Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 6. 2016,
19.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Po Sloveniji Jani Brajkovič

Četrtek, 16. 6. 2016, 19.21

6 let, 6 mesecev

23. kolesarska dirka Po Sloveniji - v živo na siol.net

Jani Brajkovič z operacijske mize direktno na dirko Po Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Jani Brajkovič | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Pred 14 dnevi sem v ZDA prestal poseg na srcu, na dirki Po Sloveniji bom preveril, ali je bil uspešen ali pa bo postopek treba ponoviti. S to razliko, da bo prihodnjič bolj invaziven," je tik pred štartom največje profesionalne kolesarske dirke na slovenskih tleh govorice potrdil slovenski kolesar Jani Brajkovič. Dirka po Sloveniji je zanj test, ki bo pokazal, kako krepko je trenutno njegovo zdravstveno stanje.

Prva etapa v živo.
Poročilo s prve etape.

Jani Brajkovič je že večkrat nastopal na slovenski pentlji. Leta 2012 je celo zmagal v skupnem seštevku, letos pa njegovi apetiti niso tako visoki. Dirko Po Sloveniji 32-letni Metličan jemlje bolj kot test, ki bo pokazal, ali je bil operativni poseg na srcu, ki so ga pred 14 dnevi izvedli v bolnišnici Penrose in medicinskem centru St. Francis v Colorado Springsu, uspešen ali ga bo treba ponoviti oziroma izvesti na bolj invaziven način.

Jani Brajkovič | Foto:

Moteča aritmija

Kakšne težave so ga pestile? "Zadnje tri leta sem imel težave z aritmijo, motnjami srčnega ritma oziroma tako imenovanim PVC (prezgodnja ventrikularna kontrakcija, ki se pojavlja pri ljudeh z boleznimi srca ali brez). Gre sicer za nenevarno zadevo, a hkrati zelo motečo. Pri maksimalnih naporih so se pogosto pojavljale težave z utripom srca, kar je pomenilo, da sem moral zmanjšati tempo in upočasniti vožnjo," je pojasnil.

Če se bo izkazalo, da prvi poseg ni bil zadosten, Brajkoviča avgusta čaka nov poseg. | Foto: Vid Ponikvar Če se bo izkazalo, da prvi poseg ni bil zadosten, Brajkoviča avgusta čaka nov poseg. Foto: Vid Ponikvar

Brajkovič se je medicinski ekipi zahvalil tudi na twitterju:

Poseg so ameriški zdravniki izvedli skozi dimlje, skozi arterijo in veno. "Poseg poteka tako, da zdravniki locirajo mesto na srcu, kjer so težave, in ga z radiofrekvenco dobesedno izžgejo. Na žalost poseg pri meni ni bil opravljen stoodstotno, saj vzrok mojih težav leži zelo globoko v tkivu. Zdravnik se je bal, da bi s posegom naredil luknjo na srcu, kar pomeni, da vse skupaj le ni bilo preveč nedolžno."

Na treningu brez težav, kaj bo na dirki?

"Če se bodo težave nadaljevale, me avgusta čaka nov poseg, ki pa bo bolj invaziven in bo potekal skozi prsni koš. Za zdaj na treningu nisem imel nobenih težav, bomo videli, kaj bo na dirki," je pripovedoval Brajkovič, medtem ko je v družbi žene in otroka na štartu prve etape v ljubljanskem parku Tivoli, mirno pripenjal štartno številko 181 na svoj tekmovalni dres.

Prvo etapo s ciljem v Kopru (178 km) je končal na 49. mestu (+30). | Foto: Vid Ponikvar Prvo etapo s ciljem v Kopru (178 km) je končal na 49. mestu (+30). Foto: Vid Ponikvar

To bo njegova prva dirka po operativnem posegu, a čuti, da je za napore pripravljen. "V bolnišnici sem moral ležati le šest ur, že dva dni pozneje sem odpotoval v Slovenijo. V zadnjih 14 dneh sem samo dva dneva preživel brez kolesa," je poudaril.

Dodal je, da so ga zdravstvene težave zadnja leta močno ovirale in zavirale. "Težave so bile dokaj intenzivne. Največja težava PVC-jev je v tem, da se jih ne da predvideti, da se ne pojavljajo neprestano, ampak pridejo in gredo. Nihče ne ve, zakaj se pojavijo, niti zakaj izzvenijo. Obstaja sicer nekaj smernic, ki naj bi težave omilile, kot je izogibanje kofeinu in stresu, ampak ne vem, ali bi to delovalo. Bomo videli, kaj bo."


Samoplačniških 40 tisočakov

Poseg na srcu je bil samoplačniški in je stal 45 tisoč dolarjev oziroma dobrih 40 tisoč evrov, a je imel Brajkovič srečo, saj je glavni sponzor moštva, za katerega že dve leti obrača pedala, zdravstvena zavarovalnica United HealthCare, ki je krila glavnino stroškov. Slovenski kolesar je iz lastnega žepa plačal zgolj 1.800 evrov.

Na dirki Po Sloveniji bo branil barve slovenske reprezentance.  | Foto: Klemen Korenjak Na dirki Po Sloveniji bo branil barve slovenske reprezentance. Foto: Klemen Korenjak

Brani barve slovenske reprezentance

Brajkovič na letošnji slovenski pentlji ne nastopa v značilni belo-modri barvi ameriške prokontinentalne ekipe UHC, temveč zastopa barve slovenske reprezentance.

V ekipi bodo pedala vrteli še Jernej Švab, Tadej Logar, Žiga in Matic Grošelj, Luka Cotar in Marko Pavlič, ki imajo v povprečju komaj nekaj več kot 21 let, kar pomeni, da je Brajko starejši več kot desetletje in brez dvoma precej bolj izkušen. Med drugim se lahko pohvali z naslovom svetovnega prvaka v kronometru med mlajšimi člani iz leta 2004, zmago na prestižni dirki Kriterij Dauphine (2010) in devetim mestom v skupnem seštevku legendarne tritedenske etapne dirke Tour de France (2012).


Leta 2012 je že zmagal na dirki Po Sloveniji. | Foto: Leta 2012 je že zmagal na dirki Po Sloveniji. Sotrpinov ne pozna, a jih bo spoznal

Brajkovič je odkrito priznal, da fantov, s katerimi bo preživel štiri dni, kolikor traja dirka Po Sloveniji, ne pozna. "Saj mi je nerodno priznati, ampak fantov razen po imenih ne poznam. So le toliko mlajši od mene, vendar mislim, da s tem ne bo težav, na dirki bo več kot dovolj časa, da se spoznamo. Za skupno vožnjo nismo imeli priložnosti. V Sloveniji sem res zelo redko, razen na državnem prvenstvu in dirki Po Sloveniji, na slovenskih dirkah ne nastopam."

Traso pozna in ve, kaj ga čaka. Zaveda se, da bo največji pekel v petek in v soboto, ko sta na urniku dirke Po Sloveniji odločilni etapi. Jutri kolesarje čaka 217 kilometrov dolga etapa z zaključnim vzponom na Golte, dan pozneje pa gorski kronometer iz Celja do Celjske koče.

"Slovenija je le Slovenija"

Dirka Po Sloveniji mu je ljuba tako po čustveni kot po tekmovalni plati. "Slovenija je le Slovenija, dirka pa poteka v domačem okolju. Upam, da bo navijačev veliko, prav gotovo pa jih bo veliko na zaključni etapi v Novem mestu," predvideva nekdanji paradni konj slovenskega kolesarstva, ki je enega zadnjih večjih uspehov doživel leta 2010, ko je zmagal v skupnem seštevku kriterija Dauphine.

Leta 2014 je v obsežnem intervjuju za Sportal napovedal, da je pred njim vsaj še pet let kolesarske kariere. Čas bo pokazal, kako točen je bil pri napovedih.

Ne spreglejte