Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
16. 6. 2016,
18.10

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Tilen Finkšt Jon Božič Jens Keukeleire Orica Green Edge Po Sloveniji

Četrtek, 16. 6. 2016, 18.10

4 leta, 6 mesecev

Bežali so kar 156 kilometrov, bili ujeti, v Kopru pa so v zvezde kovali Belgijca #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Junakov po prvem dnevu kolesarske dirke Po Sloveniji je več. Slavo je v pričakovanem končnem šprintu pobral Belgijec Jens Keukeleire iz Orica Green Edge, pohvale za pobeg pa si zaslužita tudi mlada Slovenca Jon Božič in Tilen Finkst.

Kaj kmalu po začetku etape v Ljubljani – natančneje pri Igu – je že sledil pobeg peterice kolesarjev, ki so nato več kot 150 kilometrov narekovali tempo. 19-letni Jon Božič (Slo/Adria Mobil), 18-letni Tilen Finkst (Slo/Radenska), Kenny De Ketele (Bel/Topsport), Michele Viola (Ita/Merdiana) in Marek Canecky (Svk/Amplatz-BMC) so bili junaki, ki so se odločili, da se bodo odpeljali naprej.

Pred prvim gorskim ciljem III. kategorije v Rakitni so imeli pred glavnino že sedem minut prednosti. Malce je popustil Viola, a se je kmalu spet priključil.

Mladi Božič se je spogledoval z majico najboljšega hribolazca, a so mu pošle moči 

Slovak Canecky je dobil prvi gorski cilj, nato pa je prišel čas za Božiča, ki je bil najhitrejši na letečem cilju v Cerknici in na gorskem cilju III. kategorije na Ravbarkomandi. Jasno je postalo, da bo majico najboljšega hribolazca oblekel tisti od omenjene dvojice, ki bo hitrejši na gorskem cilju Gažon, ki je bil nastavljen 20 kilometrov pred ciljem.

Nato je pobegnila peterica, ki je bežala praktično do Kopra. | Foto: Nato je pobegnila peterica, ki je bežala praktično do Kopra.

Canecky in De Ketele sta ostala sama v vodstvu, a je glavnina narekovala močan tempo, tudi ta pa je razpadla na koščke. Dva kilometra pred Gažonom je odpadel De Ketele, Canecky pa je bil ujet po približno 150 kilometrov dolgim pobegom, a je dobil nagrado. Kot drugi na zadnjem gorskem cilju je namreč po koncu tekmovalnega dneva oblekel majico najboljšega hribolazca.

Vzpon nad predor Markovce je bil ključen, veliki junak pa član Orice Green Edga

Ob pogledu na zadnje kilometre prve etape se je ponujala priložnost za kolesarje, ki so hitri tako navkreber, kakor tudi v ciljnem šprintu, saj so se morali kolesarji v končnem krogu po Kopru povzpeti nad predor Markovec.

Čeprav so vsi v Kopru pričakovali ciljni šprint glavnine, se je skoraj 178 kilometrov dolga etapa končala s pobegom trojke, v kateri je imel v zadnjih metrih največ moči Belgijec Jens Keukeleire (Orica GreenEdge), ki je slavil pred Italijanom Diegom Ulissijem (Lampre) – favorit za skupno zmago na letošnji dirki – in Britancem Scottom Thwaitesem iz Bore.

Poglejte si končni šprint Belgijca Jensa Keukeleireja

"Dobrodošlo je bilo, da so ekipe želele nadzorovati potek etape, mi pa smo začeli s taktičnim kolesarjenjem na koncu. Zahvaljujem se ekipi, zlasti Jacku Haigu. Napadel je na zadnji klanec v Kopru. Sledil mu je Ulissi. Vedel sem, da ne smem čakati in sem zmanjšal zaostanek. Jack me je potegnil v šprint, v katerem sem bil boljši," je sklepni krog opisal četrtkov junak dirke Po Sloveniji.

"Srečo smo imeli, da so boljše ekipe nadzirale ritem. Že zadnji kategorizirani klanec je bil težak, nato pa je bilo še pri sklepnem krogu. Etapa je bila težka. Ugajala mi je, saj vem, da sem hiter v šprintih, nisem pa najhitrejši. Če odpadejo najboljši šprinterji, je meni lažje. In danes so."

Belgijec Jens Keukeleire je bil v ciljnem šprintu najmočnejši. | Foto: Belgijec Jens Keukeleire je bil v ciljnem šprintu najmočnejši.

V končnem šprintu pa prav zaradi težke etape niso mogli krojiti potek najboljši šprinterji. Odpadli so tako prvi zvezdnik Mark Cavendish (Team Dimension Data), Elia Viviani (Team Sky), Marko Kump (Lampre), Sacha Modolo (Lampre), zato pa lahko pričakujemo njihov srdit boj v nedeljo, ko bo končni šprint v Novem mestu.

Dirka se bo nadaljevala jutri, ko bo pred kolesarji izjemno težka druga etapa. Pred njimi bo kar 217 kilometrov dolga pot, ki se bo začela v Novi Gorici in končala na Golteh, kolesarji pa bodo morali opraviti s tremi vzponi.

Rezultati 1. etape

1. Jens Keukeleire (Bel/Orica) 4:27:33
2. Diego Ullisi (Ita/Lampre)
3. Scott Thwaites (VBr/Bora-Argon) vsi isti čas
4. Jack Haig (Avs/Orica) + 0,03
5. Franceso Gavazzi (Ita, Androni)
6. Sacha Modolo (Ita/Lampre)
7. Omar Fraile Matarranz (Špa/Team Dimension Data)
8. Enrico Barbin (Ita/Bardiani)
9. Kristian Sbaragli (Ita/Team Dimension Data)
10. Luca Chirico (Ita/Bardiani)
...
21. Jure Golčer (Slo/Adria Mobil)
23. Luka Pibernik (Slo/Lampre) vsi isti čas
...

Uradni rezultati/Official results

 

Nosilci majic po prvi etapi:

Rumena majica: Jens Keukeleire (Bel, Orica GreenEdge)
Rdeča majica: Diego Ulissi (Ita, Lampre)
Modra majica: Marek Canecky (Slk, Amplatz  BMC)
Bela majica: Lorenzo Rota (Ita, Bardiani) 

Ne spreglejte