Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 5. 2023,
21.07

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,31

4

Natisni članek

Kaden Groves padec Remco Evenepoel Dirka po Italiji Giro d'Italia Giro d'Italia

Nedelja, 7. 5. 2023, 21.07

11 mesecev, 2 tedna

Po drugi etapi Gira

Kdo je kriv za množični padec? Remco obtožuje Avstralca.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,31

4

Remco Evenepoel | Remco Evenepoel za padec krivi Avstralca: Ni bila lepa poteza, k sreči smo se izognili najhujšemu. | Foto Guliverimage

Remco Evenepoel za padec krivi Avstralca: Ni bila lepa poteza, k sreči smo se izognili najhujšemu.

Foto: Guliverimage

Zaključek današnje druge etape Dirke po Italiji je zaznamoval množični padec slabe štiri kilometre pred ciljno črto, zdaj pa poteka burna razprava, kdo ga je zakrivil. Vodilni kolesar na dirki, Belgijec Remco Evenepoel, je že takoj po etapi dejal: "Bil je grd padec. Videl sem, kaj se je zgodilo, in vem, kdo je kriv zanj, a to je pač dirkanje. Ni bila lepa poteza, k sreči smo se izognili najhujšemu."

Jonathan Milan, Giro 2023
Sportal Milan zmagovalec etape, v zaključku pa prava drama

Kasneje se je o dogodkih v zaključku etape še enkrat razgovoril. Po njegovem mnenju je padec povzročil avstralski sprinter moštva Alpecin – Deceuninck Kaden Groves. Ta je v ključnem trenutku, ko se je cesta zožila, s sunkovitim gibom v desno povzročil učinek domin, ki je po cestišču pometal številne nesrečnike. Poškodb k sreči ni bilo, je pa padec ujel nekaj favoritov za skupno zmago, ki si zato izgubili dragocene sekunde.

Groves se je opravičil za potezo in poudaril, da ni bila namerna, poskušal je le zapeljati na varno, saj se je bal, da bo sicer treščil v zaščitno ogrado. Tudi v Alpecinu so svojemu kolesarju stopili v bran, prepričani so, da ni storil ničesar narobe in da je padec posledica smole.

Evenepoel je dogodke videl drugače. "Vsi smo videli, da je na levi strani ograda, Alpecinov vlak pa se je rinil naprej. Mislim, da je Kaden Groves sunil Davida Ballerinija, ta se je dotaknil Josefa Černyja, ki se je komaj zadržal na kolesu. Tudi sam sem moral izvesti manever, saj sem vozil za Davidejem. Zaradi teh premikov v desno so za nami popadali, saj jim je preprosto zmanjkalo prostora. To torej ni bila lepa poteza in mislim, da je to povzročilo padec. Je pa velika škoda, da se je ta zgodilo na tako lepi in lahko etapi," se je razgovoril Belgijec.

Evenepoel in vsi njegovi kolegi so se izognili padcu, tudi Jumbo-Visma je Primoža Rogliča zaščitila s tem, da ga je držala v ospredju glavnine, številni pa niso imeli te sreče.

Britanskega sprinterskega zvezdnika Marka Cavendisha (Astana) sta podrla Max Kanter (Movistar) in Martijn Tusved (DSM), ki sta trčila med seboj, padli kolesarji, ki so zablokirali cesto, so ustavili tudi Madsa Pedersena (Trek Segafredo), čas so izgubljali tudi Tao Geoghegan Hart (Ineos), pa tudi dvojec UAE Emirates Brandon McNulty in Jay Vine …

V cilj je prišlo vseh 176 kolesarjev, tako da hujših posledic ni bilo, se bodo pa najbrž v naslednjih dneh nekateri kolesarji malce bolj grdo gledali.

Ne spreglejte