Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 5. 2017,
12.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Po Sloveniji

Četrtek, 4. 5. 2017, 12.07

6 let, 6 mesecev

Novosti na kolesarski dirki Po Sloveniji. Prihaja veliki Cavendish?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Foto: Vid Ponikvar

Med 15. in 18. junijem bodo spet zaživele slovenske ceste in na njih profesionalni kolesarji, ki se bodo potegovali za naziv kralja dirke Po Sloveniji. Organizator največje slovenske kolesarske pentlje se je odločil za nov slogan Borite se za zeleno - Fight for green. Od letošnje dirke naprej bo vodilni na dirki nosil zeleno majico. In zanjo se bo med drugim potegovalo kar pet World Tour ekip. Bo prišel tudi Mark Cavendish? Gorska etapa bo imela cilj na Rogli.

Največji kolesarski dogodek v Sloveniji bo zaznamovalo kar nekaj novosti. Na današnji novinarski konferenci so razkrili ekipe, ki bodo prisotne.

Kolesarji se bodo letos potegovali za zeleno in ne rumeno majico. | Foto: Vid Ponikvar Kolesarji se bodo letos potegovali za zeleno in ne rumeno majico. Foto: Vid Ponikvar

Bo spet prišel Cavendish?

Mark Cavendish je lani nastopal na dirki Po Sloveniji in predčasno odstopil. Se bo letos vrnil? | Foto: Reuters Mark Cavendish je lani nastopal na dirki Po Sloveniji in predčasno odstopil. Se bo letos vrnil? Foto: Reuters Nastopilo bo pet World Tour ekip (Bora – Hansgrohe, ORICA-Scott, Dimension Data, UAE Team Emirates, Bahrain Merida). Vse skupaj bo na cestah 18 moštev, od tega tri slovenska - Adria Mobil, Rog Ljubljana in slovenska reprezentanca. Član Bore je tudi veliki Peter Sagan, ki pa ga letos v Slovenijo ne bo. "Nekaj moramo pustiti tudi za 25. dirko Po Sloveniji. Takrat se bomo skušali pogovarjati tudi v tej smeri," pravi direktor dirke Bogdan Fink, ki je ponosen, da bo dirka prisotna tudi na Eurosportu.

Na listi prijavljenih je prav tako izjemni šprinter Mark Cavendish, ki pa je sicer poškodovan. Član ekipe Dimension Data je bil že lani na slovenski dirki, na kateri je predčasno odstopil, zato pa pozneje zablestel na slovitem francoskem Touru, na katerem je nanizal kar štiri zmage. 

Kateri odlični kolesarje iz najbolj znanih ekip in kateri slovenski obrazi bodo nastopili na slovenski kolesarski pentlji, bo znano v tretjem tednu dirke po Italiji (Giru), ki letos obeležuje 100. izvedbo.

Boj za zeleno in ne več rumeno majico

Slovenska profesionalna kolesarska dirka bo potekala med 15. in 18. junijem. Začela se bo v Kopru in končala tradicionalno v Novem mestu. Gorska etapa bo potekala od Celja in se končala na Rogli, kjer bomo najverjetneje spoznali tudi novega kralja dirke Po Sloveniji.

Bogdan Fink vsako leto skrbi, da je organizacija dirke Po Sloveniji na najvišji ravni. | Foto: Vid Ponikvar Bogdan Fink vsako leto skrbi, da je organizacija dirke Po Sloveniji na najvišji ravni. Foto: Vid Ponikvar

Lani je postal veliki zmagovalec Estonec Rein Taaramäe, ki je spet nagnil tehtnico zmag in porazov med Slovenci in tujci na stran zadnjih.

Po številu zmag med Slovenci in tujci na 11:11 je pred dvema letoma izenačil nekdanji skakalec Primož Roglič, ki mu je bila krona na dirki Po Sloveniji dobra odskočna deska za tujino, kjer prav tako razveseljuje slovenske ljubitelje kolesarstva. Selektor slovenske reprezentance Andrej Hauptman upa, da bo tudi letos kdo odskočil in si utrl pot. Novost v letošnji izvedbi dirke Po Sloveniji je nova barva majice za vodilnega v skupnem seštevku.

Primož Roglič je zadnji Slovenec, ki je osvojil kolesarsko dirko Po Sloveniji. Podvig mu je uspel leta 2015. | Foto: Vid Ponikvar Primož Roglič je zadnji Slovenec, ki je osvojil kolesarsko dirko Po Sloveniji. Podvig mu je uspel leta 2015. Foto: Vid Ponikvar Rumeno bo zamenjala zelena barva. "Borite se za zeleno je novi, izjemno močan in hkrati večplastni slogan dirke, ki se v neposrednem pomenu sicer nanaša na kolesarski boj za majico vodilnega – ta bo odslej zelena in ne rumena kot doslej – posredno pa nakazuje na precej širši pomen trajnostne zaveze naše dežele in slovenskega turizma v smislu 'ohranimo naš planet zelen'. Boj za čisto in zdravo okolje ostaja tudi v ospredju naše kolesarske dirke Po Sloveniji, tokrat še z nekoliko večjim emocionalnim in siceršnjim nabojem," je dejal Fink.

Ne spreglejte