejih in Alpah ne bo mogel dokazati.

Ne spreglejte