Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 2. 2015,
13.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Lance Armstrong

Torek, 17. 2. 2015, 13.24

8 let

Nov udarec (po žepu) Lancea Armstronga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Grehi iz preteklosti so padlega ameriškega kolesarskega šampiona Lancea Armstronga znova temeljito udarili po žepu. Teksaškemu podjetju SCA Promotions mora izplačati 8,8 milijona evrov kazni.

43-letni Lance Armstrong je okusil vse plati slave. Bil je magnet za sponzorje vseh vrst, ljubljenec ženskih src in božanstvo za ljubitelje kolesarstva. Bil pa je tudi glavna tarča ameriške protidopinške agencije Usada, ki mu je dokazala sistematično zlorabo prepovedanih živil, in na koncu tudi prvi in najbolj zasramovani kolesar v zgodovini tega športa.

Ko ti oglaševalci obrnejo hrbet in zahtevajo denar

Armstrongu so zaradi dopinških grehov v preteklosti, ki so mu pomagali do fenomenalnih kolesarskih predstav, leta 2012 odvzeli vseh sedem naslovov zmagovalca francoskega Toura in mu prepovedali udejstvovanje v športu do konca življenja. Nato so se proti njemu zarotili tudi oglaševalci, ki so na račun slave Velikega šefa (Big Boss, kot so ga nagovarjali nekateri) zasloveli in zaslužili tudi sami.

SCA Promotions Armstrongu izplačal 4,4 milijona evrov

Nova v vrsti tožb, ki ga preganjajo zadnja leta, je bila tožba teksaške promocijske agencije SCA Promotions, ki je Armstrongu za zmage na Dirki po Franciji v letih 2002, 2003 in 2004 pred leti izplačala skoraj 4,5 milijona evrov nagrad. Armstrong, ki je bil pisanju ameriškega časnika The New York Times v zlatih časih vreden neverjetnih 109 milijonov evrov, jim bo zdaj moral izplačati še enkrat toliko, 8,8 milijona evrov.

Po pisanju tiskovne agencije Associated Press je tričlanski arbitražni senat sodišča v Dallasu odločil v korist podjetja SCA Promotions ter Armstrongu in lastniku nekdanje kolesarske ekipe US Postal, korporaciji Tailwind Sports, naložil izplačilo kazni v višini 8,8 milijona evrov.

Zanimivo je, da se je podjetje SCA Promotion kar dve leti upiralo izplačilu nagrade, saj se je takrat ob poplavi govoric o Armstrongovih nečednostih pojavila še knjiga L.A. Confidentiel, kjer sta športna novinarja David Walsh in Pierre Ballaster temeljito popisala dogajanje v zakulisju Armstrongovih uspehov.

SCA Promotions se je takrat po dolgotrajni arbitraži z Armstrongom šele leta 2006 pogodil zunaj sodišča in mu poleg že prej dogovorjenih 4,4 milijona evrov izplačal še 2,2 milijona evrov sodnih stroškov.

Preobrat: javno priznanje pri Oprah

Ko je Armstrong januarja 2013 kraljici pogovornih oddaj Oprah Winfrey in 28 milijonom gledalcev, ki so spremljali pogovor, prvič javno priznal uporabo dopinga, kar je dolga leta tako vztrajno in odločno zanikal, tudi pod prisego na sodišču, je podjetje SCA Promotion začelo iskati načine, kako bi izterjalo izplačani denar. Februarja lani je sodnik sodišča v Dallasu podjetju odobril, da znova vloži tožbo, in ta je obrodila bogate sadove.

Armstrong je tudi v tem primeru kriv

Arbitražni senat je namreč včeraj odločil, da je Armstrong sodeloval v celi vrsti krivih zapriseg, zlorab in zarot. "S krivimi zaprisegami in drugimi nepravilnimi metodami si je prilastil na milijone dolarjev dobička na račun podjetja SCA Promotions, poleg tega za ta dejanja ni pokazal nobenega obžalovanja," so zapisali v utemeljitvi arbitražnega senata.

"Težko opišem, koliko škode je Armstrongova mreža laži povzročila podjetju SCA Promotions, je pa to prvi korak k popravilu škode," je bil z razpletom zadovoljen direktor podjetja in njen ustanovitelj Bob Hamman.

Najvišja kazen za posameznika

Podjetje sodeč po pojasnilih na svoji spletni strani ocenjuje, da je višina naložene kazni najvišja vsota, ki jo je kadarkoli v ameriški zgodovini sodne prakse moral izplačati posameznik. A zgodba še ni končana. Ne za Armstronga ne za podjetje SCA Promotions, ki je v Dallasu že vložilo novo tožbo proti Armstrongu in njegovemu nekdanjemu menedžerju Billu Stapletonu.

Armstrongu pa nad glavo visi še ena odmevna tožba, primer z imenom Ameriški zvezni žvižgač, kjer ga v zvezi s sponzorskimi pogodbami z družbo Postal Service, tožita ameriška zvezna vlada in nekdanji ekipni kolega Floyd Landis. Ča bi ga sodišče spoznalo za krivega, bi ga to lahko stalo tudi do 88 milijonov evrov.

Ne spreglejte