Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2019,
11.02

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,76

6

Natisni članek

doping Giro d'Italia Giro d'Italia Giro Borut Božič Kristjan Koren

Sreda, 15. 5. 2019, 11.02

4 leta, 11 mesecev

Dopinška afera

Koren in Božič suspendirana zaradi suma dopinga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,76

6

Kristijan Koren | Kristijana Korena sumijo jemanja prepovedanih substanc, ko je bil še član moštva Liquigas-Cannondale. | Foto Urban Urbanc/Sportida

Kristijana Korena sumijo jemanja prepovedanih substanc, ko je bil še član moštva Liquigas-Cannondale.

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je zaradi suma kršitve protidopinških pravil suspendirala slovenska kolesarja Kristijana Korena in Boruta Božiča, ki je kolesarsko afero že sklenil in opravlja vlogo pomočnika športnega direktorja pri ekipi Bahrain-Merida. Koren, član omenjene profesionalne ekipe Bahrain-Merida, je s tem že končal nastope na letošnjem Giru.

Kolesarski svet je kot strela z jasnega šokirala novica o novih kršitvah protidopinških pravil. Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je zaradi suma grehov, storjenih v preteklosti, suspendirala štiri kolesarje.

Med njimi sta tudi dva Slovenca, ki naj bi uporabljala prepovedane metode. To sta Kristijan Koren, eden izmed udeležencev letošnjega Gira, in Borut Božič, ki je lani končal kolesarsko kariero, zdaj pa opravlja vlogo pomočnika športnega direktorja pri ekipi Bahrain-Merida. Pri omenjeni profesionalni ekipi tekmuje prav Koren, vodstvo moštva pa je po tem, ko je prejelo obvestilo krovne kolesarske zveze, najnovejšo posledico razkritja operacije Aderlass, takoj suspendiralo 32-letnega slovenskega kolesarja.

Poročilo Mednarodne kolesarske zveze (UCI):

UCI | Foto:

Poleg Korena in Božiča sta zaradi suma kršitve protidopinških pravil v preteklosti suspendirana še Hrvat Kristijan Đurasek (član ekipe UAE Team Emirates) in Italijan Alessandro Pettachi. Đurasek naj bi kršil dopinška načela leta 2017, Koren, Božič in Pettachi pa v letih 2012 in 2013. Takrat je Koren branil barve ekipe Liquigas-Cannondale, Božič pa kazahstanske Astane.

Hrvat Đurasek je pred kratkim nastopil na dirki po Kaliforniji, Petacchi, sloviti italijanski šprinter, pa je bogato kolesarsko kariero končal leta 2015. Lahko se pohvali kar z 48 etapnimi zmagami na treh največjih dirkah na svetu (6 na Touru v Franciji, 22 na Giru v Italiji in 20 na Vuelti v Španiji).

Merida Bahrein | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Ničelna toleranca

"UCI nas je obvestil o morebitnem kršenju protidopinških pravil dveh članov naše ekipe, tekmovalca Kristijana Korena in športnega direktorja Boruta Božiča. Domnevne kršitve se nanašajo na sezoni 2012 in 2013. Naš klub se strogo zavzema za politiko ničelne tolerance do dopinga in je zato začasno suspendirala oba člana. Želimo poudariti, da se oba primera nanašata na sezoni 2012 in/ali 2013. Ekipa vedno izvede temeljite zdravniške preglede (vključno s preverbo biološkega potnega lista) vsakega novega kolesarja. Ekipa ne bo komentirala tega primera, dokler formalni postopki ne bodo dokončni in zavezujoči," so v sporočilu za javnost zapisali pri ekipi Bahrain-Merida, zato tudi športni direktor Gorazd Štangelj ni bil dosegljiv.

Borut Božič je v "sporni" sezoni nosil dres Astane. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Borut Božič je v "sporni" sezoni nosil dres Astane. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Dvoršak: Brez komentarja

Direktor Slovenske protidopinške agencije (Sloado) Jani Dvoršak je ob našem klicu takoj vedel, zakaj smo se obrnili nanj. Obvestilo Mednarodne kolesarske zveze (UCI) in naše vprašanje ga tudi nista presenetila, vseeno pa je bil v odzivu zelo skop. "To je primer, ki ga v celoti vodi UCI. To je v domeni njih in kriminalistične policije. Zato primera ne morem komentirati," je dejal prvi slovenski lovec na doping.

Afera Aderlass dobiva nove razsežnosti. Petacchi: Nisem poznal zdravnika!

Maxa Haukeja so v Seefeldu na nordijskem svetovnem prvenstvu dobili pri krvni transfuziji. | Foto: Reuters Maxa Haukeja so v Seefeldu na nordijskem svetovnem prvenstvu dobili pri krvni transfuziji. Foto: Reuters Korena in Božiča sumijo zlorabe dopinga za obdobje med letoma 2012 in 2013. Prvi je bil takrat član italijanskega moštva Liquigas-Cannondale, Božič pa je bil pod okriljem kazahstanske Astane.

Oranje v dopinške sfere pa so sicer letos začele avstrijske in nemške oblasti, potem ko so na nordijskem svetovnem prvenstvu v Seefeldu dobili avstrijskega smučarskega tekača Maxa Haukeja pri krvni transfuziji. Ugotovili so, da je v ozadju velik obrat mednarodnih razsežnosti. Okostnjaki so v aferi Aderlass, kot so jo poimenovali, začeli padati iz omar. V središču pozornosti se je znašel nemški zdravnik Mark Schmidt.

In v hipu je postalo jasno, da grešniki niso bili le v smučarskem teku, ampak tudi v drugih športih. Med njimi so bili tudi kolesarji, saj je bil Schmidt povezan z ekipama Gerolsteiner in Milram. Kmalu po razkritju se je kot prvi opogumil in svoje dejanje priznal avstrijski kolesar Stefan Denifl, ki je sprva sicer rekel, da se iz kolesarstva umika iz osebnih razlogov.

Operacija Aderlass

Operacija Aderlass (operacija puščanja krvi) razkriva dopinške nepravilnosti številnih športnikov, svet pa je nanjo postal pozoren v začetku marca, ko je ugotavljala kršitve protidopinških pravil na svetovnem prvenstvu v Seefeldu. Avstrijska in nemška policija sta izvedli več racij, med neposredno transfuzijo krvi pa ujeli smučarskega tekača Maxa Haukeja.

Nato so zaradi zlorabe krvnega dopinga aretirali še štiri tekače. Dopinški program je spomnil na operacijo Puerto (operacija pristanišče), ki je pretresla kolesarski svet v prejšnjem desetletju. V obeh primerih sta bila v središču zgodbe zdravnika (Mark Schmidt in Eufemiano Fuentes). Oba sta za svoje bolnike uporabljala lažna imena.

Športnike, na katere je v aferi padla dopinška senca:

Smučarski tek: Max Hauke, Dominik Baldauf, Johannes Dürr, Karel Tammjärv, Andreas Veerpalu, Algo Kärp in Alexei Poltoranin.

Kolesarstvo: Georg Preidler, Stefan Denifl, Danilo Hondo, Alessandro Petacchi , Borut Božič, Kristijan Koren in Kristijan Đurasek.

Hitrostno drsanje: Robert Lehmann-Dolle.

Spoznal sem, da je bil Mark Schmidt zdravnik pri ekipi Milram, za katero sem kolesaril. Morda je bil v stiku z nemškimi kolesarji. Osebno ga nikdar nisem videl ali srečal. Nikdar nisem šel na operacijo, ne v Nemčiji ne drugje," poudarja Petacchi. | Foto: Reuters Spoznal sem, da je bil Mark Schmidt zdravnik pri ekipi Milram, za katero sem kolesaril. Morda je bil v stiku z nemškimi kolesarji. Osebno ga nikdar nisem videl ali srečal. Nikdar nisem šel na operacijo, ne v Nemčiji ne drugje," poudarja Petacchi. Foto: Reuters Kot zadnji se je pred dnevi pokesal nekdanji nemški kolesar Danilo Honda, ki je bil specialist za šprinte. V svoji zgodbi je poudaril, da je za krvni doping razvpitemu Schimdtu plačal 30 tisoč evrov.

"Nikdar nisem imel krvne transfuzije. Ne vem, zakaj se je moje ime pojavilo v tej aferi," pa je Petacchi dejal za Corriere della Sera, potem ko je komentiral četrto etapo Gira na italijanski televiziji, in dodal: "Spoznal sem, da je bil Mark Schmidt zdravnik pri ekipi Milram, za katero sem kolesaril. Morda je bil v stiku z nemškimi kolesarji. Osebno ga nikdar nisem videl ali srečal. Nikdar nisem šel na operacijo, ne v Nemčiji ne drugje."

 

Slovenski kolesarji, ki so se znašli na doping listi:

Leto Kolesar Doping
1996 Boris Premužič pseudoefedrin
1997 Sandi Papež T/E
  Aleš Pagon efedrin
2000 Gorazd Štangelj  
2006 Tomaž Nose testoviron
  Jure Logar THC
2007 Borja Jelič oksandrolon
  Miha Virčič testosteron
2010 Tadej Valjavec EPO
2012 Blaž Furdi amfetamini
2013 Robert Vrečer klomifen
2014 Kristjan Kumar EPO
  Blaža Klemenčič EPO
  Igor Kopše zavrnitev odvzema vzorca
  Kristjan Fajt EPO
2017 Jure Kocjan EPO
2018 Jani Brajkovič metilheksanemin
  Kristjan Kumar rEPO

Vir: wikipedia

Dumoulin vztraja

V senci nove afere v kolesarstvu se sicer Giro danes nadaljuje s peto etapo. Ob slovenskem osipu bo v rožnati majici pedala vnovič vrtel Primož Roglič. V karavani pa vztraja tudi Tom Dumoulin, ki je bil pred začetkom označen za enega od favoritov, a jo je skupil v torkovem padcu. Kmalu zatem je priznal, da je njegov naskok na vrh končan. Kot kaže, pa vseeno še ne namerava odstopiti.
Primož Roglič
Sportal Roglič po junaški vožnji ostaja v rožnatem, Dumoulin jo je dobro odnesel
Primož Roglič
Sportal Zaradi Rogliča zdaj razmišljajo, zakaj so prišli v Italijo #video
Ne spreglejte