Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 7. 2013,
18.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dirka po Franciji

Torek, 16. 7. 2013, 18.06

8 let

Froome in Contador padla: Španec žugal ekipi Movistar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Portugalec, 26-letni Rui Alberto Costa je zmagovalec 16. etape stote kolesarske dirke po Franciji. Britanec Christopher Froome ostaja vodilni v skupnem seštevku dirke.

Po dnevu odmora je 179 kolesarjev nadaljevalo dirko. V glavnini sta manjkala Nizozemec Danny Van Poppel (Vacansoleil-DCM), čigar vodstvo ekipe je že včeraj napovedalo umik z dirke, ter Francoz Thibaut Pinot (FDJ. Fr), ki je zbolel. Med prvim in drugim kategoriziranim vzponom v etapi (do 40. kilometra) se je v ospredju izoblikovala ubežna skupina, v kateri je bilo 26 kolesarjev. Jerome Coppel, Daniel Navarro (oba Cofidis), Rui Costa (Movistar), Peter Velits (Omega Pharma Quick Step), Tony Gallopin, Andreas Kloden, Laurent Didier (vsi Radioshack), Nicolas Roche (Saxo-Tinkoff), Cyril Gautier, Thomas Voeckler (oba Eurocpar), Mikel Astarloza (Euskaltel-Euskadi), Christophe Riblon, Biel Kadri (oba Ag2r-La Mondiale), Juri Trofimov (Katjuša), Philippe Gilbert, Manuel Quinziato (oba BMC Racing), Adam Hansen (Lotto-Belisol), Manuele Mori (Lampre-Merida), Johnny Hoogerland, Thomas De Gendt (oba Vacansoleil-DCM), Tom Dumoulin (Argos-Shimano), Ramunas Navardauskas (Garmin-Sharp), Arnold Jeannesson (FDJ. Fr) in Cameron Meyer (Orica-GreenEdge) so bili člani ubežne skupine, ki so imeli na vrhu drugega gorskega cilja že šest minut in pol prednosti pred glavnino.

A do cilja je bilo še več kot 100 kilometrov. Ubežniki so v ospredju složno narekovali ritem. Najvišje uvrščeni ubežnik v skupnem seštevku pred začetkom današnje etape je bil Španec Daniel Navarro, ki je za vodilnim Christopherjem Froomom zaostajal dobrih 23 minut. Ubežniki so bili složni vse do začetka zadnjih 35 kilometrov etape. Tam je sledil pobeg dveh tekmovalcev. Jean Marc Marino in Biel Kadri sta si v desetih kilometrih prikolesarila pol minute prednosti pred preostalimi ubežniki. Sledil je 9,5 kilometra dolg vzpon na prelaz Manse. Ubežnikoma se je kmalu pridružil Adam Hansen. Sledil je napad Jeroma Coppela. Kmalu zatem je Francoza ulovil Portugalec Rui Costa, ki je 17 kilometrov in pol do cilja ostal sam v ospredju. V ozadju so bili na čelu glavnine kolesarji ruske ekipe Katjuša. Ko je pedala na polno pohodil Joaquin Rodriguez, mu je lahko sledilo le še sedem kolesarjev. Gorski cilj je prvi prečkal Costa. Sledili so Riblon, Coppel, Jeannesson in Kloden, ki so zaostajali nekaj manj kot 50 sekund. Na klanec je nato kar nekajkrat poskušal pobegniti Alberto Contador. Španec je imel ob sebi še Romana Kreuzigerja, medtem ko sta Nairo Quintana in Alejandro Valverde le sledila tekmecem. V tej skupini so bili še Christopher Froome, Richie Porte in Bauke Mollema.

Medtem ko je bil Costa že v zadnjem kilometru, so prvi kolesarji iz glavnine ravno prečkali gorski cilj. Pri spustu sta imela približno šest kilometrov do cilja težave Contador in Froome. Prvi je pristal na tleh v enem izmed desnih ovinkov, medtem ko je Froome zapeljal s ceste. Počakal ju je Porte in ju nato potegnil do preostale peterice. Contador ni bil navdušen nad dejstvom, da drugih pet kolesarjev ni počakalo omenjene trojice, kar je z dvignjenim palcem pokazal kolesarjema ekipe Movistar. Osmerica je vseeno skupaj prečkala ciljno črto. Za zmagovalcem Costo so zaostali dobrih 11 minut. Fuglsang, Peraud in Ten Dam so zaostali še minuto več. Prve letošnje in druge etapne zmage v karieri na dirki po Franciji se je veselil 26-letni Rui Alberto Costa, ki je obdržal prednost pred zasledovalci vse do cilja. Kot drugi je ciljno črto prečkal Christophe Riblon, medtem ko je bil Arnold Jeannesson tretji. Kristijan Koren je v cilj prikolesaril slabih 20 minut za zmagovalcem in zasedel 85. mesto. Dirka se bo nadaljevala v sredo, ko bo na sporedu zahtevna, 32 kilometrov dolga posamična vožnja na čas.

Ne spreglejte