Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 7. 2013,
10.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dirka po Franciji

Nedelja, 7. 7. 2013, 10.47

8 let

Martinu etapna zmaga, Froome skoraj vso etapo brez pomoči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Irec Daniel Martin je zmagovalec 9. etape 100. kolesarske dirke po Franciji (2.WT). Christopher Froome, ki je bil 120 kilometrov brez pomočnikov, ostaja v rumenem.

V 168 kilometrov dolgi etapi je prvič v karieri v rumeni majici vodilnega v skupnem seštevku na dirki po Franciji nastopil Christopher Froome. Britanec, ki je imel do leta 2008 še kenijsko državljanstvo, je včeraj skupaj z moštvenim kolegom in najboljšim prijateljem Richiem Portejem uprizoril pravi šov na prvem ciljnem vzponu na letošnji dirki. Danes slednjega ni bilo na sporedu, a je kolesarje čakalo pet kategoriziranih gorskih ciljev katerih skupna dolžina je znašala 43 kilometrov. To pomeni, da so se kolesarji več kot četrtino etape le vzpenjali. Poleg tega je bilo od vrha zadnjega gorskega cilja do cilja še 30 kilometrov. Na sporedu so bili prelazi Portet d'Aspet (2. kat., 5.4 km dolg, 6.9% povprečni naklon), Mente (1. kat., 7 km, 7.7%), Peyresourde (1. kat., 13.2 km, 7%), Val Louron Azet (1. kat., 7.4 km, 8.3%) ter vzpon La Hourquette d'Ancizan, ki je ravno tako kategoriziran kot klanec 1. kategorije in je bil dolg kar 9.9 km.

Ofenziva s pobegi se je pričela vse od samega pričetka etape. Na prvem vzponu so kolesarji ekipe Sky še nekako kontrolirali glavnino, a pri vzponu na prelaz Mente se jim je taktika porušila. Na tleh je pristal Peter Kennaugh medtem, ko je včerajšnji junak Richie Porte omagal že pri vzponu na drugi gorski cilj. Vodilni Christopher Froome je že 120 kilometrov do cilja etape ostal brez vseh svojih pomočnikov! Sledili so napadi kolesarjev ekipe Movistar, medtem ko je v težave zašel tudi Cadel Evans, a je nato uspel uloviti prvo skupino. V nadaljevanju etape je sledilo nekaj pobegov, a so bili na zadnjem vzponu vsi ubežniki ujeti. Kolesarji ekipe Movistar so še kar narekovali peklenski tempo na čelu glavnine. Pet kilometrov do vrha zadnjega vzpona v etapi je sledil prvi napad Naira Quintane. Kolesarji ekipe Movistar so ves dan narekovali tempo in je bil že skrajni čas, da se znebijo tekmecev. A Froome ni dovolil pobega, medtem ko sta medsebojno gledanje tekmecev izkoristila Jakob Fuglsang (Astana) in Daniel Martin (Garmin-Sharp). Na čelo zasledovalne skupine, v kateri je bilo še 23 kolesarjev, se je postavil Roman Kreuziger (Saxo-Tinkoff).

Zadnji gorski cilj v etapi je prvi prečkal Daniel Martin. Sledil je Fuglsang, medtem ko je Wouter Poels (Vacansoleil-DCM) zaostajal pol minute, glavnina pa 46 sekund. Sledil je spust na katerem sta imela ubežnika 15 kilometrov do cilja še 37 sekund prednosti pred zasledovalno skupino. Slednja se nikakor ni uspela organizirati vse do pričetka zadnjih petih kilometrov. Ne Martin niti Fuglsang še nikoli v svoji karieri nista uspela zmagati etapo na dirki po Franciji. Složno sta narekovala tempo na čelu vse do pričetka zadnjega kilometra. V slednjem je bil na čelu Fuglsang, ki je nato pred zadnjim levim ovinkom, od koder je bilo do cilja še 150 metrov, dovolil, da ga je prehitel Martin. Po izhodu iz ovinka ni bilo nikakršnih možnosti več, da bi prehitel Martina. Slednji je letošnji zmagi na dirki Liege-Bastogne-Liege dodal še etapno zmago na dirki po Franciji. Glavnina je zaostala 20 sekund. 3. mesto je zasedel Poljak Michal Kwiatkowski. Slovenec Kristijan Koren je uspel končati etapo in bo imel sedaj dober dan na razpolago, da nekoliko sanira poškodbo komolca pred nadaljevanjem dirke. V ponedeljek bo prvi prosti dan na letošnji dirki.

Potek 9. etape:

Cilj: Martin je zmagovalec devete etape dirke po Franciji. Fuglsang je vodil do 250 m pred ciljem, nato pa je "plin pohodil" član ekipe Garmin-Sharp. To je prva etapna zmaga za irskega kolesarja. Glavnina z rumeno majico je zaostala 20 sekund.

16:08: Ubežnikoma bo uspelo. Tri kilometre pred ciljem imata spet več kot pol minute prednosti. Kdo bo torej zmagovalec, Martin ali Fuglsang?

15.58: Vodeča do cilja čaka le še 15 km. Razlika se počasi zmanjšuje, a imata še vedno dobre pol minute prednosti pred zasledovalno skupino, kjer je sedaj 20 kolesarjev, vključno z rumeno majico.

15.45: Vodilna dvojica Martin in Fuglsang držita lepo prednost prednost zasledovalci. Njuna prednost pred rumeno majico je okoli 40 sekund.

Rezultati zadnjega gorskega cilja: 1. Martin (GRS) 10 točk 2. Fuglsang (AST) 8 3. Poels (VCD) 6 - 33 sekund zaostanka 4. Kreuziger (TST) 4 - 45 5. Froome (SKY) 2 6. Schleck (RTL) 1

15.40: Vodilna imata le še 1000 metrov do vrha vzpona Hourquette d'Ancizan (1,564m).

15.38: Skupina z rumeno majico (Froome, Evans, Schleck, Peraud, Contador, Kreuziger, Rodriguez, Nieve, Valverde, Castroviejo, Quintana, Navarro, Gesink, Ten Dam, Mollema, Poels in Serpa) ima 45 sekund zaostanka za Martinom in Fuglsangom.

15.34: Do vrha zadnjega vzopona imata Martin in Fuglsang le še 3 kilomtere. Njuna prednost pred zasledovalci (rumeno majico) je 22 sekund.

15.30: Malce po polovici zadnjega vzpona na etapi je skočil Martin, sledil mu je Fuglsang, v dir za njima pa se je spustil še Nieve. Vodilni Froom ni odgovoril, prednost vodilne dvojke je že 17 sekund.

15.25: Do cilja le je 35 kilomerov.

Skupina vodilnih: Froome (SKY), Plaza, Valverde, Quintana and Costa (MOV), Evans (BMC), Ten Dam and Mollema (BEL), Fuglsang (AST), Contador, Hernandez in Kreuziger (TST).

15.20: Pierre Rolland, nosilec pikčaste majice, popušča, zaostal je za skupino z vodilnim Froomom.

15.18: Favoriti so še vedno drug ob drugem. Valverde vozi za svojima pomočnikoma, zadaj za Špančevem zadnjem kolesom je Froome, sledi tudi Contador in Kreuziger, Andy Schlek, Cadel Evans, Damiano Cunego ...

15.15: Začel se je še zadnji vzpon 9. etape dirke po Franciji. Nekaj metrov prednosti pred skupino z rumeno majico drži Bardet, ki ima le nekaj sekund prednosti.

15.07: Skupina z rumeno majico z ekipo Movistar na čelu počasi stopnjuje ritem in lovi ubežnike, ki imajo zdaj le še 20 sekund prednosti.

15.00: Pred kolesarji je še 8 kilometrov "počitka", potem pa se bo cesta spet postavila navkreber. Med vodilno četverico in rumeno majico je še osamljeni Bakelants.

14.57: Clarka je na spustu ujela zasledovalna trojka, zdaj nadaljujejo skupaj. Rumena majica za vodilnimi zaostaja 57 sekund.

14.50: Simon Clarke, prvi Avstralec, ki je zmagal na dirki po Španiji, je prvi prečkal Val Louren-Azet.

Preostali rezultati: 1. Clarke (OGE) 10 2. Rolland (EUC) 8 – zaostanek 20 sekund 3. Bardet (ALM) 6 4. De Clercq (LTB) 4 5. Bakelants (RTL) 2 – 50 sekund 6. Castroviejo (MOV) 1 – 1 minuta in 5 sekund

14.45: Clarke še vedno vodi. Ima 20 sekund prednosti pred triom s pikčasto majico in 1:15 pred rumeno majico. Simon je tik pod vrhom četrtega današnjega vzpona Val Louren-Azet s 1580 metri nadmorske višine.

14.25: Clarke je še vedno v vodstvu, tik za petami (24 sekund) pa mu je trojica Bardet, Rolland in de Clercq. Bakelants in Hesjedal sta omagala.

14.25: Clarke močno pospešil in si že privozil 45 sekund prednosti pred pikčasto majico in več kot minuto in pol pred rumeno. Clarke je že na polovici vzpona na predzadnji današnji vzpon prve kategorije na Col de Val Louron-Azet (1,580 m).

14.20: Kolesarji so v 9. etapi dirke po Franciji prevozili 100. kilometer. Ubežna skupina sedmih kolesarjev (Bardet, Rolland, Bakelants, Hesjedal, de Clercq, Clarke in de Gendt) ima že skoraj dve minuti prednosti (1:38) pred rumeno majico, za katero prvi Froomov pomočnik Porte zaostaja še dodatno minuto in pol.

14.10: Rezultati na Peyresourdu: 1. De Gendt 10 točk, 2. Rolland 8pts, 3. De Clercq 6, 4. Hesjedal 4, 5. Bardet 2, 6. Bakelants 1. Skupina z rumeno majico zaostaja 40 sekund.

14.00: Skupina 25 kolesarjev, v kateri je tudi rumena majica, ima okoli 40 sekund zaostanka za vodilno peterico.

13.52: Vodilni četverici sta se priključila še de Gendt in Bakelants. Zdaj skupina šestih ubežnikov pred rumeno majico vodi okoli 45 sekund. Do vrha Peyresourde še 5 kilometrov.

13.46: V vodstvu četverica De Clercq (LTB), Rolland (EUC), Bardet (ALM) and Hesjedal (GRS). Francoz Pierre Rolland je nosilec pikčaste majice za najboljšega hribolazca.

13.43: Kolesarji še na polovici klanca na Col de Peyresourde (1,569 m). Do cilja imajo še natančno 86 kilometrov.

13.40: Benjamin Noval (TST) in Ivan Jose Gutierrez (MOV) sta nova kolesarja, ki sta končala Tour. Porte za rumeno majico zaostaja že več kot minuto, zato ga je navidezno na drugem mestu generalne razvrstitve prehitel Thomas.

13.35: Četverica se je pognala v dir za vodilnimi ubežniki. To so de Gendt, Bakelants, Vichot in Geschke. Skupina z rumeno majico za vodilno četverico zaostaja minuto in 22 sekund.

13.27: Rezultati letečega cilja v Bagneres-de-Luchon: 1. De Gendt (VCD) 20 točk, 2. Rolland (EUC) 17, 3. De Clercq (LTB) 15, 4. Bardet (ALM) 13, ...

13.24: Skupina s Contadrojem in Evansom ujela rumeno majico. V tej skupini je zdaj okoli dvajset kolesarjev, ki imajo za vodilno peterico minuto zaostanka.

13.15: Evans in Contador imata še 40 sekund zaostanka za triom z rumeno majico.

13.11: De Clerq, Morabito, Monfort, Gallopin, Peraud, Bardet, Kreuziger, Rogers, Losada, Trofimov, Anton, Izaguirre, Castroviejo, Costa, Serpa, Hesjedal, Talansky, Danielson, Martin, De Gendt in Merdirel so vodilni na dirki, 35 sekund za njimi pa prihaja trojica Valverde, Plaza in rumena majica Froome, Contador jim ne sledi.

13.05: Kot smo že dejali, potem ko je omagal Porte, je vodilni Froome ostal brez pomočnikov, kar pomeni, da mora vsak skok konkurence pokriti sam. Samo vprašamo se lahko ali bo Britanec zdržal?

13.02: Cadel Evans se s svojimi pomočniki približuje skupini z rumeno majico, Porte pa še vedno krepko zaostaja. Valverde je medtem le še 30 sekund oddaljen od vodilne peterice, v kateri je tudi pikčasta majica (Hesjedal, Danielson, Rolland, Anton in Trofimov). Ubežna peterica ima pred rumeno majico nekaj več kot minuto prednosti.

12.59: Cadel Evans se s svojimi pomočniki približuje skupini z rumeno majico.

12.56: Dmitrij Murajev (AST) je še eden kolesar, ki je odstopil. Na dirki ostaja še 184 kolesarjev.

12.50: Rezultati drugega gorskega cilja: 1. Danielson (GRS), 10 točk; 2. Hesjedal (GRS), 8 točk; 3. Trofimov (KAT), 6 točk; 4. Anton (EUS) ...

12.49: Skupina z rumeno majico: Froome (SKY), Gallopin (RTL), Rolland (EUC), Peraud (ALM), Contador, Hernandez, Rogers (TST), Nieve (EUS), Valverde, Castroviejo and Quintana (MOV), Mollema and Ten Dam (BEL), Talansky (GRS). Porte zaostaja že več kot minuto in pol.

12.43: V skupini skupaj z rumeno majico so še Morabito, Gallopin, Rolland, Peraud, Nieve, Castroviejo, Quintana, Valverde, Talansky in seveda tudi Contador. Porte zaostaja že dve minuti in 20 sekund za Froomom. Trenutno vodilna na etapi sta Danielson in Trofimov, ki imata nekaj sekund prednosti pred zasledovalci.

12.40: Potem ko je omagal Porte je vodilni Froome ostal brez pomočnikov, tempo narekujejo moštevni kolegi Španca Alberta Contadorja.

12.37: Tempo, ki ga narekujejo člani ekipe Saxo-Tinkoff, je bil očitno prehud tudi za sobotnega junaka Porteja, prvega pomočnika vodilnega Frooma. Evans, ki je moral medtem menjati še kolo, in Porte za rumeno majico zaostajata še skoraj minuto.

12.30: V ospredju beži 15 kolesarjev, ki imajo zelo majhno prednost pred glavnino. Za kolesarji je prva ura vožnje, v kateri imamo povprečno hitrost 38 km/h, do cilja imamo še dolgih 130 kilometrov.

12.28:: Glavnina se je razpolovila na dva dela. Osmoljenec sobotne etape Cadel Evans (BMC) zaostaja za rumeno majico velikih 40 sekund.

12.27: Vodilni četverici se je pridružilo še deset drugih kolesarjev. Tempo ubežnikov diktira Danielson (GRS).

12.24: Jonu Izaguirreju (EUS) in Danielsonu (GRS) se je uspelo pridružiti vodilni dvojici, kar pomeni, da so zdaj v vodstvu štirje kolesarji. Do cilja je še 133 kilometrov.

12.21: Po spustu sta nekaj sekund prednosti pridobila Morabito (BMC) and Jeannesson (FDJ), ki počasi že začenjata vzpon 1. kategorije Col de Menté (1,349 m), ki ga bosta dosegla na 44. kilometru etape.

12.14: Kolesarji že prečkali prvi vzpon Portet d'Aspet. Prvi je bil na vrhu Jeannesson (FDJ), drugi Martin (GRS), tretji Danielson (GRS), četrti Niemec (LAM).

12.08: Pred karavano bežita le še dva kolesarja, in sicer domačin Rolland (EUC) in Plaza (MOV).

12.05: Iz glavnine so skočili van Garderen (BMC), Didier (RTL), Rolland (EUC), Gautier (EUC), Gasparotto (AST), Plaza (MOV), Pineau (OPQ), Millar (GRS) in Hoogerland (VCD) in si privozili majhno prednost.

12.00: Ubežnika sta bila na 21 km etape. Glavnina tako nadaljuje skupaj, vzpenja se na prvega od petih gorskih ciljev Col de Portet d'Aspet (1,069 m).

11.55, 17 km: Uspešen pobeg. V ospredju dvojica Millar in Bauer (oba GRS), pred glavnino imata 35 sekund prednosti.

11.40: Še dva manj na Touru. Rohan Dennis (GRS) in Michael Schar (BMC) nista začela devete etape. Dennis je bil najboljši mladi kolesar na letošnji dirki Criterium du Dauphiné, Schar pa je novi švicarski prvak.

11.36: Beg omenjene trojke je bil hitro nevtraliziran, a sledijo novo poskusi, nobeden pa še ni bil uspešen.

11.34: Hoogerlandu (VCD) sta se v vodstvu pridružila še Lemoine (SOJ) in Didier (RTL). Trojka ima zdaj nekaj več kot 50 metrov prednosti pred glavnino.

11.30: Takoj ko so organizatorji pomahali z belo zastavico, kar je bil znak za začetek 9. peklenske etape,je skočil nizozemski prvak Jonny Hoogerlan (VCD).

11.20: Na letošnjem Touru je že pet kolesarjev nosilo rumeno majico vodilnega: Kittel, Bakelants, Gerrans, Impey in Froome.

11.00: Gorskega cilja danes ne bo na sporedu, a kolesarje čaka pet kategoriziranih gorskih ciljev, katerih skupna dolžina znaša 43 kilometrov. To pomeni, da se bodo kolesarji več kot četrtino etape le vzpenjali. Poleg tega je od vrha zadnjega gorskega cilja do cilja še 30 kilometrov. Prelazi Portet d'Aspet (2. kat., 5,4 km dolg, 6,9 % povprečnega naklona), Mente (1. kat., 7 km, 7,7 %), Peyresourde (1. kat., 13,2 km, 7 %), Val Louron Azet (1. kat., 7,4 km, 8,3 %) ter vzpon La Hourquette d'Ancizan, ki je ravno tako kategoriziran kot klanec 1. kategorije in je dolg kar 9,9 km, njegov povprečni naklon pa znaša 7,5 %.

10.55: V 168 kilometrov dolgi etapi bo prvič v karieri v rumeni majici vodilnega v skupnem seštevku na dirki po Franciji nastopil Christopher Froome. Britanec, ki je imel do leta 2008 še kenijsko državljanstvo, je v soboto skupaj z moštvenim kolegom in najboljšim prijateljem Richiem Portejem uprizoril pravi šov na prvem ciljnem vzponu na letošnji dirki.

Ne spreglejte