Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 6. 2011,
15.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tour

Torek, 28. 6. 2011, 15.23

8 let

Najzahtevnejše etape letošnjega Toura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Leta 2010 se je prvič zgodilo, da sta na Touru nastopila več kot dva slovenska kolesarja. Lani so nastopili štirje in tako bo tudi letos. A pred njimi ne bo lahka naloga.

Na 3430 kilometrov dolgi dirki z nagradnim skladom nekaj čez dva milijona evrov bo v razmiku devetih dni na sporedu šest etap, od katerih se bodo štiri končale s ciljnim vzponom (14., 16., 18. in 19.). V teh šestih etapah bodo morali kolesarji premagati 19 kategoriziranih vzponov. Kar dvakrat (v 18. in 19. etapi) se bodo povzpeli na Galibier, s čimer bodo organizatorji počastili stoletnico prvega prečkanja tega prelaza na Touru (1911). V 18. etapi bo cilj na vrhu Galibierja (Serre Chevalier), kar bo najvišje ležeči etapni cilj v vsej zgodovini Toura (2645 metrov nadmorske višine).

Zanimiva bo kraljevska, 14. etapa, v kateri bo na sporedu nekaj zahtevnih vzponov. Portet d'Aspet ter cilj na planoti Beille bosta verjetno tudi tokrat dala zmagovalca Toura. V zadnjih štirih Tourih s ciljem na planoti Beille je vedno etapno zmago slavil kolesar, ki je nato postal tudi skupni zmagovalec dirke. Dirka bo zapustila Francijo le v 17. in 18. etapi, ko bo italijanski Pinerolo gostil cilj in štart etape. Prvič v zgodovini Toura bo cilj etape na vzponu Galibier (18. etapa). Še težja bo zagotovo kratka 19. etapa, ki bo karavano še enkrat preko vzpona na Galibier popeljala v Alpe d'Huez. Cilj dirke bo tradicionalno na Elizejskih poljanah v Parizu.

Vsekakor je trasa letošnjega Toura pisana na kožo kolesarjem, ki so odlični hribolazci. Največji favorit za zmago bo Andy Schleck, ki je nedavno že potrdil, da mu trasa dirke bolj ne bi mogla ustrezati. Edino vprašanje, ki se poraja vsem ljubiteljem kolesarstva, je, ali je Contador sposoben po letošnji zmagi na Giru slaviti tudi na Touru? Pričakujemo lahko, da bo imel več težav kot drugi favoriti. Letos je vse stavil na Giro in po njegovi sijajni zmagi je menedžerju ekipe Saxo Bank-SunGard uspelo prepričati sponzorja Saxo Bank, da bo slednji to tudi v prihodnji sezoni. To sta že dve veliki zmagi te danske ekipe v letošnji sezoni in vsekakor bi bila nova zmaga Contadorja na Touru že kar "nočna mora" za Andya Schlecka, Cadela Evansa, Andreasa Klodna in še koga.

Ne spreglejte