Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 7. 2022,
22.00

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

8

Natisni članek

protest Dirka po Franciji

Torek, 12. 7. 2022, 22.00

1 leto, 9 mesecev

Kdo so protestniki, ki so prekinili Dirko po Franciji, in za kaj se zavzemajo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

8

Tour de France protestniki | 10. etapo Dirke po Franciji so prekinili protestniki, ki se zavzemajo za spremembo na področju energetskih virov. | Foto Guliverimage

10. etapo Dirke po Franciji so prekinili protestniki, ki se zavzemajo za spremembo na področju energetskih virov.

Foto: Guliverimage

V 10. etapi Dirke po Franciji, kjer je zmagal Danec Magnus Cort (EF Education–EasyPost), vodstvo na dirki pa ubranil Tadej Pogačar (UAE Emirates), se je zgodilo nekaj zelo nenavadnega. Komisarji so namreč približno 36 kilometrov pred ciljem dirko morali zaustaviti. Kaj se je medtem dogajalo na trasi?

Potem ko je Italijan Alberto Bettiol (EF Education–EasyPostvel proti cilju 10. etape Dirke po Franciji in slabih 40 kilometrov pred ciljem pridobival prednost pred zasledovalci, so komisarji zaustavili dirko.

Glavnina čaka na nadaljevanje dirke | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Glavnina čaka na nadaljevanje dirke Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Za skoraj 15-minutno prekinitev so bili odgovorni protestniki iz okoljevarstvene skupine Derniere Renovation (Zadnja prenova, op. a.), ki se zavzema za spremembo na področju energetskih virov.

Tour de France protestniki | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Skupino mladih protestnikov z dimnimi baklami, nekateri med njimi so bili z verigami priklenjeni skupaj, so policisti in varnostniki umaknili s trase, dirka pa se je nadaljevala. Kolesarji so nadaljevali z zaostanki, ki so jih imeli pred prekinitvijo. To je pomenilo, da je glavnina s Tadejem Pogačarjem (UAE), vodilnim na dirki, na start morala čakati kar sedem minut.

Dirka po Franciji protestniki | Foto: Reuters Foto: Reuters

Dirka po Franciji protestniki | Foto: Reuters Foto: Reuters

To je že drugi podoben protest iste skupine na večjih športnih tekmovanjih v Franciji. V začetku junija se je med moškim polfinalom teniškega turnirja Roland Garros v Parizu njihova članica priklenila ob mrežo.

Na majici je z napisom "Imamo še 1.028 dni" opozarjala na število dni, ki jih imamo, da "določimo, kakšna bo prihodnost človeštva. Manj kot tri leta. Odštevanje se je začelo 28. marca 2022, z iztekom ultimata, ki smo ga poslali (francoski) vladi, in na dan, ko so državljani začeli civilni odpor. Francijo so zaradi podnebne pasivnosti obsodila lastna sodišča. Prihodnost te države je dobesedno uničena. Izgubljanje časa pomeni propasti", so potezo 22-letne Alizee razložili na svoji spletni strani. 

Protestniki na Dirki po Franciji so nosili podoben napis, le da število dni, ki nam še ostajajo, kopni. Zdaj jih je le še 989. "Ne moremo več ostati opazovalci zdajšnje podnebne katastrofe. Imamo še 989 dni, da rešimo svojo prihodnost, svoje človeštvo," so zapisali na Twitterju.

Preberite še:

Magnus Cort Nielsen, TDF 2022
Sportal Brkati Danec po silovitem sprintu do etapne zmage, Pogačar ostaja v rumenem #video
poletje, vročina, senčnik
Novice Vreme: tudi danes ne bo (preveč) vroče
Matej Mohorič
Sportal Mohorič brez dlake na jeziku: Povejte, kaj delamo narobe, ali pa se ustavite in se opravičite
Primož Roglič
Sportal Hudomušni Roglič po 10. etapi: Zdaj sem že prišel dlje kot lani
Ne spreglejte