Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 2. 2017,
17.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

kolesarska dirka Peter Sagan Greg Van Avermaet

Sobota, 25. 2. 2017, 17.52

6 let, 7 mesecev

Omloop Het Nieuwsblad

Olimpijskemu prvaku van Averametu obračun s svetovnim prvakom Saganom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Greg van Avermaet BMC | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Belgijec Greg van Avermaet, kolesar ekipe BMC, je ubranil zmago na enodnevni dirki svetovne serije Omloop Het Nieuwsblad. Na belgijskih cestah je v Gentu po 198,3 v ciljnem sprintu trojice olimpijski prvak van Averamet ugnal svetovnega prvaka Slovaka Petra Sagana (Bora-Hansgrohe) in Belgijca Sepa Vanmarckeja (Cannondale-Drapac).

Na prvi klasiki sezone v svetovni seriji in prvi dirki na belgijskih tleh s startom in ciljem v Gentu - vmes so morali kolesarji premagati še 13 vzponov in 10 sektorjev tlakovcev - sta se na koncu za zmago udarila olimpijski in svetovni prvak, štrene pa jima je želel mešati zmagovalec dirke leta 2012 Vanmercke. Trojica je bila skupaj zadnjih 60 kilometrov, ko se še z nekaj kolesarji napadli, predvsem Sagan pa je v tej skupini opravljal večino dela. Z nekaj napadi je izločil večino tekmecev, le van Avermaeta in Vanmerckeja ne. Skupaj so dobro sodelovali in kmalu je bilo jasno, da se bo trojica udarila za zmago.

V zadnjih pet kilometrov so "nesli" minuti prednosti, začelo se je spogledovanje in pripravljanje napada. Sagan se je pomaknil na zadnji položaj, prvi napad je kakšnih 300 metrov sprožil Vanmercke, van Avermaet in Sagan sta odgovorila, več moči pa je v nogah ostalo olimpijskemu prvaku, svetovni prvak je nekaj metrov pred ciljno črto končal s sprintom in se samo odpeljal v cilj.

Kristijan Koren Canondale | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

Od štirih Slovencev na startu dirke, ki je letos prvič štela za točke svetovne serije, je do uvrstitve prišel le Kristijan Koren (Cannondale), ki je z zaostankom 2:44 minute osvojil 28. mesto. Četverica Bahrajn Meride Borut Božič, Domen Novak, David Per in Luka Pibernik ni prišla do cilja.

Isto slovensko peterico že v nedeljo čaka nova klasika, dirka ekstra kategorije Kuurne-Bruselj-Kuurne.

Pred tem so Omloop Het Nieuwsblad odpeljale kolesarke. Na prvih štirih mestih so končale Nizozemke, prva je bila Lucinda Brand, edina Slovenka Špela Kern (Bizkaia-Durango) dirke ni končala.

Ne spreglejte