Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 4. 2012,
19.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Liege-Bastogne-Liege

Petek, 20. 4. 2012, 19.25

8 let

Liege-Bastogne-Liege brez Slovencev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V nedeljo bo na sporedu že 98. enodnevna kolesarska dirka Liege-Bastogne-Liege (1.WT). Zadnja in najstarejša spomladanska klasika bo minila brez slovenskega zastopstva. Gilbert prvi favorit.

Liege-Bastogne-Liege ali 'La Doyenne' (najstarejša) je najstarejša klasična enodnevna kolesarska dirka. Prvič je bila na sporedu že daljnega leta 1892. Karavano kolesarjev štiriindvajsetih ekip čaka enajst zahtevnih klancev, od katerih so najbolj znani in bodo tudi najtežji naslednji: Stockeu, Redoute, Roche aux Faucons in Saint-Nicolas. V zaključku dirke sledi neugodnih 1500 metrov rahlega vzpona proti cilju, ki bo po dobrih 257-ih kilometrih v Ansu v severnem delu Liega. V zadnjih letih je najbolj pomemben vzpon na dirki Roche aux Faucons po katerem v ospredju ostanejo najboljši kolesarji v tistem trenutku.

Lani je Jani Brajkovič s 23. mestom popravil najboljšo slovensko uvrstitev zadnjih desetih let na tej dirki. Leta 2006 je Gorazd Štangelj zasedel 29. mesto. Štanglju je ta dirka zelo ustrezala, saj je kar nekajkrat v svoji karieri bil povsem blizu najboljšim v samem zaključku dirke. Še boljše od Štanglja je leta 1989 na dirki nastopil Jure Pavlič (Carrera), ki je prikolesaril v cilj v času zmagovalca (Sean Kelly) in zasedel 21. mesto. To je tudi najboljša uvrstitev Slovenca doslej na tej dirki. Letos v karavani ne bo Slovenca, ki v spomladanskem delu sezone z izjemo odličnega Simona Špilaka (Katjuša) in solidnega Gazvode, niso pokazali vseh svojih sposobnosti. Koren, Bole in Kocjan trenutno zdravijo poškodbe, medtem ko sta Božič in Brajkovič dosegla manj kot sta sposobna.

Kljub temu, da letos še ni dosegel zmage, je Philippe Gilbert prvi favorit nedeljske dirke. Lanska zmaga ga je ponesla ob bok Italijana Davideja Rebellina s katerim sta edina doslej uspela v istem letu zmagati dirke Amstel Gold Race, Valonska puščica in Liege-Bastogne-Liege. Lani je imel Belgijec pred to dirko v žepu že šest zmag. Da se forma popravlja je Gilbert dokazal na dirkah Amstel Gold Race in Valonska puščica, ki ju je končal na 6. in 3. mestu. Poleg njega med favorite sodijo še Joaquin Rodriguez, brata Andy in Frank Schleck, Damiano Cunego, Greg Van Avermaet, Bauke Mollema, Samuel Sanchez, Ryder Hesjedal, Jelle Venendert in Vincenzo Nibali.

Ne spreglejte