Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 7. 2015,
23.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Lance Armstrong Chris Froome

Sreda, 15. 7. 2015, 23.08

6 let, 6 mesecev

Lance Armstrong: Moja krivda je, da se mora Froome zagovarjati zaradi dopinga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekdanji kolesarski zvezdnik Lance Armstrong je obiskal karavano Tour de Francea. Pravi, da obžaluje to, da se mora Chris Froome zagovarjati zaradi obtožb o zlorabi dopinga.

Lance Armstrong je v sredo obiskal kolesarsko karavano na Dirki po Franciji, kjer je v preteklih letih kar sedemkrat zmagal, a mu je Mednarodna kolesarska zveza zaradi dokazanih dopinških kršitev odvzela vseh sedem naslovov.

Razlog njegovega obiska je dobrodelna akcija, v okviru katere bo Armstrong skupaj z nekdanjim nogometašem Geoffom Thomasom in skupino amaterskih kolesarjev dan pred profesionalnimi kolesarji prevozil traso 13. in 14. etape Dirke po Franciji.

Armstronga in Thomasa poleg tesnega prijateljstva druži še ena stična točka: oba sta namreč v preteklosti premagala raka. Tudi njuno prizadevanje gre v smeri zbiranja sredstev za zdravljenje levkemije.

Kolesarji (razen Armstronga bodo prekolesarili celotno traso letošnjega Toura) so na začetku projekta upali, da bodo s svojimi aktivnostmi zbrali približno funtov oziroma 1,4 milijona evrov, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pa so že do torka zbrali 840 tisoč evrov.

Čeprav je Armstrongova prisotnost močno razburila člane UCI, pa se kolesarji z njim ne obremenjujejo. Trenutno vodilni na dirki, Britanec Christopher Froome, je bil v zvezi s tem kratek in jedrnat: "Niso na štartu etape. Ne bomo jih videli. Za nas, kolesarje, to ni dogodek," je dejal Froome in Armstrongu zaželel obilo sreče pri zbiranju denarnih sredstev. "Tu je, da podpre idejo Geoffa Thomasa, ki zbira denar za zdravljenje levkemije. Moja mama je umrla zaradi tega. Želim jim, da zberejo čim več denarja."

Armstrong in Geoff dan pred humanitarno etapo:

Armstronga in Geoffa je na štartu pričakala množica novinarjev:

Armstrong prevzema breme

Je bil pa zato Armstrong precej bolj gostobeseden v zvezi s Froomom. V pogovoru za britansko televizijo Sky Sports News je priznal, da je to, da mora trenutno vodilni na Dirki po Franciji nenehno odgovarjati na vprašanja o dopingu, s katerim naj bi si pomagal do boljših predstav na dirki, izključno njegova krivda.

"Vem, kako vse to vpliva na osebo, kot je Chris, ki se mora nenehno zagovarjati, odgovarjati na ena in ista vprašanja o dopingu ter biti pri tem pravičen in iskren. Velik delež krivde za to je na mojih plečih," je priznal Armstrong.

"Hudo mi je zanj"

"Veliko ljudi se sprašuje eno in isto. Vidijo, kaj Froome zmore, kako hitro vrti pedala, kakšno prednost ima pred preostalimi, in vsi si mislijo enako: 'Tudi on je eden izmed njih.' Hudo mi je zanj. Kdorkoli zmaguje na Dirki po Franciji leta 2015, se ne bi smel zagovarjati zaradi nekoga, ki je zmagoval pred 10 ali 15 leti. To ni legitimno, kaj šele pravično."

Po poročanju tujih medijev naj bi Froome po francoski pentlji opravil psihološko testiranje pred neodvisno komisijo, ki naj bi podala oceno, kaj je tisto, kar Frooma dela športnika tako velikega formata.

Sky se posvetuje z odvetniki

44-letni Teksašan se je dotaknil tudi izjave ekipe Sky, v kateri so zatrdili, da so podatki, ki so prejšnje dni zaokrožili po spletum, prirejeni. Šlo je za videoposnetek Froomove vožnje na legendarni prelaz Mont Ventoux leta 2013, ki so mu dodali grafiko s podatki o vatih, hitrosti in srčnem utripu, ki naj bi delovali precej sumljivo. Posnetek so pozneje s spleta umaknili.

Športni direktor ekipe Sky, sir Dave Brailsford, je medtem že potrdil, da se glede prirejanja podatkov s Froomove vožnje na Mont Ventoux, ki naj bi na Britančevo vožnjo metalo sence dvoma, že posvetujejo z odvetniki.

Ne spreglejte