Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2013,
17.47

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tadej Valjavec

Sreda, 12. 6. 2013, 17.47

7 let, 12 mesecev

Potrjeni vsi kolesarji za dirko Po Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Znana je štartna lista jubilejne 20. kolesarske dirke Po Sloveniji (2.1), ki se bo v četrtek zvečer začela s posamičnim kronometrom v Ljubljani. Tadej Valjavec največji zvezdnik dirke.

Kljub temu, da Valjavec letos po dvoletni prepovedi nastopanja nastopa za ekipo Sava, ki sodi v tretji kakovostni rang, je še vedno glede na svoje dosežke v dosedanji karieri prvo ime dirke. Na dirki bo nastopilo kar nekaj kolesarjev, ki so v svoji karieri že osvojili naslov svetovnega in celo olimpijskega prvaka. Največ je tistih, ki so osvajali naslove najboljših na dirkališču, po čimer so najbolj znani Avstralci. Slednji bodo na dirki Po Sloveniji nastopili z ekipo Orica-GreenEdge. Michael Hepburn je pri svojih enaindvajsetih letih osvojil že pet naslovov svetovnega prvaka na dirkališču. Dva naslova svetovnega in naslov olimpijskega prvaka na dirkališču je v svoji karieri osvojil tudi Brett Lancaster. Sledi še Litvanec Tomas Vaitkus, ki je bil svetovni prvak leta 2002 v posamičnem kronometru med mlajšimi člani. Naslov svetovnega prvaka je leta 2008 v kronometru med mlajšimi člani osvojil tudi Italijan Adriano Malori (Lampre-Merida). Poleg omenjenih na dirki nastopa še en svetovni prvak. Slovenec Matej Mohorič (Sava) je lani osvojil naslov svetovnega prvaka na cestni dirki mladincev.

Kolesarjev, ki se bodo lahko borili za zmago v skupnem seštevku, ni veliko. Tadej Valjavec (Sava), Jure Golčer (Tirol), Radoslav Rogina, Tomaž Nose (oba Adria Mobil), Patrik Sinkewitz (Meridiana-Kamen), Stefano Pirazzi (Bardiani Valvole-CSF Inox), Jan Polanc (Radenska), Darwin Atapuma (Colombia), Fabio Felline, Omar Bertazzo (oba Androni Giocattoli-Venezuela), Matteo Rabottini, Fabio Taborre (oba Vini Fantini-Selle Italia) je dvanajsterica najbolj vročih kolesarjev, ki bi lahko krojili razplet dirke. Vsekakor se bo našel še kdo, ki je v tem trenutku v izjemni formi in bo mešal štrene zgoraj naštetim. Na štartu dirke bo v četrtek ob 18:00 uri zvečer 117 kolesarjev. Dvanajst ekip bo na dirki nastopilo v polni zasedbi, medtem ko so ekipe Lampre-Merida (Ita), Androni Giocattoli-Venezuela (Ita) in Lokosphinx (Rus) na dirko pripotovale s sedmimi kolesarji. Kot prvi kolesarji svojih ekip (kapetani) so na štartni listi zapisani Mattia Cattaneo (1), Allan Davis (11), Armee Sander (21), Darwin Atapuma (31), Fabio Felline (41), Roberto De Patre (51), Stefano Pirazzi (61), Artur Ershov (71), Tadej Valjavec (81), Radoslav Rogina (91), Jan Polanc (101), Patrik Sinkewitz (111), Jure Golčer (121), Marco Banfatto (131) in Pavel Ptashkin (141).

Vsekakor se obeta izjemna dirka. Poleg tega se obeta, da bo tokrat na sporedu prvi vikend v letošnji sezoni, ko bodo kolesarji lahko dirkali v lepem in sončnem vremenu. A tu grozi, da bo imel marsikateri kolesar težave zaradi visokih temperatur, ki naj bi do nedelje dosegla 30 stopinj Celzija in jih še niso vajeni. Vsekakor je vse nared, da ugotovimo ali so slovenski kolesarji sposobni jubilejno dirko odločiti v svoj prid. Ali bo Janija Brajkoviča nasledil Slovenec ali tujec bo znano verjetno že v soboto pozno popoldne, ko bo cilj tretje etape na Vršiču.

Ne spreglejte