Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 8. 2013,
19.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Luka Mezgec

Četrtek, 1. 8. 2013, 19.33

8 let

Mezgec se ni izpostavil in etapo končal tik pod stopničkami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Norvežan Thor Hushovd je zmagovalec zahtevne 5. etape letošnje kolesarske dirke po Poljski. Luka Mezgec na nehvaležnem 4. mestu. Španec Ion Izaguirre je novi vodilni v skupnem seštevku.

Dirka po Poljski se je nadaljevala z zahtevno gorsko etapo, katere cilj je bil v Zakopanah. Na sporedu je bilo šest kategoriziranih gorskih ciljev. Dolgo časa je trajalo, da je glavnina dovolila pobeg skupini ubežnikov. Michal Golas (Omega Pharma-Quick Step), Mathias Frank (BMC Racing), Tomasz Marczynski (Vacansoleil-DCM), Jussi Veikkanen (FDJ.Fr), Angel Madrazo (Movistar), Darwin Atapuma (Colombia), Jacek Morajko, Nicolay Mihaylov (oba CCC Polsat Polkowice) in Pawel Cieslik (reprezentanca Poljske) je bila deveterica ubežnikov, ki ji glavnina ni dovolila, da bi si prikolesarila več kot dve minuti prednosti. Glavnina je vse ubežnike ulovila več kot 25 kilometrov pred ciljem. Enajst kilometrov do cilja je sledil pobeg šestih kolesarjev (Atapuma, Riblon, Kišerlovski, Paterski, Leon Sanchez in Černecki), od katerih so bili nekateri pred etapo uvrščeni pri vrhu skupnega seštevka.

Šesterica je bila kmalu ujeta. Sledilo je še nekaj pobegov, a je bila kilometer in pol do cilja vsa glavnina skupaj. V zahtevnem ciljnem šprintu je svojo drugo etapno zmago na dirki dosegel Thor Hushovd, ki je tako ekipi BMC Racing priboril tretjo zaporedno etapno zmago na letošnji dirki. Odkar se je dirka iz Italije preselila na Poljsko, so vse etapne zmage pripadle kolesarjem ekipe BMC Racing. Na 2. in 3. mestu sta etapo končala Matthieu Ladagnous in Daniele Ratto. Luka Mezgec, ki je bil edini Slovenec, ki je etapo končal v prvi skupini, je zasedel 4. mesto. "Danes smo se dogovorili, da na koncu pomagamo Van Rensburgu. Vse je odlično potekalo do začetka zadnjega kilometra, kamor sem ga pripeljal brez težav. Nato me je izgubil, a ko sva se spet našla, sem videl, da je že brez moči. Zato sem sam začel šprintati in se nato v cilju tolkel po glavi, ker pred etapo nisem zaupal vase in dejal, da želim sam poizkusiti s šprintom. Žal je šla nova priložnost po zlu, saj so bile noge tokrat sijajne," je po etapi za Sportal povedal Luka Mezgec. Do konca dirke sta na sporedu še dve etapi. Najprej kolesarje v petek čaka zahtevna gorska etapa s 4000 višinskimi metri vzpona. V soboto bo na sporedu zadnja etapa, v kateri kolesarje čaka posamičen kronometer.

V skupnem seštevku je vodstvo prevzel Španec Ion Izaguirre. Mednarodna kolesarska zveza namreč na dirki po Poljski preizkuša noviteto. V vsaki etapi se skupaj točkujejo leteči in gorski cilji. Kolesarji, ki so v etapi uvrščeni v tem seštevku med najboljše tri, prejmejo 30, 20 in 10 sekund časovnega odbitka. Izaguirre je bil danes v tem seštevku 3. in je po zaslugi desetih odbitnih sekund prevzel vodstvo v skupnem seštevku dirke. Slovenca Roberta Vrečerja tako jutri čaka zelo zahtevna naloga, saj je Špančev moštveni kolega.

Ne spreglejte