Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 3. 2022,
17.23

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

3

Natisni članek

Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Pariz - Nica

Nedelja, 6. 3. 2022, 17.23

2 leti, 1 mesec

Dirka Pariz – Nica, 1. etapa

Kakšen uvod! Trojna zmaga Jumbo-Visme, Roglič drugi.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

3

Primož Roglič, Pariz - Nica 22 | Primož Roglič je 80. Dirko Pariz - Nica začel z drugim mestom. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je 80. Dirko Pariz - Nica začel z drugim mestom.

Foto: Guliverimage

S 159,8-kilometrsko etapo s startom in ciljem v Mantes la Villu se je danes začela 80. Dirka Pariz – Nica, izjemno predstavo pa so prikazali kolesarji nizozemskega moštva Jumbo-Visma, ki so zasedli prva trti mesta. Primož Roglič je bil drugi, zaostal je le za francoskim moštvenim kolegom Cristophom Laportom, tretji je bil belgijski as Wout Van Aert.

Trojka je 160 kilometrov dolgo etapo odločila šest kilometrov pred ciljem na 1,2 kilometra dolgem klancu v okolici Mantes-la-Villa z naklonom šest odstotkov, kjer jim je v končnici lahko sledil le Čeh Zdenek Štybar, pa tudi tega so se otresli. 

Klubski kolegi so v cilj prišli brez zaključnega obračuna. Roglič in Van Aert sta po kratkem pogovoru zmago prepustila novincu v ekipi Laporteju, s čimer je Francoz požel prvi veliki uspeh v novi sredini.

"Zame je prav neverjetno. Kilometer pred ciljem sta mi sporočila svojo odločitev. Zmaga zato seveda ni bila načrtovana, saj mi na koncu niti ni bilo treba napasti. Tudi Primož in Wout sta bila na varnem in samo šli smo do cilja," je po tekmi povedal zmagovalec.

V sprintu glavnine je bil najboljši Francoz Pierre Latour, ki je osvojil četrto mesto z zaostankom 19 sekund, ostali so bili še tri sekunde počasnejši. Jan Polanc iz moštva UAE je osvojil 42. mesto, Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) je bil 59. in Domen Novak (Bahrain Victorius) 135, poroča STA.

Dirka, kjer za glavnega favorit za zmago velja prav Roglič, ima še sedem etap. Prvi je v rumenem Laporte, Roglič zaostaja štiri sekunde, van Aert šest.

Presenečeni, ko so ostali sami

"Zelo sem vesel, Pariz – Nica je zame kot Francoza zelo pomembna dirka," je po etapi še povedal Laporte, ki je prišel do prve zmage v moštvu Jumbo-Visma. "Načrt je bil, da zadržimo Primoža visoko v skupnem seštevku in Woutu omogočimo sprint za etapno zmago. Dobil sem dovoljenje, da napadem in naredim dirko težko, kar sem tudi storil in ostali smo sami."

"Ko je narekovanje tempa prevzel Christophe, je na zadnjem vzponu pritisnil tako močno, da so vsi tekmeci prišli do meja zmogljivosti. Vseeno sem bil presenečen, ko sem se na vrhu klanca ozrl okoli in ugotovil, da smo ostali samo trije. To je krasna zmaga za Christopha v njegovi domovini, z njo je prišla še rumena majica. Iz srca mu privoščim," pa je povedal Van Aert.

Presenečen je bil tudi športni direktor moštva Frank Maassen: "Upali smo na zmago z Woutom, ampak tole je pa še nikoli videno! Imamo močno ekipo, to je bil šele prvi udarec in lepa zmaga. Ampak končni cilj je seveda dobiti skupno zmago s Primožem."  

Jutri kolesarje čaka 160 kilometrov dolga ravninska etapa od Auffargaisa do Orleansa. Najmočnejši nasprotnik kolesarjem naj bi bil močan veter.

Preberite še:

Primož Roglič
Sportal Kako pripravljen je Primož Roglič? Začenja se dirka, ki bo ponudila vse odgovore.
Ne spreglejte