Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 10. 2016,
17.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Gorazd Štangelj Grega Bole Luka Pibernik Luka Mezgec Doha kolesarstvo svetovno prvenstvo

Četrtek, 13. 10. 2016, 17.45

6 let, 6 mesecev

Gorazd Štangelj, selektor članske kolesarske ekipe pred nedeljsko cestno preizkušnjo

Na svetovno prvenstvo raje s povprečno pripravljenim kolesarjem z željo in motivacijo kot z nekom nemotiviranim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Slovenijo bodo na nedeljski članski preizkušnji svetovnega kolesarskega prvenstva v Dohi zastopali samo trije kolesarji. Poleg glavnega aduta Luke Mezgeca sta to še Grega Bole in Luka Pibernik. Selektor Gorazd Štangelj je prepričan, da je izbral najmočnejša orožja, kar jih je bilo na voljo. Zadovoljila bi ga uvrstitev med deseterico, tam so tudi medalje na dosegu.

Po solidnih nastopih v mlajših selekcijah (Jaka Primožič je med mladinci v kronometru osvojil deveto mesto, Karin Penko in njen brat Izidor pa sta v isti disciplini med mlajšimi člani zasedla 21. oz. 22. mesto), sedmem mestu kolesark BTC City Ljubljana in 24. mestu Primoža Rogliča na posamičnem kronometru ter petem mestu na ekipnem kronometru v dresu ekipe LottoNl-Jumbo bo ta konec tedna v glavnem mestu puščavske države Katar rezerviran za nastope kolesarske elite.

Primož Roglič se je na posamičnem kronometru uvrstil na 24. mesto.  | Foto: Getty Images Primož Roglič se je na posamičnem kronometru uvrstil na 24. mesto. Foto: Getty Images

Udarna trojka Mezgec – Bole – Pibernik

V soboto bosta na ženski članski dirki pedale vrteli Polona Batagelj in Urša Pintar, v nedeljo pa bo na sporedu preizkušnja za moške.

Zaradi slabše sezone profesionalcev in ekipe Adrie Mobila (letos na 82. mestu, lani na 69. mestu) bodo slovenske barve po desetih letih s številčnejšo posadko letos zastopali samo trije kolesarji. Selektor Gorazd Štangelj je za puščavski, 257-kilometrski izziv izbral Luko Mezgeca, Luko Pibernika in Grego Boleta.

"Priznam, da sem se veselil tega prvenstva, imamo namreč kar nekaj kolesarjev, ki bi jim trasa v takih pogojih (vročina in veter) ustrezala, a smo se na koncu morali zadovoljiti s tem, da imamo na voljo samo tri mesta," je Štangelj pred odhodom na prvenstvo opozoril na osiromašenost članske posadke.

Slovenski kolesarji in kolesarke med pripravami na nedeljski nastop.

Naslednja ovira, ki se je pokazala pri izbiranju kandidatov za nastop na prvenstvu, je dejstvo, da je svetovno prvenstvo na sporedu dokaj pozno (sklepno dejanje SP bo na sporedu 16. oktobra), kar pomeni, da so kolesarji močno utrujeni.

"V nedeljo bodo nastopili samo tisti, ki so ta trenutek na voljo, ki so motivirani in ki so se bili pripravljeni udeležiti tekmovanja. Kar nekaj kolesarjev je namreč izrazilo željo, da bi sezono predčasno končali, saj se ne počutijo več kompetentni za nastop," je pojasnil Štangelj, a o imenih ni razglabljal.

Selektor Gorazd Štangelj na prvenstvo raje odhaja s povprečno pripravljenimi kolesarji z željo in ambicijo kot obratno. | Foto: Selektor Gorazd Štangelj na prvenstvo raje odhaja s povprečno pripravljenimi kolesarji z željo in ambicijo kot obratno.

Tudi on se tako kot njegovi kolegi v preostalih športnih panogah srečuje s primeri, ko posamezniki zavrnejo nastop pod slovenskim grbom. "Takrat je treba oceniti, ali gre za izgovor ali pomanjkanje motivacije. Trdim, da je na svetovno prvenstvo bolje odpeljati povprečno pripravljenega kolesarja, ki je motiviran in željan tekmovanja, kot pa nekoga brez želje in motivacije."

Roglič, Bole in Mezgec so bili v reprezentanco za nastop na SP vpoklicani nekaj tednov pred prvenstvom, le Pibernik je povabilo dočakal v zadnjem hipu. Priložnost je dobil zaradi odličnih predstav v zadnjem delu sezone (na šesti etapi dirke Eneco Tour je pripeljal do svoje prve zmage v seriji World Tour) in tako nadomestil utrujenega in obolelega Boruta Božiča.

Luka Pibernik je priložnost za nastop na svetovnem kolesarskem prvenstvu dobil namesto utrujenega Boruta Božiča. "Pibernik je naš joker, veliko presenečenje sezone," ga je opisal selektor.  | Foto: Luka Pibernik je priložnost za nastop na svetovnem kolesarskem prvenstvu dobil namesto utrujenega Boruta Božiča. "Pibernik je naš joker, veliko presenečenje sezone," ga je opisal selektor.

Štangelj največ upov polaga v Mezgeca. "Mezgec je zadnje desetletje naš najboljši šprinter in mislim, da bi moral biti eden od liderjev letošnjega svetovnega prvenstva. Pibernika vidim predvsem kot jokerja in je zame veliko presenečenje sezone, morda preseneti tudi v Dohi. Za Boleta pa vemo, da je izredno izkušen kolesar, vajen takega dirkanja, kot ga pričakujemo na SP, in nekdo, ki se v takih okoliščinah, kot nas čakajo v puščavi, zelo dobro znajde," je kakovost treh slovenskih žezel v katarskem ognju opisal selektor.  

Precej besed je bilo namenjenih tudi vročini in vetru, ki kolesarje čakata na prvenstvu. "Pogoji bodo res ekstremni, a bodo za vse enaki," je ocenil selektor. "Vročina bo eden od dejavnikov, a kako peklenska bo, bomo videli šele na dan tekmovanja. Če bo bolj vetrovno, bo vročina manjša in bodo temperaturne razmere že bolj podobe tistim v Evropi. Trasa bo tudi zaradi številnih rondojev tehnično zahtevna, boj za položaje bo seveda vseskozi prisoten. Spanja v skupini ne bo, šlo bo za celodnevni boj."   

Štangelj ocenjuje, da bo trasa podobna belgijskim klasikam, da jo bo krojil veter, zagotovo pa bodo vplivali tudi padci in velika vročina.

Razplet dirke na SP krojita vročina in veter. Na fotografiji ekipa Lotto Nl-Jumbo, za katero je na ekipnem kronometru vozil tudi Primož Roglič. Ekipa je zasedla peto mesto, Roglič pa je bil na posamičnem kronometru 24.  | Foto: Getty Images Razplet dirke na SP krojita vročina in veter. Na fotografiji ekipa Lotto Nl-Jumbo, za katero je na ekipnem kronometru vozil tudi Primož Roglič. Ekipa je zasedla peto mesto, Roglič pa je bil na posamičnem kronometru 24. Foto: Getty Images

"Če brez nevšečnosti preživimo del dirke, ki bo v puščavi, bomo lahko v zadnjih krogih na otoku enakovredni. Mogoči so vsi scenariji, menim, da imamo odgovore za vse. Upam, da bomo dokazali, da smo še vedno del svetovnega kolesarstva," je za STA dejal Štangelj, ki je pred odhodom v Doho največ stavil na kronometer Rogliča.

Ta po naporni sezoni sicer ni zadovoljil rezultatskih apetitov – pristal je na 24. mestu, kar je manj od pričakovanj, – a je bil 26-letni Zasavec kljub temu zadovoljen. "Dal sem vse od sebe," je po tekmi povedal nekdanji smučarski skakalec, ki se je izredno hitro prelevil v odličnega kolesarja, v letošnji sezoni pa navduševal predvsem v kronometru.

"To je priložnost za šprinterje, ki se na SP ponudi le vsakih deset let. Mezgec jo bo prav gotovo želel izkoristiti," je prepričan Štangelj. | Foto: Vid Ponikvar "To je priložnost za šprinterje, ki se na SP ponudi le vsakih deset let. Mezgec jo bo prav gotovo želel izkoristiti," je prepričan Štangelj. Foto: Vid Ponikvar

Končno tudi na svetovnem prvenstvu trasa za Mezgeca

Kaj pa rezultatski apetiti? Štangelj pravi, da bi ga uvrstitev znotraj deseterice več kot zadovoljila, so pa tudi medalje na dosegu.

"Na kolesarskem zemljevidu svetovnih prvenstev manjkamo, ta skok se nam nikakor ne posreči. Luka trenutno kaže solidno formo, na zadnjih tekmah se redno uvršča med deseterico ali peterico. Želi si nastopa. Dejstvo je, da šprinter na svetovnih prvenstvih samo vsakih deset let dočaka traso, primerno njegovim sposobnostim, v vseh drugih primerih so proge pretežke. Mezgec bo to priložnost prav gotovo želel izkoristiti," si obeta Štangelj, ki z novo sezono iz kazahstanske Astane odhaja v novo ekipo Bahrain Merida, ki bo tudi slovensko obarvana.

Poleg Božiča in Pibernika naj bi njihov dres oblekel tudi Jani Brajkovič, ki trenutno vozi za ameriški UnitedHealthCare. Najbolj zvezdniško ime ekipe je Italijan Vincenzo Nibali, okrog katerega se gradi nova kolesarska sredina.   

 

 

Kolesarji v Dohi poskusni zajčki

Letošnje kolesarsko svetovno prvenstvo, ki te dni poteka v Dohi, je po mnenju strokovnih medijev neke vrste testni poligon, kolesarji pa poskusni zajčki. Kot je poročal spletni portal velonews, so visoke temperature glavna težava nekaterih favoritov za visoka mesta, nekatere ekipe so si zato celo omislile hladilne bazene.

Ni nenavadno, da imajo nekateri kolesarji letos med aktivnostjo na sebi tudi termometer, ki meri telesno temperaturo, s tem si želijo v vodstvih ekip preprečiti srčni oziroma vročinski udar. Temperature ozračja se na prizorišču v teh dneh sicer gibljejo okrog 38 stopinj Celzija, znanstveniki pa kolesarje že uporabljajo kot predmet svojih raziskav pri določanju vpliva visokih temperatur na kolesarske sposobnosti.

Eden od preizkusov je v teh dneh vključil tudi Toma Doumolina, ki je v vožnji na čas dosegel 11. mesto. Skupaj s še nekaj kolesarji je pristal na poskus in spil majhno, v velikosti graha veliko tabletko, ki je vsebovala temperaturni senzor. Tableta se bo kasneje ali pa se je že preko prebavil izločila iz telesa, tačas pa znanstvenikom sporočala pomembne podatke o telesni temperaturi kolesarja in povezavo, kako se najhitreje regenerirati potem, ko je bilo telo izpostavljeno visoki temperaturi in velikim naporom.

Zaradi visoke vročine bodo prireditelji letošnjega prvenstva morali tudi skrajšati nedeljsko cestno dirko na zgolj 150 kilometrov. To se sicer ne bo zgodilo, če bo držala vremenska napoved, ki trenutno predvideva manjšo ohladitev na "zgolj" 35 stopinj Celzija. Polna dolžina nedeljske dirke je sicer 250 kilometrov.

STA

Ne spreglejte