Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 3. 2014,
17.36

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Milano San Remo Borut Božič Alexander Kristoff kolesarstvo

Nedelja, 23. 3. 2014, 17.36

4 leta, 11 mesecev

Kristoffu dirka Milano - San Remo, Borut Božič 74. (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Šestindvajsetletni Norvežan Alexander Kristoff je zmagovalec 105. izvedbe enodnevne kolesarske dirke Milano - San Remo (1.WT). Fabian Cancellara in Ben Swift na 2. in 3. mestu. Borut Božič 74.

Če so imeli tokrat udeleženci dirke srečo, da so lahko dirkali po stari trasi dirke Milano–San Remo, pa jim je spet hrbet obrnila narava. Ves čas 294 kilometrov dolge dirke jih je močil dež in znova so le najboljše pripravljeni in tisti, ki lahko zdržijo sedem ur dirkanja v nemogočih razmerah, krojili razplet dirke.

Takoj po začetku dirke (na četrtem kilometru) je glavnina dovolila pobeg skupini sedmih kolesarjev. Matteo Bono (Lampre-Merida), Nathan Haas (Garmin-Sharp), Nicola Boem (Bardiani-CSF), Antonio Parrinello (Androni Giocattoli), Maarten Tjallingii (Belkin), Jan Barta (Netapp-Endura) in Marc de Maar (UnitedHealthCare) je bila sedmerica ubežnikov, ki se je podala na najdaljši pobeg v svoji karieri.

Na stotem kilometru dirke je prednost ubežnikov znašala deset minut, medtem ko so tempo na čelu narekovali kolesarji ekip Katjuša, Trek Factory Racing, Sky, Omega Pharma-Quick Step, Cannondale in Lotto-Belisol. Prvi je odstopil Španec Jose Joaquin Rojas (Movistar), ki je spadal v ožji krog favoritov. Rojas je padel v zaprti vožnji še pred začetkom dirke. Ko je bilo do cilja še 100 kilometrov, je še kar deževalo, medtem ko je bilo v ospredju le še šest ubežnikov, saj je imel Nicola Boem težave s krči. Prednost ubežnikov je znašala dobrih šest minut, tempo na čelu glavnine pa so narekovali kolesarji ekip Cannondale, Giant-Shimano in Trek Factory Racing.

Petdeset kilometrov do cilja dirke so bili v begu le še De Maar, Bono, Tjallingii in Barta. Glavnina je za njimi zaostajala dobre tri minute. Pri kratkem vzponu na Capo Berta je odpadel Barta in v ospredju so ostali le še trije ubežniki. Na sporedu sta bila le še vzpona Cipressa in Poggio. Še pred vrhom vzpona na Cipresso je omagal Bono, medtem ko je glavnini pobegnil Vincenzo Nibali (Astana). Tempo na čelu glavnine so narekovali kolesarji ekipe Cannondale, saj so se želeli znebiti čim večjega števila šprinterjev.

Tjallingii in De Maar sta vrh vzpona prečkala s prednostjo trinajstih sekund pred Nibalijem ter dobrih trideset sekund pred glavnino. Nibali je odlično opravil s spustom in ulovil ubežnika, ki mu nista mogla slediti. Petnajst kilometrov do cilja je imel Nibali že 45 sekund prednosti pred glavnino. Pred njim je bil še vzpon Poggio. Kot zadnji ubežnik je bil 12 kilometrov do cilja ujet Tjallingii, ki je bil tako v begu natanko 280 kilometrov. Na čelu glavnine so bili kolesarji ekip Sky in Cannondale, ki so poskrbeli, da je Nibali vzpon na Poggio začel le s štirinajstimi sekundami prednosti pred glavnino, v kateri ni bilo več Boruta Božiča. Ob začetku vzpona se je pokvarilo kolo Nemca Johna Degenkolba (Giant-Shimano). Zanj je bilo tam dirke konec.

V glavnini, ki je kmalu po začetku 3,7 kilometra dolgega vzpona ulovila Nibalija, je bilo še 40 kolesarjev. Nato so si drug za drugim sledili poskusi pobega, a je vrh vzpona skupaj prečkalo trideset kolesarjev, ki so skupaj prikolesarili v zadnji kilometer dirke. Na zadnjem kilometru, približno 500 metrov do cilja, se je zgodil padec v zadnjem delu glavnine.

Italijan Luca Paolini je v zadnjem kilometru in pol dirke opravil izjemno delo za Norvežana Alexandra Kristoffa, ki je v ciljnem šprintu suvereno opravil s tekmeci. Kristoff je po tretjem mestu, ki ga je dosegel na cestni dirki olimpijskih iger v Londonu, slavil največjo zmago v svoji karieri. Švicar Fabian Cancellara je osvojil drugo mesto, s katerim je bil sprva zelo nezadovoljen. Na zadnjo stopničko zmagovalnega odra se je uvrstil Britanec Ben Swift.

Cancellara je spet dopolnil zbirko uvrstitev na stopničke na najdaljši enodnevni dirki v sezoni. Leta 2008 je edinkrat do zdaj slavil zmago. Trikrat do zdaj je osvojil drugo mesto (2011, 2012 in 2014), medtem ko je bil leta 2013 tretji.

Borut Božič je bil po dirki, ki jo je končal na 74. mestu, zelo nezadovoljen. "Vsekakor lahko rečem, da s svojim današnjim nastopom nisem zadovoljen. Dirka se ni odvijala tako kot sem pričakoval in sem kar nekoliko razočaran. Dejstvo je, da sem prehitro slekel anorak oziroma sem ga prepozno oblekel nazaj saj sem se takrat že dobesedno tresel. Nisem se mogel več ogreti in sem imel noge povsem trde. V zaključku sem ostal še brez moči in sem le zaradi trme končal dirko," je za Sportal povedal Borut Božič, ki bo naslednji mesec dirkal na dirkah v Belgiji, Franciji in na Nizozemskem.

Ne spreglejte