Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 9. 2014,
15.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Alberto Contador Vuelta Vuelta

Torek, 16. 9. 2014, 15.05

8 let

Kako so Contadorja pripravili na Vuelto?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po tem, ko se je Contador zaradi hudega padca moral predčasno posloviti z Dirke po Franciji, se je Vuelte lotil zagrizeno kot še nikoli. Tudi tako, da je dovolil provizorični operativni poseg na domu.

Alberto Contador je po tem, ko je v 10. etapi Dirke po Franciji nesrečno padel in se moral posloviti z najprestižnejše kolesarske dirke v sezoni, je na domačih tleh vendarle prišel na svoj račun. Zmagal je na zadnji tritedenski etapni dirki v sezoni, Dirki po Španiji. In čeprav je še par dni pred začetkom dirke kazalo, da prvega moža ekipe Tinkoff-Saxo ne bo na štartu Vuelte, pa se je toliko opomogel, da je upal napovedati nastop na dirki. Omenjal je željo po etapni zmagi, na koncu pa se dokopal kar do tiste v skupnem seštevku. Ob tem se poraja vprašanje, kako se mu je uspelo tako hitro pripraviti, ko pa so bile zdravniške napovedi takoj po padcu zelo neobetavne?

Zdravniki v Laganu, ki so ga pregledali deset dni po hudem padcu v 10. etapi Dirke po Franciji, so mu svetovali, naj nastop na Vuelti čim prej pozabi, a Contador se ni vdal. Poiskal je drugo mnenje in zdravniki v kliniki Cemtro v Madridu so bili bolj optimistični. "Poklical sem dr. Manuela Leyesa, on pa mi je priporočil Césarja Floresa iz svoje medicinske ekipe, ki je na mojem domu izvedel nekakšen operativni poseg. Odprl je rano na mojem kolenu in jo ponovno očistil. Anestetik sem lahko imel le okrog rane, ne pa v sami rani, zato sem si moral v usta zbasati nogavico, da sem lahko prebrodil bolečine. Preprosto nisem prenesel misli, da bi dirko moral spremljati po televiziji, tako kot sem to počel v času Dirke po Franciji," se je razgovoril v intervjuju za španski časnik AS.

Svetovno prvenstvo bo spremljal po televiziji

Bo pa Contador kljub vsemu enega vrhuncev letošnje kolesarske sezone moral spremljati po televiziji. Svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu v Ponferradi v Španiji, ki se mu je odpovedal sam, javno pa o tem spregovoril na tiskovni konferenci v času drugega prostega dne za kolesarje.

Takrat je dejal, da želi svoje mesto v španski ekipi prepustiti komu drugemu, kar selektorja Javierja Mingueza ni ganilo, saj ga je pozneje kljub temu uvrstil na razširjeni seznam za svetovno prvenstvo. "Ko načrtuješ program, ki ga boš izpeljal v sezoni, ob tem analiziraš tudi trase dirk. In trasa v Ponferradi mi nikakor ne ustreza. To je tako, kot bi Marka Cavendisha prosili, naj dirka na kraljevski etapi Toura," je postregel z zanimivo primerjavo zmagovalec letošnje Dirke po Španiji, ki je že dan po zmagi na zadnji tritedenski etapni dirki v sezoni koval načrte za prihodnjo sezono.

Misija nemogoče?

Njegov glavni cilj bo misija nemogoče: zmagati na vseh treh največjih dirkah, Touru, Giru in Vuelti. 31-letni španski matador je prepričan, da bo leta 2015 znova nastopil na Dirki po Franciji, med njegove glavne ambicije pa spada zmaga na vseh treh tritedenskih etapnih dirkah v eni sezoni.

"Rad bi nastopil na vseh treh dirkah v isti sezoni, a že zdaj vidim, da bo to izredno težko," je Contador priznal novinarju španskega časnika AS. "Če pa bi mi to že uspelo, bi to storil z jasnim ciljem, zmagati na vseh treh dirkah. Za to bi potreboval močno ekipo in traso, ki bi ustrezala mojim sposobnostim."

Največ bi mu pomenila zmaga na Dirki po Franciji

Contadorju, ki je rumeno majico na Dirki po Franciji nazadnje nosil leta 2010, potem pa so mu jo slekli zaradi zlorabe prepovedanih substanc (bil je pozitiven na klenbuterol), bi najverjetneje največ pomenila prav zmaga na prestižni francoski pentlji. Morda bi se mu ta želja izpolnila že letos, če ne bi padec pri hitrosti 78 kilometrov na uro med deseto etapo predčasno končal njegove francoske sanje. "Na Vuelti nisem bil tako dobro pripravljen kot na Touru. Tam sem bil pripravljen tako, kot še nikoli. Komaj sem čakal, da se pripeljemo do gorskih etap, a žal sem padel že pred tem," je dejal Contador, ki je načrtoval, da bo svoje razkošno znanje prikazal prav v gorskih etapah.

Ne spreglejte