Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 3. 2022,
20.59

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

1

Natisni članek

Ukrajina Ineos Grenadiers Pavel Sivakov

Petek, 4. 3. 2022, 20.59

2 leti, 2 meseca

Kolesar Ineosa čez noč postal kolesar Francije in ne Rusije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

1

Pavel Sivakov | Pavel Sivakov bo po novem zastopal Francijo in ne Rusijo. | Foto Guliverimage

Pavel Sivakov bo po novem zastopal Francijo in ne Rusijo.

Foto: Guliverimage

Kolesar britanske ekipe Ineos Grenadiers Pavel Sivakov je dobil zeleno luč Mednarodne kolesarske zveze za menjavo državljanstva. Sivakov, otrok ruskih staršev, je rojen v Italiji, odraščal pa je v Franciji, bo po novem nastopal pod francosko zastavo.

Pavel Sivakov je o tej potezi razmišljal že dlje časa, o tem je govoril že pred vstopom v svet profesionalnega kolesarstva, zdaj pa je zaradi stanja, povezanega z rusko invazijo v Ukrajini, pospešil postopek.

Sivakov je bil rojen v Italiji, a se je z družino – njegova starša sta nekdanja profesionalna kolesarja Aleksej Sivakov in Aleksandra Koliaseva –, ko je bil star eno leto, preselil na jugovzhod Francije, kjer je odraščal.

Na lanskem evropskem prvenstvu (na fotografiji s Tadejem Pogačarjem) je dirkal za Rusijo, letos bo oblekel francoski dres. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Na lanskem evropskem prvenstvu (na fotografiji s Tadejem Pogačarjem) je dirkal za Rusijo, letos bo oblekel francoski dres. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"V Franciji sem odraščal in se izobraževal, tam sem se zaljubil v kolesarstvo, kar me je pripeljalo do profesionalnega kolesarstva. Francija je moj dom," je Sivakov zapisal v uradni izjavi, ki jo je v javnost poslala ekipe Ineos Grenadiers.

"Že dlje časa sem si prizadeval postati državljan Francije in sem v zvezi s tem na UCI naslovil prošnjo. Glede na to, kar se trenutno dogaja v Ukrajini, sem postopek želel pospešiti," je pojasnil Sivakov in se za hiter odziv zahvalil krovni kolesarski organizaciji in ekipi Ineosa.

sivakov | Foto:

Sivakov je že prejšnji teden obsodil dogajanje v Ukrajini in se zavzel za mir. Podobno je v četrtek storil Aleksander Vlasov (Bora-Hansgrohe), ki je po poročanju spletnega portala Cyclingnews zdaj edini ruski kolesar v ekipah WorldToura.

Kot poroča omenjeni portal, bo Sivakov že junija lahko nastopil na državnem prvenstvu Francije, avgusta pa na evropskem prvenstvu, ki ga bo gostil München. Sivakove sanje sežejo še dlje. Leta 2024 bi na olimpijskih igrah v Parizu rad zastopal Francijo.

 

Ne spreglejte