Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 9. 2021,
10.56

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

1

Natisni članek

Tadej Pogačar Tadej Pogačar Lance Armstrong

Petek, 17. 9. 2021, 10.56

2 leti, 7 mesecev

50 let Lanca Armstronga

Jubilej Lanca Armstronga, ki ne skriva navdušenja nad Pogačarjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

1

Lance Armstrong | Lance Armstrong bo dopolnil 50 let. | Foto Reuters

Lance Armstrong bo dopolnil 50 let.

Foto: Reuters

Eden največjih prevarantov modernega športa, nekdanji ameriški kolesarski zvezdnik Lance Armstrong, bo konec tedna dopolnil 50 let. S kolesarstvom bližnje povezave po dopinški aferi nima, zato pa marljivo objavlja kolesarske podkaste, včasih tudi z vprašljivo vsebino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Daleč so časi, ko je Armstrong, potem ko je prebolel raka, kraljeval na kolesarski Dirki po Franciji in so mediji Tour de France preimenovali kar v Tour de Lance. Mit zmagovalca je razbila razkrita široko in dobro zastavljena dopinška zgodba.

Dve desetletji po koncu kariere se Teksačana ne da več prepoznati. V majhnem studiu z osivelimi lasmi, ki jim izdatna količina gela omogoča, da stojijo pokonci, s sončnimi očali, velikimi slušalkami in markantno ročno uro bolj spominja na ostarelega glasbenika kot na nekdanjega športnika.

V tem studiu ustvarja svoje podkaste. Kolesarstvo na daljavo še vedno spremlja, tudi Dirko po Franciji, in v zadnjih dveh letih ga navdušuje mladi slovenski zvezdnik Tadej Pogačar, za katerega pravi, da je "absolutno neverjeten".

Ustvarja svoje podkaste. | Foto: Reuters Ustvarja svoje podkaste. Foto: Reuters

Uspešen prehod v drugo kariero

Uspel mu je prehod v novo kariero. Modernemu kolesarstvu je povzročil neverjetno škodo, zato ga tam ne želijo. Ustvaril pa je podkast The Move, ki ga v času kolesarske Dirke po Franciji na kanalu YouTube spremlja več kot 40 tisoč ljudi dnevno.

S partnerji in prijatelji, med njimi je tudi njegov nekdanji pomočnik v ekipi George Hincapie, razpravlja o dogajanju na cesti, o vožnji med Alpami, Pireneji in Parizom. Sam Armstrongov nastop se pri tem ni spremenil. Samozavestno in sproščeno sedi za mikrofonom, običajno oblečen kar v majico s kratkimi rokavi.

A v spominu bo ostal kot eden največjih športnih zvezdnikov, ki so ga ujeli pri načrtni zlorabi nedovoljenih poživil. Med letoma 1999 in 2005 je na Dirki po Franciji nanizal neverjetnih sedem zmag, ki pa so že zdavnaj izbrisane iz analov. Krvni doping, rastni hormoni ... Ne le na športnem področju − Armstrong je meje premikal tudi na področju dopinga v modernem športu.

Presenetil je tudi preiskovalce, in ameriški "lovec" na dopinške kršitelje Travis Tygart je za Armstronga ocenil: "To je bil najbolj premeten, profesionalen in uspešen dopinški program, ki ga je šport kadarkoli doživel."

V velikem slogu je Armstrong nato v televizijski oddaji slovite Oprah Winfrey priznal, da si je pomagal s poživili. | Foto: Guliverimage/Getty Images V velikem slogu je Armstrong nato v televizijski oddaji slovite Oprah Winfrey priznal, da si je pomagal s poživili. Foto: Guliverimage/Getty Images

Pri Oprah priznal jemanje poživil

V velikem slogu je Armstrong nato v televizijski oddaji slovite Oprah Winfrey priznal, da si je pomagal s poživili. Pri tem ni kazal znakov, da mu je žal za zlorabo. "Storili smo, kar smo morali, da bi zmagali. Ničesar ne bi spremenil. To sem povedal že vsaj trikrat," je kasneje dejal za NBC Sports. Armstrong je želel do zmage priti brezkompromisno, za vsako ceno. In tega mnenja ni spremenil.

In zaradi Armstronga ima kolesarstvo še vedno težave z ugledom. Pogačarjeva prevlada na francoski pentlji morda celo spominja na prednost in nastope, ki jih je kazal Američan. A prav zaradi teh dopinških zgodb se z očitki o zlorabi srečujejo tudi mladi kolesarji. Tudi Pogačar, ki vsaj za zdaj, do novinarjev, ki namigujejo na zlorabo, ostaja prijazen.

"Nisem jezen zaradi tega. Vprašanja so neprijetna, ker je zgodovina našega športa zelo slaba. Ta vprašanja zato razumem," o dediščini Armstronga večkrat odgovarja 22-letni kolesarski as s Klanca pri Komendi.

Preberite še:

Guinnessova knjiga rekordov 2022
Trendi V novi Guinnessovi knjigi rekordov kar osem dosežkov slovenskega kolesarja #video
Miha Koncilija
Sportal "Moramo zagrabiti to evforijo, mogoče je med fanti še kakšen Pogačar"
Pogačar
Sportal Slovenija v Flandrijo z najmočnejšo postavo, ki jo premore #video
Ne spreglejte