Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 9. 2015,
21.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Peter Sagan svetovno prvenstvo

Nedelja, 27. 9. 2015, 21.36

8 let

Peter Sagan do največje zmage v karieri, Slovenci s težavami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovaški kolesar Peter Sagan je novi svetovni prvak v cestni dirki, najboljši Slovenec je bil Luka Pibernik na 47. mestu.

Na 261,4 km dolgi dirki v ameriškem Richmondu je Peter Sagan napadel na drugem vzponu zadnjega kroga in na vso moč prikolesaril v cilj s tremi sekundami prednosti pred srebrnim Avstralcem Michaelom Matthewsom in bronastim Litovcem Ramunasom Navardauskasom. Slovencev ni bilo v ospredju. Najboljši Slovenec je bil na koncu Luka Pibernik na 47. mestu, tik za njim je končal Luka Mezgec, oba sta zaostala 55 sekund.

Preizkušnja za mavrično majico se je za razliko od prejšnjih začela izven kroga, pred univerzo v Richmondu, ob 9. uri po ameriškem času, kar je sicer za takšne dirke nenavadno, vendar je razlog preprost: televizijski prenosi v Evropi. Uvodni napadi niso vnesli preplaha v glavnino, med ubežniki je bil Američan Ben King, ki je sicer Richmondčan, vendar je bil njegov poizkus, kot še preostale sedmerice, obsojen na neuspeh.

Bolj kot se je dirkala približevala koncu, močnejši je bil ritem, 36,5 km pred ciljem pa je prišlo do prvega nekoliko resnejšega napada, v šesterici sta se znašla branilec naslova Poljak Michal Kwiatkowski in Nizozemec Tom Boonen. Skupinica je dobro sodelovala, in bila iz kilometra v kilometer dlje od glavnine.

Ko je kazalo, da je prednost začela upadati, se je iz glavnine izstrelila še ena manjša skupina in se pridružila prvim. Takoj po zvoncu za zadnji krog se je za vožnjo na vso moč odločil Nizozemec Tom Dumoulin, ki je kmalu odnehal, sta pa nadaljevala Portugalec Nelson Oliveira in Rus Vjačeslav Kuznecov, obema so se pridružili še trije.

"Vesel, ker sem veliko žrtvoval v zadnjih treh tednih"

V zadnjem krogu, na tlakovanem vzponu na Libby Hill, je napadel Čeh Zdenek Štybar, sledil mu je Nemec John Degenkolb, vendar daleč nista prišla. Na odseku do drugega klanca so se tekmovalci razporedili v vrsto.

Nato pa je napadel Sagan in si takoj prikolesaril nekaj metrov prednosti, na spustu v slogu Mateja Mohoriča je le drvel naprej. Zadaj se mu je približevala skupina zasledovalcev, ki pa je bila prepočasna. Slovak je prišel skozi cilj s tremi sekundami prednosti, odvrgel kolo in kot kavboj hodil po ciljni ravnini, nato pa skočil v objem svoje izvoljenke in Štybarja, za konec pa uspeh proslavil z vožnjo po zadnjem kolesu.

"Mislim, da je to največja zmaga v moji karieri. Zelo sem vesel, ker sem veliko žrtvoval v zadnjih treh tednih. To je neverjetno. Danes sem le čakal in čakal, zraven sem imel brata. Kolege sem imel ob sebi. Če se je kaj zgodilo, so bili tam. V zadnjih krogih je bilo noro, zato sem začel razmišljati, da morajo biti vsi utrujeni. Vse sem dal od sebe na zadnjem vzponu, potem pa s polnim 'gasom' do cilja," je povedal Sagan.

"Mislim, da sem kar zadovoljivo opravil svoje naloge"

"Dirka je bila klasična belgijska enodnevna. Cel dan je bil borba za pozicije. Težko dirko so v prvem delu naredili Nizozemci, potem v drugem Italijani in Belgijci. Zadnje tri kroge je tisti, ki je še imel kaj v nogah, poizkusil biti v ospredju. Pomagal sem reprezentančnim kolegom. Mislim, da sem kar zadovoljivo opravil svoje naloge," je uvodoma povedal Pibernik, sicer slovenski državni prvak v cestni dirki.

Za boj za najvišja mesta sta bila predvidena Grega Bole in Luka Mezgec, on, Kristijan Koren, Marko Kump in Borut Božič za pomoč. Kump, Koren in Božič dirke niso končali, tako je Pibernik skušal kar se da najbolje pomagati slovenskima adutoma. "Želeli smo odigrati na dve karti. Če bi se skupina močno razbila, potem bi dirkali na Grego, na Luka pa, če pride do sprinta. Grega je imel težave, Luki je zmanjkalo moči. Imeli smo smolo. Grega Bole je imel idealno pozicijo pred zadnjo špico. Žal je imel težave z verigo, izgubil je veliko mest. Nimaš kaj, to je kolesarstvo," je dodal Pibernik.

Bole s tehničnimi težavami

Bole je bil še dva kilometra pred ciljno črto v stiku z najboljšimi, vendar ga je ustavila tehnična okvara, ki ga je potisnila na rep uvrščenih na 86. mesto. Razočaranje je bilo razumljivo prisotno.

"Mislim, da bi bil vsak slabe volje. Ekipa je 258 km garala zame. Potem pa ta smola s kolesom. Kaj naj rečem ... Tako se je zgodilo. Sam nisem nič kriv, ne morem pomagati. Ne govorim, da bi bil v medaljah, bi pa bil lahko lepo uvrščen," je razložil Bole, ki se je sicer med dirko dobro počutil, premagal je vse težave in bil v zaključku dobro razpoložen: "Dirka je tako dolga, da če nimaš krize, je nekaj narobe. Prelomna točka je bila na polovici dirke. Še ena malo pred koncem. Vse sem preživel, dobro sem se počutil v zadnjem krogu. Potem pa tole."

Za Mezgeca pretežko

Do cilja je prišel tudi Luka Mezgec, ki je že pred ciljem ugotovil, da se v zaključku ne more boriti za najvišja mesta, zato je upal, da bo to uspelo Boletu. "Tri kroge do cilja sem videl, da je finale pretežek. Če bi prišel čez kocke, bi bila špica pretežka, da šprintam. Premalo je bilo ravnine pred ciljem. Boletu sem rekel, da je bolje, da dirkamo nanj. Na koncu pa smola zanj. Bil je dobro postavljen, na 15. mestu, jaz sem bil nekje okrog 30. mesta. Za trenutke sem spustil, naredila se je luknja in nisem več ujel skupine. Do predzadnjih kock sem se dobro počutil. Odločalo se je na zadnjem klancu in v sprintu. Zadnji klanec je bil zame pretežek," pa je dogajanje povzel Mezgec.

Ne spreglejte