Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 11. 2013,
17.57

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Marko Kump Bjarne Riis

Torek, 19. 11. 2013, 17.57

3 leta, 5 mesecev

Marko Kump: Prihodnjo sezono bom začel bolje pripravljen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Petindvajsetletni slovenski kolesar Marko Kump bo tudi v prihodnji sezoni nastopal za dansko kolesarsko ekipo, ki jo vodi Bjarne Riis. Ekipa Saxo Bank s številnimi mladimi kolesarji.

Finančna kriza je prizadela večino kolesarskih ekip, od katerih so letos svoja vrata zaprle ekipe Euskaltel-Euskadi (Špa), Vacansoleil-DCM (Niz), Champion System (HKG), Saur Sojasun (Fra) in Accent Jobs-Wanty (Bel). To so samo najbolj znane ekipe, medtem ko je zagotovo še veliko manjših ekip, ki jih v prihodnjem letu ne bo. Med tistimi slovenskimi kolesarji, ki se že lahko v miru pripravljajo na leto 2014, je tudi Marko Kump. "S sezono moram biti zadovoljen, saj mi je uspelo še za eno leto podaljšati pogodbo z ekipo, v kateri sem bil tudi letos. Kar zadeva tekmovalne dosežke, mi je žal, da sezone nisem začel boljše pripravljen. Te napake ne nameravam ponoviti in bom zagotovo storil vse, da bom sezono 2014 začel dobro pripravljen," je za Sportal povedal Marko Kump. Prvega marca je padel na prologu dirke Trije dnevi zahodne Flandrije in si zlomil nos. "Kar dolgo časa je trajalo, da mi je uspelo sanirati poškodbo in doseči dober nivo pripravljenosti," je dejal Kump, ki se je na dirke vrnil že tri tedne pozneje, a je bila njegova pripravljenost preslaba, da bi lahko na dirkah E3 Prijs Vlaanderen-Harelbeke, Gent-Wevelgem, Pariz-Roubaix, Brabantska puščica in Amstel Gold Race pokazal, česa je sposoben.

Šele po dirki po Turčiji ter dirki po Norveški se mu je uspelo "sestaviti" in začel je kazati prve znake dobre pripravljenosti. Julija je na dirki po Luksemburgu osvojil drugo mesto v drugi etapi. Avgusta je osvojil drugo mesto v drugi etapi dirke po Danski, kjer je bil v vlogi pomočnika svojim kapetanom. V tej vlogi je bil nato vse do konca sezone in jo je odlično opravljal. V izjemni formi je bil na dvodnevni dirki World Ports Classic, kjer bi v primeru, da vodstvo ekipe ne bi vse stavilo na Jonathana Cantwella, lahko tudi zmagal. Opravil je izjemno delo in največ pripomogel k temu, da je Cantwell dirko končal na drugem mestu, medtem ko je bil sam deveti. "Z drugim delom sezone sem zadovoljen. Dokazal sem, da sem hiter, in nato tudi sam dobil nekaj priložnosti za dokazovanje. Vsekakor naredim, kar zahtevajo od mene, in potrpežljivo čakam na svojo priložnost. Zelo sem zadovoljen tako z ekipo kot z vsem preostalim. Verjamem, da v prihodnji sezoni lahko naredim korak naprej in zmagam na kakšni dobri dirki. Imam podporo v ekipi, zato bom že dirki po Katarju in Omanu pričakal dobro pripravljen. V ekipi nas ni veliko za enodnevne dirke, zato računam na priložnost na teh dirkah. Odlično se razumem tako z Bennatijem kot s preostalimi specialisti za tovrstne dirke. Že v sredo odpotujem za deset dni na prve skupne priprave ekipe, ki jih bomo opravili na otoku Gran Canaria. Tam bom izvedel tudi program dirk za sezono, ki prihaja. Nato bom še v lastni režiji z družino odpotoval za tri tedne na Tenerife, in januar bo tu," je še dodal Kump, ki mu je Bjarne Riis že v začetku septembra dejal, da ostane v ekipi. "Je izjemen človek. Ne govori veliko, a tisto, kar reče, zagotovo drži. Zelo se trudi, da je za vse poskrbljeno, kot je treba. Kot kaže, bomo imeli za prihodnjo sezono v svojih vrstah 23 ali 24 kolesarjev. Mednarodna kolesarska zveza to dovoli, če je v ekipi veliko kolesarjev, ki so prvo leto med profesionalci," je sklenil Kump, ki je poudaril, da ob odsotnosti od doma najbolj pogreša pol leta starega sina Staša.

Ne spreglejte