Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 9. 2019,
17.32

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Natisni članek

Tadej Pogačar Tadej Pogačar Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta Primož Roglič Primož Roglič

Sobota, 14. 9. 2019, 17.32

1 leto, 9 mesecev

DIRKA PO ŠPANIJI, 20. ETAPA

Tadej Pogačar s tretjo etapno zmago nazaj na stopničke, Roglič kralj Vuelte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Primož Roglič Alejandro Valverde Vuelta2019 | Alejandro Valverde je lahko po predzadnji etapi Vuelte le športno čestital slovenskemu junaku Primožu Rogliču. | Foto Alenka Teran Košir

Alejandro Valverde je lahko po predzadnji etapi Vuelte le športno čestital slovenskemu junaku Primožu Rogliču.

Foto: Alenka Teran Košir

Zmagovalec odločilne 20. etape Dirke po Španiji je 20-letni slovenski as Tadej Pogačar (UAE Emirates). Ta se je v skupnem seštevku prebil nazaj na oder za zmagovalce, rdečo majico pa je udobno ubranil Primož Roglič (Jumbo Visma), ki mora v nedeljo le še varno pripeljati na cilj v Madrid in postal bo prvi Slovenec z zmago na eni od največjih kolesarskih dirk na svetu.

Primož Roglič
Sportal Roglič vstopil v svet nesmrtnih, Pogačar tlakuje pot vanj

Primož Roglič, trenutno najboljši slovenski kolesar, je le še korak oddaljen od uspeha kariere, v zadnji etapi, ki bi lahko premešala vrstni red, je ubranil redečo majico, ki jo mora jutri le še varno pripeljati v Madrid in osvojil bo prestižno kolesarsko Dirko po Španiji.

Letošnjo špansko pentljo je zaznamoval še en Slovenec, senzacionalni 20-letni Komendčan Tadej Pogačar, ki je danes prišel še do svoje tretje etapne zmage na svoji prvi tritedenski dirki.

Pogačar se je v skupnem seštevku spet prebil na oder za zmagovalce, prehitel je Naira Quintano, medtem ko je Alejandro Valverde za 22 sekund rešil drugo mesto. Pogačar je zadal odločilni udarec tudi Miguelu Angelu Lopezu v boju za belo majico.   

Roglič in njegovi kolegi iz moštva Jumbo Visma morajo jutri rdečo majico le še varno spraviti do Madrida, zadnja etapa bo povsem ravninska, dolga 106,6 kilometra, začela pa se bo v Fuenlabradi. 

Izidi 20. etape:

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                     5;16:40

 2. Alejandro Valverde (Špa/Movistar Team)                      +1:32

 3. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe)

 4. Hermann Pernsteiner (Avt/Bahrain-Merida)

 5. Primož Roglič (Slo/Team Jumbo-Visma)                         1:41

 6. Sergio Andres Higuita Garcia (Kol/EF Education First)        1:49

 7. Dylan Teuns (Bel/Bahrain-Merida)

 8. Nairo Quintana (Kol/Movistar Team)                           1:56

 9. Mikel Nieve (Špa/Mitchelton-Scott)                           1:59

10. Wilco Kelderman (Niz/Team Sunweb)                        isti čas

...

125. Luka Pibernik (Slo/Bahrain-Merida)                         38:44

138. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida)                        isti čas


Skupni vrstni red:

  1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                         75;00:33

  2. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                         + 2:33

  3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)                            2:55

  4. Nairo Quintana (Kol/Movistar)                               3:46

  5. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)                             4:48

  6. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe)                            7:33

  7. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb)                               10:04

  8. Carl Fredrik Hagen (Nor/Lotto Soudal)                      12:54

  9. Marc Soler (Špa/Movistar)                                  22:27

 10. Mikel Nieve (Špa/Mitchelton-Scott)                         22:34

...

109. Luka Pibernik (Slo/Bahrain-Merida)                       4;12:17

123. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida)                         4;26:50

Potek 20. etape:

Cilj: Tadej Pogačar je zmagovalec 20. etape! To je še njegova tretja etapna zmaga na letošnji Vuelti!

17:20: Pogačar se vozi proti svoji tretji etapni zmagi na letošnji Vuelti, pred skupino favoritov ima več kot minuto in pol prednosti. Če z njo pripelje v cilj, se bo v skupnem seštevku spet prebil na stopničke za zmagovalce.

17:11: do konca odločilne etape letošnje Vuelte je še 10 kilometrov, Pogačar vztraja v vodstvu, pred skupino favoritov je še povečal prednost, ki zdaj znaša 1:40. Začenja se zadnji klanec dneva. Če Pogačar še poveča prednost pred Valverdejem, se utegne v skupnem seštevku prebiti celo na drugo mesto. 

16:50: Pogačar vzdržuje prednost minute in pol pred Rogličevo skupino in se je virtualno spet prebil na oder za zmagovalce v skupnem seštevku. Do konca etape je še 23 kilometrov, kmalu se bo približal začetku zaključnega vzpona na Platformo de Gredos (1.750 m. n. v., 9,4 kilometra klanca 3. kategorije s povprečnim naklonom 3,8 %). 

16:39: Pogačar leti. Pred Guerreirom in Hartom je do vrha Puerta de Pena Negre pridobil več kot minuto naskoka, kolesarja sta kmalu zatem obupala, ujela ju je tudi skupina favoritov z Rogličem, Lopezom. Valverdejem in Quintano, ki za vodilnim Pogačarjem zaostaja minuto in 35 sekund.

16:29: napadel je Tadej Pogačar! Dvajsetletnik iz Komende je hitro ušel skupini favoritov, Lopez se ni odzval, in ujel ter prehitel vodilna Guerreira in Geoghegana Harta. 37 kilometrov pred ciljem ima Pogačar minuto prednosti pred Rogličem in skupino favoritov.

16:20: Miguel Angel Lopez (Astana) je prvi, ki je v skupini favoritov poskusil z napadom, dvakrat je skočil, povzročil nekaj zmede, a se Rogliču, Valverdeju, Quintani in Pogačarju ni uspel odlepiti. Se je pa karavana na vzponu na Puerto de Pena Negra raztrgala, v ospredju sta še Guerreiro in Geoghegan Hart, a le še 40 sekund pred vse bolj živahnimi tekmovalci, ki v skupnem seštevku zasedajo vrh. Roglič je spet ostal brez klubskih pomočnikov. Do konca etape je še 40 kilometrov.

16:00: 50 kilometrov pred ciljem so kolesarji Astane, ki so se postavili na čelo glavnine, s strupenim tempom zaostanek za ubežno petericvo zmanjšali na dve minuti in pol. Jumbo Visma z Rogličem se je malo potuhnila in kot kaže varčuje z močmi pred zahtevnim zaključkom etape. 

15.35: peterica ubežnikov je na klancu Puerto de Chia prednost povečala na slabe štiri minute in pol, je 72 kilometrov pred ciljem, kmalu pa bo začela 14-kilometrski vzpon na Puerto de Pena Negra (1.910 m.n.v., 1. kategorija, povprečni naklon 5,9 %).

14:40: do cilja etape je še 100 kilometrov, v vodstvu je zdaj skupina petih kolesarjev, ki jim je glavnina dovolila prednost povečati na nekaj več kot tri minute. 

Razmere v cilju:

14:20: Sergio Samitier je pobral novih pet točk za prečkanje gorskega cilja, pred glavnino vztraja le še četverica, Damien Howson (Mitchelton-Scott), Ruben Guerreiro (Katusha Alpecin), Sergio Samitier (Euskadi-Murias) in Nicolas Edet (Cofidis). Iz glavnine je skočil še mladi Britanec Tao Geoghegan Hart (Team Ineos) in se podal v lov za ubežniki. Vodilna skupina ima dobri dve minuti prednosti pred Rogličevo skupino, Geoghean Hart je nekje na polovici med njima. Favoriti za zdaj ostajajo mirni, napadov na Rogliča še ni bilo.

13:58: kolesarji so začeli vzpon na Alto De Navatalgordo, klanec druge kategorije (1.235 n.m.v., 7,2 %).

13:55: Na spustu je vodilno sedmerico ujel še Američan Lawson Craddock (EF Education First), ki zdaj v skupini z Markom Padunom (Bahrain-Merida), Stevom Morabito (Groupama-FDJ), Damienom Howsonom (Mitchelton-Scott), Rubenom Guerreiro (Katusha Alpecin), Sergiom Henaom (UAE Team Emirates), Sergiom Samitierjem (Euskadi-Murias) in Nicolasom Edetom (Cofidis) kolesarki dobro minuto pred glavnino z rdečo majico. Do cilja je še 130 kilometrov.

13:39: na Puerto De Serranillos se je prvi povzpel Sergio Samitier (Euskadi-Murias), drugi vzpon dneva je v ospredju preživela sedmerica ubežnikov, ki je imela na vrhu dobro minuto prednosti pred skupino z Rogličem in favoriti. Do cilja etape je še 140 kilometrov, na spustu je cesta mokra in spolzka.

13:10: kolesarje so že ujele prve dežne kaplje. Kolesarji Astane še vedno diktirajo močan tempo, razlika do vodilne skupine se je nekoliko zmanjšala.

12:48: v glavnini kolesarjev so zelo aktivni kolesarji Astane. Ti 170 kilometrov pred ciljem držijo visok ritem.

12:35: v ospredju se je ustvarila skupina devetih kolesarjev, ki ima slabi dve minuti prednsoti pred glavnino. Noben od tehkolesarjev v skupni razvrstitvi ni nevaren našemu Rogliču.


12:20: že takoj na začetku smo lahko videli prve skoke iz glavnine kolesarjev.

12:15: štart! Začela se je 20., odločilna etapa Dirke po Španiji.

Preberite še:

Tadej Pogačar
Sportal S ponosom nosil Rogličev zgornji del #video
LOpez
Sportal Vroča kri na Vuelti, Lopez javno okrcal svetovnega prvaka in njegovo ekipo
Primož Roglič
Sportal Zadnje pasti za Primoža Rogliča
Ne spreglejte