Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 4. 2024,
8.20

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

prestop TotalEnergies Soudal-Quick Step Julian Alaphilippe

Sobota, 20. 4. 2024, 8.20

1 mesec

Alaphilippe se intenzivno dogovarja za prestop, Philipsen še razmišlja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Julian Alaphilippe | Julian Alaphilippe naj bi po desetletju zapustil belgijsko ekipo Soudal Quick-Step in se preselil v francoske vrste. Pogajanja z ekipo TotalEnergies so že v polnem teku. | Foto Guliverimage

Julian Alaphilippe naj bi po desetletju zapustil belgijsko ekipo Soudal Quick-Step in se preselil v francoske vrste. Pogajanja z ekipo TotalEnergies so že v polnem teku.

Foto: Guliverimage

Čeprav so oči ljubiteljev kolesarstva usmerjene v dirke, pa se marsikaj odvija tudi v zakulisju profesionalnega kolesarstva. Številni kolesarji se pogajajo za nove pogodbe ali pa so na preži za novim delodajalcem. Tako je že znano, da se dvakratni svetovni prvak v cestnem kolesarstvu Julian Alaphilippe dogovarja s francosko ekipo TotalEnergies, en najhitrejših sprinterjev na svetu Jasper Philipsen (Alpecin–Deceuninck) pa mora razmisliti, v kateri ekipi bo nadaljeval kariero. Njegov agent Alex Carera, ki je tudi zastopnik Tadeja Pogačarja, pravi, da se bo Belgijec odločal med tremi ponudbami. Ali bo ostal pri Alpecinu, ali pa bo kariero nadaljeval pri ekipi UAE Emirates ali BORA-hansgrohe.

"Pogajanja so se začela," je vodja ekipe TotalEnergies Jean-René Bernaudeau potrdil v pogovoru za francoski medij Ouest-France. "Prejšnji teden smo se srečali z Julianom in Benoîtom Genauzeaujem (športnim direktorjem ekipe TotalEnergies). Opravljamo svoje delo, pogovarjamo se z njim, tako kot z drugimi, da bi naš projekt premaknili naprej. Danes smo tam, kjer bi morali biti, a za nadaljevanje moramo predstaviti svoje načrte," je dejal Bernaudeau in izpostavil lastnosti, ki bi jih nekdanji svetovni prvak Julian Alaphilippe, ta bi tako zapolnil mesto, ki ga je v ekipi pustil odhod Petra Sagana, prinesel v ekipo.

"Všeč mi je njegovo stanje duha, njegova želja. Ni glasen, dela pa ogromno," je dodal Bernaudeau. "Razočaran je, ker zaradi poškodbe v začetku sezone (pri padcu na dirki Strade Bianche si je zlomil fibulo, kost v nogi, a zaradi strahu pred kritikami tega ni omenjal in je dirkal naprej) ni mogel pokazati vsega, kar zmore."

Ekipa Soudal Quick-Step zadnja leta vse svoje konje stavi na Remca Evenepoela.  | Foto: Guliverimage Ekipa Soudal Quick-Step zadnja leta vse svoje konje stavi na Remca Evenepoela. Foto: Guliverimage

Javno priznanje dogovarjanja z Alaphilippom za prestop kaže, da Francoz skoraj zagotovo ne bo podaljšal pogodbe z ekipo Soudal Quick-Step, ki zadnja leta vse stavi na Remca Evenepoela, in bo svojo kariero nadaljeval drugje, najverjetneje res pri ekipi TotalEnergies. Zaradi pravil v svetu profesionalnega kolesarstva, novice pred 1. avgustom ne bodo potrdili. Zanimivo je, da Alaphilippe v času profesionalne kariere nikoli ni vozil za francosko ekipo.

Tudi Jasper Philipsen je pred pomembno odločitvijo glede prihodnosti.  | Foto: Reuters Tudi Jasper Philipsen je pred pomembno odločitvijo glede prihodnosti. Foto: Reuters

Bo Jasper Philipsen, ostal ali prestopil?

Vse bolj vroče so tudi govorice o prestopu slovenskega kolesarja Jana Tratnika, ki naj bi se iz Visme preselil k Primožu Rogliču v ekipo BORA-hansgrohe, pomembno odločitev pa mora sprejeti tudi eden najhitrejših sprinterjev na svetu Jasper Philipsen, ki se mu letos izteče pogodba pri Alpecinu. Njegov agent Alex Carera, ki zastopa tudi interese Tadeja Pogačarja, je v pogovoru za belgijski Het Nieuwsblad razkril, da so izbor ponudb skrčili na tri, pri čemer imata zdajšnji delodajalec Alpecin in UAE Emirates 35 odstotkov možnosti za podpis pogodbe s Phillipsnom, BORA-hansgrohe pa okoli 30 odstotkov.

Bosta Philipsen in Pogačar spet združila moči? | Foto: Guliverimage Bosta Philipsen in Pogačar spet združila moči? Foto: Guliverimage

Carera trdi, da odločitev ne bo odvisna samo od finančne ponudbe. "Denar ni problem. Razlike v predlogih ne presegajo petih odstotkov, to ne bo glavnega pomena pri odločitvi," vztraja agent. "Gre predvsem za vlogo, ki jo bo Jasper dobil v svoji novi ekipi, zasebne sponzorje, njegovo podobo in nekatere druge vidike. Vse te vidike moramo skrbno analizirati, skupaj z našo ekipo in našimi odvetniki. Jasper lahko na Touru nastopi tudi z UAE in BORA-hansgrohe, res pa je, da mu lahko pri Alpecin-Deceunincku izberejo več pomočnikov," se zaveda Carera. "Toda v Združenih arabskih emiratih mu lahko pomaga nekdo, kot je Juan Sebastián Molano. Pri Bori imajo prav tako veliko fantov, ki pripravljajo sprint."

Jasper Philipsen Tadej Pogačar Milano-Sanremo | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

"Jasper je nekdo, ki ve, kaj hoče, in se hitro odloča. Pri sprejemanju odločitev se posvetuje s svojo družino in dekletom Melanie, ki mu je zelo pomembna, nato pa sprejme odločitev. Takoj ko se Jasper vrne z dopusta, bomo še enkrat pretresli vse predloge," napoveduje Carera.

Preberite še:

Primož Roglič Jan Tratnik
Sportal Bo Jan Tratnik spet združil moči s Primožem Rogličem?
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar: Pogrešam Remca, dvoboja z njim sem se veselil od začetka leta
Nathan Van Hooydonck Tadej Pogačar
Sportal "Lahki kolesarji, kot je Tadej Pogačar, bodo trpeli"
Tadej Pogačar Liege Bastogne Liege 2021
Sportal Tadej Pogačar se vrača na kraj padca, ki je lani otežil priprave na Tour de France
Ne spreglejte