Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 10. 2012,
12.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jure Golčer Lance Armstrong

Torek, 23. 10. 2012, 12.30

8 let

Jure Golčer: Žal jo bo spet najslabše odneslo kolesarstvo v celoti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
USADA je nokavtirala Mednarodno kolesarsko zvezo in dosegla, da je slednja potrdila izsledke njihove preiskave v povezavi z Lanceom Armstrongom.

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je na ponedeljkovi tiskovni konferenci objavila, da je Lanceu Armstrongu odvzela vseh sedem zmag na dirki po Franciji in mu do konca življenja prepovedala nastopanje v kolesarstvu. O tem, ali bo moral Armstrong vrniti prejete nagrade in ali bodo njegove zmage dodelili komu drugemu, naj bi na sedežu UCI odločali v petek. A dejstvo je, da Armstrong od nagrad, ki jih je osvojil z nastopom na dirkah po Franciji, na katerih je zmagal, ni dobil niti centa. V kolesarstvu je namreč običaj, da zmagovalec dirke vse nagrade prepusti moštvenim kolegom in spremljevalnemu osebju. V bistvu bi morali denar vrniti prav kolesarji, ki so pričali proti Armstrongu o uporabi prepovedanih sredstev v ekipi US Postal ter mu pomagali do sedmih zmag. Organizatorji dirke po Franciji so tudi že izrazili, da ne želijo, da bi bile omenjene zmage naknadno podeljene komu drugemu. Preprosto v rezultatih Toura med letoma 1999 in 2005 ne bo zmagovalca.

Spletna stran Wikipedia je to že storila in črtala Armstronga. Slednji je tudi že popravil svoj Twitter profil, v katerem ni več navedeno, da je sedemkratni zmagovalec dirke po Franciji. Obetajo se številne tožbe in zahteve po vrnitvi denarja tako donatorjev fundaciji Livestrong kot nekdanjih Armstrongovih sponzorjev. V zadnjih dneh je sodelovanje odpovedal še njegov najbolj zvest sponzor Oakley (poleg družbe Nike, ki je to storila prva). Dejstvo je, da je način, kako so Armstrongu odvzeli vse, kar je dosegel, zelo sporen. Dokaz so le pričanja nekdanjih moštvenih kolegov. ''Najprej bi rad poudaril, da nikoli nisem bil privrženec Armstronga. Najbrž zaradi njegove premoči in arogance, ki jo je izražal. A ko sem imel leta 2008 čast dirkati z njim na dirki po Italiji, sem videl, da je čisto normalen kolesar kljub svojemu super zvezdništvu. Da nekoga izbrišejo na podlagi pričanja kolesarja, ki je večkrat padel na dopingu, potem to zanikal (lagal), nato priznal in obtožil še druge, se mi zdi naravnost smešno. Dejstvo je, da je bilo 218 Armstrongovih testov negativnih. In če je bil vseskozi dopingiran, potem nekaj zelo smrdi pri WADA in UCI! Zato o tem nočem niti razmišljati. V vsej zgodbi me predvsem moti, da so skesanci (David Millar) zdaj največji promotorji čistega športa, a kar je še huje, da so celo lastniki ekip (Jonathan Vaughters). Lance Armstrong je največja športna ikona sodobnega časa. Pred njim v ZDA praktično niso vedeli za kolesarstvo, danes pa imajo kar nekaj ekip s Pro Team licenco. Kot je bilo vedno do zdaj, bo v celi zgodbi žal najbolj nastradalo kolesarstvo kot celota,'' je za Sportal povedal slovenski kolesar Jure Golčer, ki nastopa za avstrijsko ekipo Tirol.

Dejstvo je, da je med "skesanci" kar nekaj kolesarjev, ki so jih dobili na dopingu. Vsekakor sta zdaj na potezi UCI in WADA, ki se zagotovo ne moreta strinjati z višino kazni, ki jo je USADA dodelila "skesancem". Poleg tega je bil Levi Leipheimer že drugič v karieri kaznovan za uporabo prepovedanih sredstev, za kar je predpisana štiriletna prepoved nastopanja. Odprtih je še veliko vprašanj, a v oči bode predvsem dejstvo, da UCI le pritiska na ves kolesarski cirkus, ki naj bi sam opravil delo Mednarodne kolesarske zveze. Afere Festina (Francija), Puerto (Španija), Oil for drugs (Italija), Lance Armstrong (ZDA) so predvsem posledica dela preiskovalnih organov omenjenih držav. Vsekakor tako ne bo šlo več naprej. UCI pravi, da mora biti Armstrong izbrisan, pozabljen! Ne gre verjeti, da bi se člani organov na UCI iz zadnje lekcije kaj naučili. Ko se nekaj zgodi prvič, je zagotovo tragedija, a ko se ista stvar pripeti drugič, je farsa. V kolesarstvu je bilo že ogromno tregedij in še več fars. Šport tega ne bo več prenesel. Je morebiti le nastopil čas, da se kolesarstvo organizira podobno kot NBA, NHL ali formula 1 in se odcepi od UCI? Vsekakor imajo tu glavno besedo organizatorji dirk z ASO na čelu ter lastniki ekip, ki tega ne bodo mogli več dolgo prenašati.

Ne spreglejte