Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 4. 2014,
13.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Matej Mohorič Matej Mohorič Borut Božič

Nedelja, 20. 4. 2014, 13.22

8 let

Gilbert že tretjič zmagal na Amstel Gold Race, dirko zaznamoval tudi Mohorič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Belgijec Philippe Gilbert je zmagovalec 49. kolesarske dirke Amstel Gold Race. Na tekmi, ki jo je zaznamoval tudi pobeg Mateja Mohoriča, sta drugo in tretje mesto zasedla Venendert in Gerrans.

Z dirko Amstel Gold Race se je kolesarska karavana za teden dni preselila v Ardene, kjer bosta v prihodnjih sedmih dneh na sporedu še dirki Valonska puščica in Liege‒Bastogne‒Liege. Že kmalu po začetku 251 kilometrov dolge dirke, na kateri je bilo na sporedu 34 kratkih, a strmih vzponov, je glavnina dovolila pobeg skupini desetih ubežnikov, med katerimi je bil tudi najmlajši kolesar na dirki Matej Mohorič (Cannondale). Poleg njega so bili na begu še Aleksej Lutsenko (Astana), Pim Ligthart (Lotto-Belisol), Manuel Belletti (Androni Giocattoli-Venezuela), Pirmin Lang (IAM Cycling), Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen-Baloise), James Vanlandschoot (Wanty-Groupe Gobert), Nicola Boem (Bardiani-CSF), Rory Sutherland (Tinkoff-Saxo) in Christophe Riblon (Ag2r-La Mondiale). Deseterica ubežnikov je imela 150 kilometrov do cilja dirke še 12 minut prednosti pred glavnino, v kateri pa ni bilo več Španca Joaquima Rodrigueza (Katjuša), saj je padel in odstopil. Enako se mu je zgodilo tudi lani. Zaradi padca sta že v prvi polovici dirke odstopila tudi Nicki Sorensen (Tinkoff-Saxo) in Andy Schleck (Trek Factory Racing). Na čelu glavnine so bili največ kolesarji ekip BMC Racing, Omega Pharma-Quick Step in Movistar.

Osemdeset kilometrov do cilja so bili ubežniki še kar na begu. Njihova prednost pred glavnino je znašala šest minut in pol. A 50 kilometrov do cilja so tudi ubežniki zaslutili, da je treba še močneje stopiti na pedala, če želijo biti čim dlje v ospredju. Na vzponu Gulpeneberg je za selekcijo poskrbel Italijan Boem. Dvajset kilometrov pozneje so bili od prvotnih ubežnikov v begu le še Boem, Van Hecke in Riblon. V glavnini je po prerivanju na tleh pristal Nemec Tony Martin, v grmovje ga je zrinil moštveni kolega Michal Kwiatkowski. Martin se je pobral, zamenjal kolo in nadaljeval dirko. Štirideset kilometrov do cilja je pred glavnino uspelo pobegniti skupini, v kateri so bili Thomas Voeckler (Europcar), Jakob Fuglsang (Astana), Pieter Weening (Orica-GreenEdge), Tim Wellens (Lotto-Belisol), Greg Van Avermaet BMC Racing) in Zdenek Stybar (Omega Pharma-Quick Step). Trideset kilometrov do cilja so se na vzponu Keutenberg do druge ubežne skupine preselili še Bjorn Leukemans (Wanty-Groupe Gobert), Paul Martens (Belkin) in Aleksandr Kolobnev (Katjuša), medtem ko je Stybar zaostal. Tudi v ospredju Boem ni mogel več slediti preostalima ubežnikoma, ki sta imela 25 kilometrov do cilja še minuto in pol prednosti pred glavnino.

Trinajst kilometrov do cilja je glavnina ulovila večino ubežnikov, medtem ko sta imela Van Hecke in Riblon že veliko manj kot minuto prednosti pred glavnino. Kmalu zatem sta ju ulovila Van Avermaet in Fuglsang, a tudi glavnina je bila že povsem za četverico ubežnikov. Sedem kilometrov do cilja je bila vsa glavnina skupaj. Pred kolesarji pa je bil še zadnji vzpon na Cauberg, od vrha katerega je bilo do cilja še kilometer in pol. Tempo na čelu glavnine pred začetkom vzpona je bil peklenski. Prvi je z vzponom opravil Philippe Gilbert, ki se je odpeljal naproti že svoji tretji zmagi v karieri na tej dirki. V zadnji tretjini vzpona je tako močno pospešil, da mu niso mogli slediti niti Gerrans, Kwiatkowski in Valverde, ki so bili ob njegovem napadu pred njim. Gilbert je z današnjo zmago potrdil, da je na odlični poti, da ponovi uspeh iz leta 2011, ko je poleg zmage na dirki Amstel Gold Race zmagal tudi dirki Valonska puščica in Liege‒Bastogne‒Liege. Na drugem mestu je dirko končal Belgijec Jelle Venendert, medtem ko je bil aktualni avstralski prvak Simon Gerrans tretji.

Dirko sta končala tudi oba Slovenca, ki sta na njej nastopila. "Vse, kar trenutno lahko rečem je, da je bilo težko, zelo težko," je po dirki za Sportal povedal Matej Mohorič. Veliko dela je tokrat za moštvene kolege opravil tudi Borut Božič, ki je zelo dolgo časa skrbel, da so bili njegovi moštveni kolegi vseskozi v ospredju in v njegovem zavetrju. "Vsekakor sem imel danes zahtevno delo v katerem sem se žrtvoval za moštvene kolege. Nekdo mora tudi to narediti. Sicer sem dirko končal. Noge so se dobro vrtele, a sem že pred zaključkom porabil vso energijo. Zadovoljen sem, da sem bil kljub zahtevni nalogi lahko toliko časa povsem v ospredju, saj je trasa dirke izredno zahtevna," je za Sportal povedal Božič, ki bo imel sedaj nekaj časa tekmovalni odmor, da se nekoliko spočije in pripravi na nadaljevanje sezone. Mohoriča pa čakata še dve dirki v Belgiji. V sredo bo nastopil na dirki Valonska puščica, prihodnjo nedeljo pa na dirki Liege-Bastogne-Liege.

Ne spreglejte