Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 8. 2024,
23.19

Osveženo pred

1 ura, 52 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Gal Glivar

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 8. 2024, 23.19

1 ura, 52 minut

Gal Glivar drugi v drugi etapi Toura za mlajše člane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Gal Glivar | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Slovenski kolesar Gal Glivar je drugo etapo Toura de l'Avenir oziroma različice dirke po Franciji za mlajše člane končal na drugem mestu. Po uspešnem begu in boju za etapno zmago, ki je pripadla Dancu Henriku Pedersenu, je 22-letni Slovenec napredoval na drugo mesto v skupnem seštevku.

Glivar je bil od samega začetka del pobega peterice, ki je nato v večjem delu zdržala vse do konca 184,5 km dolge etape od Sarrebourga do Ronchamp-Champagneyja.

Glavnina v zadnjem delu trase s tremi kategoriziranimi vzponi ni ujela kolesarjev na čelu, ti pa so se pomerili za etapno zmago.

Največ moči je imel 19-letni Pedersen, sicer evropski prvak med mlajšimi člani, ki je v sprintu ugnal Glivarja, tretjeuvrščeni Belgijec Tim Rex pa je zaostal dve sekundi. Glavnina je ciljno črto prečkala 1:09 minute za vodilno trojico. Na 13. mestu je etapo končal drugi najboljši Slovenec Aljaž Turk.

V skupnem seštevku ima po nedeljski vožnji na čas Pedersen zdaj 29 sekund naskoka pred Glivarjem, Rex pa na tretjem mestu zaostaja 41 sekund.

Izbranci selektorja mlajših članov Martina Hvastije, na Touru za mlade kolesarje namreč nastopajo reprezentance s šestimi kolesarji do 23. leta starosti, se bodo v tretji etapi spopadli z novo razgibano traso od Moucharda do Plateau d'Hautevilla (170,2 km).

Slovenijo v Franciji poleg Glivarja in Turka zastopajo še Anže Ravbar, Jaka Marolt in Teo Pečnik.

Tour de l'Avenir je v dolgoletni zgodovini od Slovencev dobil Tadej Pogačar leta 2018. Lanske zmage ne brani Mehičan Isaac Del Toro, ki je zdajšnji moštveni kolega Pogačarja pri UAE Team Emirates in nastopa na dirki po Španiji.

Preberite še:

Tadej Pogačar
Sportal Slovenija bo imela v WorldTouru več kolesarjev
Ne spreglejte