Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 10. 2021,
19.53

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

rekord Bradley Wiggins Dan Bigham

Petek, 1. 10. 2021, 19.53

2 leti, 6 mesecev

Vožnja na eno uro

Podrl Wigginsov britanski rekord, za svetovnega pa prepočasen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Daniel Bigham | Daniel Bigham (levo) je napovedal, da bo naslednje leto napadel svetovni rekord v vožnji na eno uro. | Foto Guliverimage

Daniel Bigham (levo) je napovedal, da bo naslednje leto napadel svetovni rekord v vožnji na eno uro.

Foto: Guliverimage

Britanski kolesar Daniel Bigham je na velodromu v Grenchnu v Švici danes v eni uri prevozil 54 kilometrov in 723 metrov, s čimer je dosegel nov britanski rekord v vožnji na eno uro, a zaostal za svetovnim, ki si ga lasti Belgijec Victor Campenaerts (55,089 km).

Bigham je zdaj uradno britanski rekorder v vožnji na eno uro, dosedanjega rekorderja Bradleyja Wigginsa, ta je 7. junija 2015 v Londonu prevozil 54,526 kilometra, je presegel za 197 metrov. Devetindvajsetletni Britanec je sicer napadal svetovni rekord, a ta še naprej ostaja v lasti Belgijca Campenaertsa, ki je leta 2019 v Aguascalientesu v Mehiki, na nadmorski višini 1.887 metrov v eni uri prevozil 55 kilometrov in 89 metrov.

Tudi če bi Bighamu uspelo preseči Campenaertsovo znamko, te Mednarodna kolesarska zveza (UCI) ne bi priznala, saj britanski kolesar, ki se je proslavil v dirkališčnem kolesarstvu, na letošnjem svetovnem prvenstvu v cestnem v Flandriji pa na kronometru zasedel nadvse spodobno 16. mesto, ni popoln profesionalec in ni registriran član protidopinškega programa UCI, poroča Cyclingnews.

Bigham se s kolesarstvom ukvarja polprofesionalno, je član moštva Ribble Weldtite Pro Cycling, ob dirkanju pa deluje tudi kot svetovalec za aerodinamiko in v tej vlogi sodeluje tudi s klubi Jumbo-Visma, Canyon-SRAM in dansko reprezentanco za dirkališčno kolesarstvo. 

Novi britanski rekorder je napovedal, da bo naslednje leto napadel tudi svetovni rekord UCI, prej se mora le včlaniti v omenjeni program, kar ga bo stalo nekaj tisoč evrov. Polno profesionalni kolesarji so sicer del tega programa samodejno. Njegovega tokratnega dosežka pa UCI ne priznava, čeprav je to drugi najboljši izid v tej disciplini od leta 2014, ko je krovna svetovna zveza uveljavila nov pravilnik za doseganje rekordov v vožnji na eno uro.

Preberite še:

Joscelin Lowden
Sportal Britanka je nova svetovna rekorderka
Ne spreglejte