Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 2. 2021,
13.21

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

Natisni članek

Mathieu Van der Poel Dirka po Združenih arabskih emiratih

Nedelja, 21. 2. 2021, 13.21

3 leta, 2 meseca

Dirka po Združenih arabskih emiratih, 1. etapa

Presenečenje: vsestranski Nizozemec do zmage na vetrovni etapi, Pogačar šesti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52
Mathieu Van der Poel | Presenečenje na prvi kolesarski dirki svetovne serije v letu 2021: štirikratni svetovni prvak v ciklokrosu Mathieu Van der Poel premagal vso konkurenco.  | Foto Guliverimage/Getty Images

Presenečenje na prvi kolesarski dirki svetovne serije v letu 2021: štirikratni svetovni prvak v ciklokrosu Mathieu Van der Poel premagal vso konkurenco. 

Foto: Guliverimage/Getty Images

V Abu Dabiju so danes izpeljali prvo etapo Dirke po Združenih arabskih emiratih, prve kolesarske dirke za svetovno serijo v tej sezoni. Kljub kopici šprinterskih imen, je na prvi, povsem ravninski etapi, ki jo je zaznamoval močan bočni veter, zmagal Nizozemec Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), sicer specialist za ciklokros in enodnevne dirke. Tadej Pogačar (UAE Emirates) je bil šesti. 

Štirikratni svetovni prvak v ciklokrosu in zmagovalec lanske Dirke po Flandriji Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) je v ciljnem šprintu premagal Davida Dekkerja (Jumbo-Visma) in Michaele Morkova (Deceuninck-QuickStep).

"Ta zmaga mi pomeni veliko. Nisem ravno pričakoval takšnega začetka, ko smo prišli z ekipo sem. Ekipa je tudi v puščavi v dobri formi," je še dodal član Alpecin-Fenixa. Ta je na profesionalni kontinentalni ravni osvojila največ točk, zaradi česar letos nastopa na dirkah svetovne serije.

UAE Tour | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Pogačar: Pokazali smo, da smo močni in da se lahko borimo pri vrhu

Tudi Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) se je odlično odrezal na uvodni etapi "domače dirke". Ves čas je bil aktiven tudi pri narekovanju ritma v bočnem vetru, na drugem vmesnem sprintu je celo osvojil dve bonifikacijski sekundi.

Največ je pri tem pridobil Portugalec Almeida (Deceuninck-Quick-step). Po zaslugi šestih dodatnih sekund je edini od favoritov pred začetkom dirke, ki je v skupnem seštevku pred Pogačarjem. V njem ima lanski zmagovalec dirke po Franciji na petem mestu osem sekund zaostanka za van der Poelom.

Almeida je četrti (+0:07), vmes sta še Dekker (+0:04) in Moerkoev (+0:06). V prvi skupini je ciljno črto prečkal tudi lanski zmagovalec, Britanec Adam Yates (Ineos Grenadiers).

"Zelo zahtevna etapa je za nami, toda naša ekipa je opravila sijajno delo s štirimi kolesarji v vodilni skupini. Na žalost se nam ni izšlo za zmago, a pokazali smo, da smo močni in da se lahko borimo pri vrhu. V naslednjih dneh bomo imeli še več priložnosti," je zahtevno prvo etapo ocenil Pogačar.

Ponedeljek bo dan za kronometer

V ponedeljek ga čaka zanimiv ravninski 13 kilometrov dolg kronometer po otoku Al Hudajriat. Tudi za to etapo napovedujejo močan veter, kar bi moralo ustrezati najmočnejšim kolesarjem. V prvi vrsti svetovnemu prvaku Italijanu Filippu Ganni, ki bo lovil osmo zaporedno zmago v vožnji na čas.

Prvi kolesar se bo s startne rampe pognal ob 10.45, Pogačar se bo v prvem kronometru po znameniti zmagi v predzadnji etapi lanskega Toura s starta pognal nekaj čez 13. uro.

Preberite še:

Tadej Pogačar UAE Tour 2020
Sportal Pogačar se vrača na kraj, kjer se je lani kolesarski svet prvič ustavil

 

Ne spreglejte