Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
17. 6. 2016,
20.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

3

Natisni članek

Jani Brajkovič Po Sloveniji

Petek, 17. 6. 2016, 20.30

6 let, 7 mesecev

Neverjetna zgodba: nedavno so mu operirali srce, na štartu kraljeve etape še trpel, nato pa presenetil

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

3

To, kar je v zadnjih tednih preživljal Jani Brajkovič, ki zdaj zelo uspešno nastopa na kolesarski dirki Po Sloveniji, je nekaj posebnega. Operirali so mu srce, danes pa je v izjemno težki etapi dirke Po Sloveniji kolesaril odlično.

Jani Brajkovič je po operaciji srca prijetno presenetil v kraljevski etapi dirke Po Sloveniji. | Foto: Jani Brajkovič je po operaciji srca prijetno presenetil v kraljevski etapi dirke Po Sloveniji. Pot, ki jo je eden najboljših slovenskih kolesarjev vseh časov Jani Brajkovič prekolesaril v zadnjih tednih, ni vsakdanja. Operirali so mu srce, ker je imel težave z aritmijo – obliko motnje srčnega ritma oziroma tako imenovani PVC (prezgodnja ventrikularna kontrakcija, ki se pojavlja pri ljudeh z boleznimi srca ali brez njih). Gre sicer za nenevarno zadevo, a hkrati zelo motečo.

Ker je še pred dvema tednoma ležal na bolniški mizi, ni vedel, kaj lahko pričakuje od nastopa na dirki Po Sloveniji, na kateri nastopa v dresu slovenske ekipe, sicer pa je član UnitedHealthcara.

Video pogovor z Janijem takoj po koncu druge etape

Junak slovenske kolesarske pentlje leta 2012 je bil pred štartom še negotov: "Takrat sem zelo trpel. Upal sem, da ne bo letelo in da ne bom odpadel."

"Na zadnjem klancu sem bil morda premalo samozavesten"

Bolj ko se je 217 kilometrov dolga etapa z dvema težkima vzponoma na Črni vrh in Črnivec približevala končnemu na Golte, vse bolje se je Brajkovič počutil: "Na zadnjem klancu sem bil morda premalo samozavesten. Če bi šel s prvo skupino, bi bila morda možnost, da bi ostal z njimi. Ko so fantje šli, sploh nisem poizkusil. Morda mi je malce žal za to."

A se je na koncu zanj dobro izteklo, saj je za osrednjim junakom druge etape, Estoncem Reinom Taaramäejem (Katjuša), prikolesaril na cilj kot šesti z zaostankom 1:03. "Glede na to, da sem imel dva tedna nazaj operacijo na srcu, moram biti zadovoljen. Več ne bi smel pričakovati," je bil Jani vidno zadovoljen.

V klancu na Golte se je zelo dobro počutil in na cilj prikolesaril kot šesti. | Foto: V klancu na Golte se je zelo dobro počutil in na cilj prikolesaril kot šesti. S tako malo treninga v zadnjem obdobju je pozitivno presenetil prav vse: "Do operacije sem zelo malo treniral. Po operaciji sem tri dni miroval, nato mi je pot iz ZDA vzela še dodatne tri dni, tako da sem običajno treniral le kakšen teden."

Kaj lahko od njega pričakujemo v tretji etapi, ki bo 16,8 kilometra dolg kronometer (mešanica ravninskega in gorskega) iz Celja na Celjsko kočo? "Zelo težko je napovedati glede na to, koliko sem treniral. Zna se zgoditi, da bom jutri zelo dober, slab ali povprečen. Vem le to, da bom dal vse od sebe in videl bom, kam me bo to pripeljalo."

Kaj čaka kolesarje v sobotni etapi ...

Rezultati 2. etape:

1. Rein Taaramäe (Est/Katjuša)
2. Jack Haig (Avs/Orica)
3. Egan Arley Bernal Gomez (Kol/Androni)
4. Pavel Kočetkov (Rus/Katjuša)
5. Jure Golčer (Adria Mobil)
6. Jani Brajkovič (Slovenija)
7. Antonio Santoro (Ita/Meridiana Kamen Team)
8. Floris de Tier (Bel/Topsport)
9. Andres Torres (Kol/Androni)
10. Jose Pimenta Costa (Por/Bora-Argon)
...
17. Luka Pibernik (Lampre)
19. Radoslav Rogina (Adria Mobil)
36. Domen Novak (Adria Mobil)

...
Ne spreglejte