Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
8. 6. 2016,
11.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Radoslav Rogina Jani Brajkovič Vincenzo Nibali Po Sloveniji Primož Roglič Primož Roglič

Sreda, 8. 6. 2016, 11.30

6 let, 7 mesecev

Kako je lahko Slovenija odskočna deska v svet prestiža

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Tradicionalna kolesarska dirka Po Sloveniji iz leta v leto pridobiva veljavo, kar povedo tudi podatki, kaj je njenim junakom nato uspelo na elitnih dirkah. Italijan Vincenzo Nibali je na primer osvojil znameniti trojček tritedenskih dirk …

Iz leta v leto je na dirki Po Sloveniji vse več kakovostnih kolesarjev. Nekaterim je prav slovenska dirka odprla vrata do elite. | Foto: Iz leta v leto je na dirki Po Sloveniji vse več kakovostnih kolesarjev. Nekaterim je prav slovenska dirka odprla vrata do elite.

Podatek, da bo letos na dirki Po Sloveniji, ki se bo začela prihodnji četrtek v Ljubljani, nastopilo kar šest World Tour ekip, pove, da je slovenska kolesarska pentlja zanimiva tudi za najboljša moštva na svetu.

Za nekatere je dobra priprava na znameniti francoski Tour, za druge odskočna deska za naprej.

In na slovenskih cestah smo v preteklosti videli kolesarje, ki so nato blesteli na največjih dirkah na svetu.

Nibali se je izstrelil v orbito

Poglejmo, kako se je razvijala pot zadnjih šestih zmagovalcev po zmagoslavju na največji kolesarski dirki pri nas. Jakob Fuglsang je postal veliki zmagovalec leta 2009, v letih 2010 in 2012 pa danski prvak v kronometru, zmagal je na dirkah po Luksemburgu in Avstriji, bil četrti na kriteriju da Dauphine, izvrsten sedmi je bil leta 2013 na slovitem Touru, letošnji Giro pa končal na 12. mestu.

Njegov naslednik, ki je v Novo mesto prikolesaril v rumeni majici, je bil Italijan Vincenzo Nibali. Po zmagi v Sloveniji se je začel dotikati kolesarskega prestiža. Isto leto je osvojil špansko tritedensko dirko Vuelto, dvakrat zmagal na Giru, največja zmaga pa sega v leto 2014, ko je postal veliki junak najprestižnejše dirke na svetu - Tour de France.

Vincenzo Nibali je trikrat osvojil Giro, enkrat Vuelto, najbolj prestižna zmaga pa je bila na znamenitem Touru leta 2014. | Foto: Vincenzo Nibali je trikrat osvojil Giro, enkrat Vuelto, najbolj prestižna zmaga pa je bila na znamenitem Touru leta 2014. Italijan je bil tudi naslednji v vrsti, ki mu je uspelo zmagati na dirki Po Sloveniji. Diego Ulissi je v nadaljevanju kariere denimo osvojil šest etap na Giru. Ko je leta 2011 pri nas pokoril vso konkurenco, je zmagal v gorski etapi s ciljem na Golte in prav ta vzpon je vključen tudi v letošnji izvedbi dirki in prav tudi Ulissi bo spet nastopil v dresu Lampreja, za katerega bodo kolesarili kar trije Slovenci (Matej Mohorič, Marko Kump in Luka Pibernik).

Brajkoviču po domači zmagi najboljša uvrstitev na Touru

Italijansko prevlado je leta 2012 prekinil Slovenec Jani Brajkovič, ki je dirko izkoristil za Tour in ga isto leto nato končal na devetem mestu, kar je njegova najboljša uvrstitev na prestižni francoski kolesarski pentlji.

Hrvata v dresu Adrie Mobila Radoslava Rogine lahko obravnavamo skoraj kot Slovenca, saj je večino kariere preživel v dresih slovenskih klubov, veliko zmagoslavje pa je dočakal leta 2013, nato pa leto dni pozneje osvojil še Cycling Tour of Sibiu (Romunija) in Tour of Qinghai Lake (Kitajska) ter še četrtič postal hrvaški državni prvak v cestni dirki.

V letu 2014 je na slovenskih cestah prišel čas za Portugalca Tiaga Machada, ki je po zmagoslavju dobil priložnost tudi na Touru, ki pa si ga ne bo najbolje zapomnil. V deseti etapi je pri spustu grdo padel in zdrsnil 100 metrov navzdol. Po pregledu zdravnikov so vsi pričakovali, da bo končal etapo, vendar je žilavi Portugalec vztrajal in ukazal ekipi, naj ga posadi na kolo. Nato je prekolesaril tri vzpone in prišel v cilj kot zadnji s 43-minutnim zaostankom za Nibalijem. Čeprav je prišel v cilj etape po časovni omejitvi, mu je komisar dirke dovolil, da nadaljuje Tour, saj je pokazal izjemno požrtvovalnost. Francoski časnik L'Equipe ga je označil za heroja.

Nekdanji skakalec deklasiral vso konkurenco, letos zablestel že na Giru

Izjemno zanimiva pa je zgodba naslednjega junaka dirke Po Sloveniji. Primož Roglič se je šele leta 2013 začel profesionalno ukvarjati s kolesarjenjem, pred tem pa bil smučarski skakalec. V dveh letih je izjemno napredoval, o njem govorijo vsi in se hkrati čudijo, kako mu je to uspelo.

Primož Roglič je lani osvojil dirko Po Sloveniji, letos pa že slavil na kronometru na prestižnem Giru. | Foto: Primož Roglič je lani osvojil dirko Po Sloveniji, letos pa že slavil na kronometru na prestižnem Giru.

Po dveh letih kolesarjenja je najprej osvojil Tour of Azerbajdžan in nato še za slovenske kolesarje prestižno dirko Po Sloveniji. Jasno je bilo, da ga v Adrii Mobilu niso mogli zadržati, saj velja za nadarjenega kolesarja, ki se za razliko od preostalih kolesarjev osnov tega športa ni učil, saj med skoki ni smel kolesariti, kajti pri obeh športnih delujejo povsem druge mišice.

Zablestel je tudi v tujini. Dočakal je prvo večtedensko dirko. Nizozemsko moštvo Team LottoNL-Jumbo ga je uvrstilo na letošnji italijanski Giro in prekosil je samega sebe v disciplini, v kateri prej še ni blestel. V kronometru, ki je bil na sporedu v deveti etapi, je zasijal. Med drugim je prehitel tudi specialista za kronometer Fabiana Cancellaro.

Kdo bo naslednji junak dirke Po Sloveniji in kam ga bo pot odpeljala v prihodnje, bomo videli po 19. juniju, ko bo tradicionalni cilj v Novem mestu.

Ne spreglejte