SiolNET. Sportal Kolesarstvo
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvat, ki bi rad zavladal slovenskim cestam

3

termometer

 | Foto:
Eden od favoritov dirke Po Sloveniji bo tudi tokrat Hrvat v dresu Adrie Mobila Radoslav Rogina. Padec v začetku marca mu je preprečil zastavljene cilje, vse sile pa zdaj usmerja v slovenske ceste.

Pred dvema letoma je Hrvat Radoslav Rogina, ki mu je Slovenija postala drugi dom in zelo dobro govori naš jezik, dočakal veliko zadoščenje na dirki Po Sloveniji. Največkrat je od vseh nastopil na njej, leta 2013 pa na vzponu na Vršič pokazal, da ima dinamit v nogah in se potem v Novem mestu veselil skupne zmage.

Tudi letos spada med favorite, kar poudarjajo v preostalih taborih. "Mislim, da sem dobro pripravljen. Bomo videli, kako so preostali favoriti. Na zadnji dirki na Poljskem nisem mogel videti, kje sem natančno, saj konkurenca ni bila močna. Upam, da bo vse ok. Treniral sem dobro. Letos sem kar svež, ker sem imel poškodbo in posledično počival," pravi Rogina.

V mislih je imel dirko po Hrvaški, nato mu je grd padec prekrižal načrte

V začetku marca je namreč grdo padel na dirki za Trofejo Umaga. Nesrečni trenutek se je zgodil štiri kilometre pred ciljem, ko je na čelu skupine pomagal ekipnemu kolegu Marku Kumpu do šprinterske zmage. Nato ga je skupina "požrla", diagnoza pa pretres možganov in zlomljena ključnica.

"Padca se ne spomnim. Vem le to, da sem se zbudil v bolnišnici. Zdaj mi je malce težje nositi le hlače, ker imam spredaj ploščico. Zacelilo se je vse. Med kolesarjenjem me ne moti, le ko je sprememba vremena (smeh, op. p.). Ta poškodba mi je nekoliko prekrižala načrte za dirko po Hrvaški, na katero sem se pripravljal. V vsaki slabi stvari pa lahko najdeš tudi nekaj dobrega. Počitek mi je v končni fazi prav prišel. Upam, da bo zdaj to dobro prišlo na dirki Po Sloveniji."

Hitre noge bo moral imeti že danes, ko se dirka začne. Pred njim je namreč 8,8 kilometra dolg kronometer v Ljubljani (začne se ob 18. uri), ki ni njegova specialnost. V primerjavi s hribolazci, ki bodo na slovenski kolesarski pentlji iskali zmago, bo moral izgubiti čim manj sekund, če bo skušal računati na dobro generalno uvrstitev. Ključna bo nato tretja etapa, ki bo imela številne vzpone ter zaključnega na Tri kralje.

"Ko si dober, ne potrebuješ poznati proge"

"Pred dvema letoma sem zmagal in sem imel lani visoke cilje. Letos, glede na konkurenco, bi bil z uvrstitvijo med deset zadovoljen. Kar bo več, bo enkratno. Zaostanki na kronometru bodo, cilj je, da bo čim manjši. Če bodo dobre noge, se da v gorski etapi vse nadoknaditi," je Hrvat najprej pogledal proti četrtku, nato pa se dotaknil še sobote, ko bodo imeli za test gorsko etapo od Dobrovnika do Treh kraljev: "Ko si dober, ti ni treba poznati proge. Tretja etapa je zelo težka. Ne naredijo je Trije kralji, ampak prejšnji vzponi, ki utrudijo noge. Lani je bilo vse dobro, dokler nismo prišli do zadnjega vzpona. Tudi letos bo ključno, koliko moči bomo imeli pri zadnjem klancu."

Rogina bo imel v svoji ekipi še Primoža Rogliča, ki je dober v hrib, po mnenju Varaždinca celo najboljši hribolazec v dolenjskem moštvu Adria Mobilu, ki bo imelo tako dva kolesarja, ki se bosta spogledovala z dobro skupno uvrstitvijo s skrito željo po osvojitvi rumene majice.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin