Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 10. 2018,
4.04

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

2

Natisni članek

skok v športno preteklost Jan Ullrich

Nedelja, 14. 10. 2018, 4.04

5 let, 6 mesecev

Skok v športno preteklost: Jan Ullrich

Od zmage na francoskem Touru, vdora k sosedu in žaljenja prostitutke do zdravljenja od odvisnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

2

Jan Ullrich | Nemški kolesar Jan Ullrich, ki je bil večji del kariere v senci Lancea Armstronga, čeprav je tudi sam nanizal nekaj velikih uspehov, se trenutno spopada s hudimi težavami v zasebnem življenju. | Foto Getty Images

Nemški kolesar Jan Ullrich, ki je bil večji del kariere v senci Lancea Armstronga, čeprav je tudi sam nanizal nekaj velikih uspehov, se trenutno spopada s hudimi težavami v zasebnem življenju.

Foto: Getty Images

Nemški kolesar Jan Ullrich, ki ima na svojem rezultatskem računu tudi zmago na francoskem Touru leta 1997, po izpadih na Mallorci, kjer je avgusta vdrl na posestvo nemškega igralca in režiserja Tila Schweigerja, nato pa v Nemčiji napadel in žalil plačano spremljevalko, je v Miamiju na Floridi pravkar končal prvi del zdravljenja od odvisnosti. Terapije bo nadaljeval v Nemčiji. Z javnim sporočilom v časopisu Bild je nekdanji kolesarski šampion, čigar življenje je treščilo ob kar nekaj čeri, javnosti povedal svojo plat zgodbe.

"To so prve etape mojega osebnega Toura." S temi besedami je 44-letni Jan Ullrich povzel uvodne korake zdravljenja od odvisnosti in potegnil vzporednice z najslovitejšo kolesarsko dirko, ki je močno zaznamovala njegovo življenje. Poleg skupne zmaga leta 1997 (pred vladavino Lancea Armstronga, ki so mu zaradi zlorabe dopinga odvzeli vseh sedem skupnih zmag na rumeni pentlji) je zbral še pet drugih mest na sloviti dirki.

Jan Ullrich | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Ve, kje tiči razlog samodestruktivnega vedenja, a o njem javno še molči

"V fazi odvajanja od odvisnosti v Miamiju sem se veliko naučil. Obkrožen sem bil z ljudmi z zelo podobno usodo ter odličnimi terapevti in zdravniki. Spoznal sem, kje se skriva razlog mojih odvisnosti, a o tem danes ne bi želel govoriti," je ozadje razlogov, ki so ga vodili v samodestruktivnost, najboljši kronometrist svoje dobe raje zadržal zase.

Jan Ullrich | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

"Spet bom dobri stari Jan"

Olimpijski prvak v cestni dirki in "srebrni" v kronometru iz Sydneyja leta 2000 ter dvakratni svetovni prvak v vožnji na čas je poudaril, da je na Floridi postavil temelje za novo življenje brez odvisnosti od drog in alkohola. "Spet bom stari dobri Jan, ki bo storil vse, da porazi demone in z novo energijo poišče novo luč življenja," je napovedal nekdanji kolesar, ki se je v zadnjih mesecih spopadal s hudimi težavami.

Najprej je bil v začetku letošnjega avgusta na Mallorci aretiran zaradi vdora na posestvo nemškega igralca in režiserja Tila Schweigerja, nato pa je nekaj dni pozneje v Nemčiji hudo žalil in poškodoval plačano spremljevalko ter si spet priboril obisk ječe.

"Opravičujem se vsem, ki sem jih zaradi svoje bolezni užalil." | Foto: Reuters "Opravičujem se vsem, ki sem jih zaradi svoje bolezni užalil." Foto: Reuters

"Opravičujem se vsem, ki sem jih v preteklosti zaradi svoje bolezni užalil," je zapisal in napovedal, da se bo proti ljudem, ki ga obtožujejo dejanj, ki jih ni zagrešil, boril z vsemi močmi.

Spremljajte zgodbe iz rubrike Skok v športno preteklost na Sportalu.

Spoznal je, kdo so pravi prijatelji

"Kljub situaciji, v kateri sem se znašel, sem spoznal, da sem pridobil veliko. Zato, ker sem spoznal, da imam prijatelje, ki so bili ob meni, ko sem jih najbolj potreboval. Vsi, ki ste me podpirali in mi poskušali pomagati, vedite, da vas ne bom pozabil. Imam štiri otroke, ki me imajo iskreno radi, in to ne glede na to, ali sem uspešen ali ne. Mnogi so mi ponudili pomoč, tudi moj nekdanji tekmec Lance Armstrong. Zelo sem vam hvaležen, a pot bom moral najti sam. Ta se začne s spoznanjem, da potrebujem pomoč."

Med zdravljenjem ga je obiskal tudi nekdanji tekmec Lance Armstrong:

Za odvisnost okrivil nekdanjo ženo, ki naj bi mu preprečevala stik z otroki

Pojasnil je, da mu je zdravnik v Miamiju predlagal, da zdravljenje nadaljuje na nemških tleh, v materinem jeziku, kar bo Ullrich tudi upošteval. Zapisal je, da namerava več časa preživeti s svojimi otroki (eden od razlogov za njegovo odvisnost naj bi bilo preprečevanje stikov z otroki s strani njegove nekdanje žene), in pozval ljudi, ki imajo podobne strahove, naj spregovorijo o svojih težavah in poiščejo pomoč.

Javnost in medije je prosil za diskretnost. "Obveščal vas bom o vsem," je obljubil nekdanji športnik, ki je v življenju doživel mnogo vzponov in še več padcev.

Jan Ullrich | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Kdo sploh je Jan Ullrich in kako je zaznamoval svet kolesarstva?

Rodil se je leta 1973 v Rostovu v vzhodni Nemčiji. Za kolesarstvo ga je navdušil starejši brat Stefan. Oče je družino zapustil, ko je imel Jan komaj šest let, zato je vse breme vzgoje in finančne skrbi za otroke prevzela mama Marianne. Ullricha so pri 13 letih prepoznali kot kolesarskega talenta in ga povabili v športno šolo v vzhodnem Berlinu, kjer so mu zagotovili dobro kolo, s katerim je postavil temelje za prihodnje uspehe.

Jan Ullrich z mamo Marianne, ki ga je potem, ko je oče zapustil družino, vzgajala sama.  | Foto: Getty Images Jan Ullrich z mamo Marianne, ki ga je potem, ko je oče zapustil družino, vzgajala sama. Foto: Getty Images

Na svojem prvem Touru presenetil z drugim mestom

Po padcu Berlinskega zida so se mu odprla vrata v svet. Leta 1995 je podpisal profesionalno pogodbo z nemško ekipo Telekom in že leto pozneje, pri komaj 22 letih, prvič nastopil na francoskem Touru, kjer je na presenečenje vseh osvojil skupno 2. mesto. Zaostal je le za ekipnim kolegom, Dancem Bjarnem Riisom, premagal pa je tudi svojega kolesarskega vzornika Španca Miguela Induraina, petkratnega zmagovalca Toura.

Leta 1997 je pri rosnih 23 letih zmagal na Dirki po Franciji. Prvič in zadnjič. | Foto: Getty Images Leta 1997 je pri rosnih 23 letih zmagal na Dirki po Franciji. Prvič in zadnjič. Foto: Getty Images

Zmagovalec Toura pri rosnih 23 letih

Leta 1997, pri še ne dopolnjenih 24 letih, je Ullrich prvič (in edinkrat) zmagal na Touru. Čeprav je bilo predvideno, da pomaga kapetanu Riisu osvojiti drugo zaporedno zmago, se je med tritedensko etapo pokazalo, da je močnejši od danskega kolega.

Leta 2000 je v Sydneyju postal olimpijski prvak v cestni vožnji. | Foto: Getty Images Leta 2000 je v Sydneyju postal olimpijski prvak v cestni vožnji. Foto: Getty Images

Ko je slava preprosto preveč

Zmaga mu je temeljito spremenila življenje. "Na začetku je bilo super, a vsaka medalja ima dve plati. Kar naenkrat so me vsi poznali, nisem mogel iz hiše, ne da bi me kdo prepoznal, me nagovoril ali se želel fotografirati z menoj. To mi nikakor ni ustrezalo. Sam sem dokaj zadržan in svojo zasebnost rad ohranjam zase," je povedal v enem od intervjujev.

Jan Ullrich | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Der Kaiser

Bremenila so ga tudi pričakovanja. Lastna in pričakovanja drugih. V Nemčiji je namreč sprožil pravo kolesarsko evforijo, mediji so mu nadeli vzdevek Der Kaiser (cesar), podobno kot so oklicali nemškega nogometnega zvezdnika Franza Beckenbauerja. "Kar nekaj časa sem potreboval, da sem se naučil spopadati s pritiskom," je priznal.

Jan Ullrich | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Rezultatskega vrhunca, kot ga je dosegel leta 1997 z zmago na Touru, ni nikoli več ponovil. Z izjemo presežkov na olimpijskih igrah v Sydneyju (1. in 2. mesto). Leto pozneje ga je premagal Italijan Marco Pantani, obdobje po letu 1999 pa je bilo tako ali tako rezervirano za Armstronga.

Jan Ullrich | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Prvi pozitivni dopinški test že leta 2002

Športni porazi so sprožili tudi nemir v njegovem osebnem življenju. Junija 2002 je med rehabilitacijo po poškodbi kolena oddal pozitiven dopinški test, ki je pokazal prisotnost amfetaminov. Ker je Nemec svoje dejanje obžaloval (z amfetamini si je pomagal v obdobju izven tekmovanj, zato ga ta prekršek ni stal kariere), so mu mediji in javnost oprostili. Težave je imel tudi s težo. V času izven sezone je pridobil tudi do deset kilogramov.

Jan Ullrich | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Rivalstvo s kavbojem iz Teksasa

Njegovo rivalstvo z Armstrongom, teksaškim kavbojem, ljubljencem množic, navdihom bolnikom z rakom, je bilo legendarno. Marsikdo, ki je živel v času njune kolesarske vladavine, tudi če ni podrobneje spremljal kolesarstva, je poznal njuno rivalstvo.

"Med nama ni bilo nobenega stika, nobenega odnosa, kadar pa je do stika prišlo, sva bila vedno zelo spoštljiva eden do drugega. Lance je vedno dejal, da sem zanj največja grožnja, sam pa sem na vse tekmece gledal enako spoštljivo," je Ullrich povedal v enem od intervjujev.

Operacija Puerto in sodelovanje z dr. Fuentesom sta ga stali kariere

Ko se je Američan po svoji sedmi zmagi na Touru leta 2005 upokojil, je kazalo, da prihaja nova priložnost za Ullricha. Žal je ostala neuresničena. Zaradi operacije Puerto, kjer so preiskovali dopinške nečednosti zdravnika Eufemiana Fuentesa, ki so ga povezovali z mnogimi znanimi imeni, tudi z Ullrichom, ga je ekipa šest dni pred začetkom dirke umaknila s seznama kolesarjev za Tour leta 2006.

Jan Ullrich | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

"Šokiran sem. To je najgrša stvar, ki se mi je v življenju pripetila. Nekaj časa bom potreboval, da se spravim k sebi, nato pa  bom dokazal svojo nedolžnost," je napovedal takrat. Tega nikoli ni storil, zato je delodajalec 20 dni pozneje, 21. julija 2006, z Nemcem prekinil pogodbo. Ullrich je bil nad odločitvijo zgrožen. "Odločitev T-Mobile (naslednik moštva Telekom) zame ni sprejemljiva. Zelo sem razočaran nad postopkom, saj mi novico niti osebno niso sporočili, temveč so mi prek odvetnikov obvestilo poslali po faksu," je komentiral.

Športno kariero je sklenil februarja 2007. Trdil je, da si nikoli ni pomagal z dopingom. Čas je pokazal drugače.

Jan Ullrich | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Večno drugi, večno za Armstrongom. Tudi pri priznanju grehov.

Junija 2013, pet mesecev zatem, ko je Armstrong v oddaji Oprah prvič priznal, da si je pri doseganju športnih rezultatov pomagal s prepovedanimi sredstvi, je tudi Ullrich priznal svoje grehe in potrdil sodelovanje z zloglasnim dr. Fuentesom. Prečrtali so mu vse dosežke po maju 2005, vključno s 3. mestom na Touru istega leta.

"Nekaterih stvari bi se lotil drugače," priznava danes, a dodaja, da v njegovi eri športnik ni imel besede. "Celoten sistem je deloval tako, kot je, in sam bi težko sprejemal drugačne odločitve."

Dejstvo, da so Armstrongu odvzeli vseh sedem naslovov zmagovalca Toura, ga jezi. "To za šport ni dobro. Da enostavno izbrišeš dosežke, kot da se niso zgodili."

Jan Ullrich | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Armstrongovih zmag si ne želi

Eventualno bi lahko Ullricha okronali (še) za trikratnega zmagovalca Toura, saj je prav tolikokrat za Armstrongom zasedel drugo mesto (v letih 2000, 2001 in 2003), a je to zavrnil. "Ne nameravam se kititi s tujim perjem. Takrat je bil Lance pač boljši in to sem sprejel. Tako takrat kot danes," je o tej temi dejal Ullrich, ki pa je v nasprotju z Armstrongom, ki je že vrnil svojo olimpijsko medaljo (bron iz Sydneyja leta 2000), zavrnil predlog Mednarodnega olimpijskega komiteja, da vrne svoje zlato in srebro iz Sydneyja.

Armstrong je bronasto medaljo z olimpijskega kronometra v Sydneyju leta 2000 zaradi uporabe dopinga vrnil Mednarodnemu olimpijskemu komiteju, medtem ko je Ullrcih, drugi v kronometru in prvi v cestni dirki, to zavrnil. | Foto: Getty Images Armstrong je bronasto medaljo z olimpijskega kronometra v Sydneyju leta 2000 zaradi uporabe dopinga vrnil Mednarodnemu olimpijskemu komiteju, medtem ko je Ullrcih, drugi v kronometru in prvi v cestni dirki, to zavrnil. Foto: Getty Images

V intervjuju za Sky Sport je dejal, da so v njegovem obdobju skoraj vsi kolesarji za boljšo športno predstavo uživali prepovedana sredstva. "Ničesar takega nisem počel, kar ne bi počeli tudi drugi," se je izgovarjal. "Zame bi bilo to goljufanje le, če bi si s tem ustvaril prednost, pa si je nisem. Želel sem si samo zagotoviti enake možnosti."

V drugem zakonu s Saro Ullrich so se mu rodili trije otroci. | Foto: Getty Images V drugem zakonu s Saro Ullrich so se mu rodili trije otroci. Foto: Getty Images

Čeri v zakonskem morju

Tudi njegovo zasebno življenje je bilo polno padcev. Maja 2014 je v vinjenem stanju povzročil prometno nesrečo, v kateri sta se poškodovali dve osebi, propadla pa sta tudi oba zakona, v katerih so se mu rodili štirje otroci.

Jan Ullrich | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Zdaj je odločen, da je čas, da 11 let po največjem uspehu kariere, zmagi na francoski pentlji, življenje vrne na preizkušene tirnice. Zgrajene na trdnih in zdravih temeljih.

Ne spreglejte