Najboljša kolesarja leta Monika Hrastnik in Primož Roglič

Monika Hrastnik in Primož Roglič sta najboljša kolesarja leta 2016 po izboru Kolesarske zveze Slovenije. Gorska kolesarka Hrastnikova je nagrado na Ljubljanskem gradu na Večeru zvezd prejela za naslov evropske podprvakinje v spustu, Roglič pa s številnimi uspehi v kronometru, ki jih je dosegel v svoji premierni sezoni med najboljšimi na svetu.

Primož Roglič je bil imenovan za najboljšega kolesarja v letošnjem letu.

Primož Roglič je bil imenovan za najboljšega kolesarja v letošnjem letu. Foto: Vid Ponikvar

Dvaindvajsetletna Monika Hrastnik, ki je kot kolesarka leta nasledila gorsko kolesarko Tanjo Žakelj, je na letošnjem evropskem prvenstvu na Poljskem osvojila srebro, od zlata je bila na koncu oddaljena le dobre tri desetinke. Trenutno je 17. na lestvici Mednarodne kolesarske zveze v spustu in 13. v štirikrosu.

Sedemindvajsetletni Primož Roglič, naslednik Simona Špilaka z nagrado kolesar leta, je v prvi sezoni v svetovni seriji presenetil prav vse. Na prologu dirke po Italiji je bil drugi, nato je zmagal še najdaljši posamični kronometer Gira. Na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru je bil 10., na evropskem prvenstvu v Franciji sedmi. Roglič je tudi najvišje uvrščeni Slovenec na lestvici Ucija.

"Zelo sem vesela in presenečena. Nisem razmišljala, da bi lahko dobila nagrado. Očitno so rezultati pokazali svoje. Sezona je bila uspešna. Evropsko prvenstvo je bila najpomembnejša tekma. Že zaradi tega, ker je bila v tednu, ki je bil grozen. Vsi smo vozili za Zarjo," je z nagrado v rokah dejala Hrastnikova.

"V posebno čast si štejem. Brez ljudi, ki me vzpodbujajo in verjamejo vame, mi ne bi uspelo. Veselim se dela v prihodnje in upam, da jo še kdaj dobim. Sezona je bila dolga, prva med elito. Na vse gledaš drugače. Dirka po Algarveju je bila prelomna, ko sem videl, da lahko vozim z najboljšimi. Potem pa Giro, drugo mesto in zmaga," se je na nagrado in sezono ozrl Roglič.

Monika Hrastnik je bila za najboljšo izbrana med kolesarkami. Monika Hrastnik je bila za najboljšo izbrana med kolesarkami. Foto: Grega Valančič / Sportida

Nagrado je prejela tudi tragično umrla kolesarka

Nagrade za posebne dosežke na področju gorskega kolesarstva je dobil Mitja Ergaver, svetovni prvak v štirikrosu in drugi na lestvici Ucija v tej disciplini. Miha Čeh, mladi tekmovalec na BMX-u, ki je letos osvojil naslov evropskega prvaka v kategoriji do 8 let, je prejel priznanje za dosežek in spodbudo za nadaljnje delo. Odbor za gorsko kolesarstvo je podelilo še priznanje za dosežke in doprinos h gorskemu kolesarstvu letos tragično umrli Zarji Černilogar.

Odbor za cestno kolesarstvo je nagrado za posebne dosežke podelilo članoma mladinske reprezentance Jaki Primožiču, ki je na svetovnem prvenstvu v Katarju osvojil osmo mesto v kronometru, na prvem mestu je končala sezono na lestvici Procyclingstats med mladinci, in Tadeju Pogačarju, dobitniku brona na letošnjem EP ter zmagovalcu dirke Giro del Lunigiana, ter Luki Piberniku za etapno zmago na dirki Eneco Tour za svetovno serijo, ter edini slovenski ženski profesionalni ekipi BTC City Ljubljana.

Najboljši ekipi leta sta postali Črn Trn med gorskokolesarskimi zasedbami ter Adria Mobil med cestnimi.

Najboljši parakolesar leta 2016 je postal Primož Jeralič, ki je bil na letošnjih paraolimpijskih igrah 10. na cestni dirki in v kronometru.

KZS je na nad slovensko prestolnico podelila še nagradi za najboljša amaterska kolesarja, to sta postala Andrej Žavbi in Ajda Opeka.

Posebno zahvalo za dolgoletno delo na KZS je dobila Tonka Švajger.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano