Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 5. 2014,
19.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Borut Božič Jani Brajkovič Luka Mezgec Jan Polanc

Ponedeljek, 5. 5. 2014, 19.30

8 let

Fenomenalno: Štirje Slovenci na dirki po Italiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V petek se bo z ekipno vožnjo na čas v Belfastu začela 97. kolesarska dirka po Italiji. Na štartu dirke bo 198 kolesarjev iz 22 ekip, med katerimi bodo tudi štirje Slovenci.

Borut Božič, Jani Brajkovič (oba Astana), Luka Mezgec (Giant-Shimano) in Jan Polanc (Lampre-Merida) so Slovenci, ki bodo nastopili na letošnji dirki. Vsekakor je to še enkrat večja zasedba, kot smo pričakovali, saj sta bila sprva za nastop predvidena le Jani Brajkovič in Luka Mezgec. Novinec na dirki bo le Jan Polanc, medtem ko bo preostala trojica nastopila na svoji drugi dirki po Italiji.

"Nastopa sem zelo vesel, saj grem na dirko povsem nepričakovano. Letos nikoli nisem bil v igri za nastop na Giru, čeprav sem si nastopa želel. Naneslo je tako, da zdaj bom nastopil na dirki, in se že vnaprej veselim priložnosti, ki sem jo dobil. Pogledal sem traso dirke in ugotovil, da je kar nekaj etap takšnih, v katerih bi se lahko boril za vidnejši rezultat. Trasa dirke se mi zdi zelo lepa in uravnotežena. Poleg tega so etape nekoliko krajše kot v preteklih letih in tudi transferjev bo veliko manj. Na dirko odhajamo z zelo močno ekipo in velikimi ambicijami. Vsekakor bom tudi sam svoje cilje prilagajal sproti, saj je veliko bolj pomemben ekipni cilj kot pa to, kaj sam pričakujem in želim doseči na dirki," je pred odhodom v Belfast za Sportal povedal Borut Božič, ki je edini Slovenec do zdaj, ki je slavil etapno zmago na eni izmed tritedenskih dirk. Leta 2009 je namreč zmagal etapo na dirki po Španiji. Za Božiča bo to šele drugi nastop v karieri na Giru. Edinkrat do zdaj je na njem nastopil leta 2011, ko je odstopil v 11. etapi. Njegova najboljša etapna uvrstitev je 5. mesto, ki ga je dosegel v 2. etapi dirke.

Na dirki bo nastopil tudi Jani Brajkovič, za katerega bo to prav tako šele drugi nastop na dirki. Prvič je nastopil leta 2009, ko je dirko končal na 17. mestu. Poleg 3. mesta, ki ga je z ekipo dosegel v ekipnem kronometru, je nato na izjemnem 4. mestu končal tudi zahteven posamičen kronometer, ki je bil na sporedu v 12. etapi. "Poškodbo kolena mi je uspelo sanirati in sem vesel, da sem kljub odstopu na dirki po Romandiji dobil priložnost, da nastopim na Giru. Počutim se dobro in upam na najboljše," je za Sportal povedal Jani Brajkovič.

Tudi Luka Mezgec gre na svoj drugi Giro, a zagotovo z najbolj jasnimi cilji med vsemi Slovenci. Lani je zablestel, ko je trikrat zasedel 3. mesto v etapi. Sprva bo na dirki predvsem garal za kapetana Marcela Kittla. Zanj bi bilo najboljše, da Nemec čim prej slavi etapno zmago ter nato odstopi z dirke. Nato bi bil Mezgec tisti, na katerega bi dirkali v ekipi Giant-Shimano v zaključkih etap, v katerih bi o zmagovalcu odločal ciljni šprint glavnine. Glede na profile etap bi bilo lahko na letošnji dirki vsaj pet etap ali celo šest, ki so zagotovo pisane na kožo šprinterjem. To so 2., 3., 4., 6. in 7. etapa. Tudi 10. in 11. etapa bi se lahko končali s ciljnim šprintom večje skupine. Ostaneta še 13. in zadnja 21. etapa.

Novinec na dirki bo Jan Polanc, ki si je že v svoji prvi sezoni med profesionalci izboril mesto v italijanski ekipi za nastop na dirki. Vsekakor je že to podatek, ki pove, da nanj v prihodnje zagotovo računajo in cenijo, kar naredi na dirkah za moštvene kolege.

"Zagotovo je, da sem zelo vesel, ker bom lahko nastopil na letošnjem Giru. S tem bom izpolnil enega izmed ciljev, ki sem si ga zastavil pred začetkom letošnje sezone, da nastopim na eni izmed treh tritedenskih dirk. Menim, da sem kar dobro pripravljen, a bom šele na dirki videl, kako dober sem. Po padcu na dirki po Baskiji mi je uspelo sanirati poškodbo in sem lahko zadnja dva tedna intenzivno treniral. Ne vem, kaj lahko pričakujem od nastopa na dirki, a vsekakor bo prva naloga čim bolj pomagati Damianu Cunegu in Przemyslawu Niemiecu. Če se bo pojavila kakšna priložnost, jo bom skušal izkoristiti. Moj cilj je, da čim bolj uživam na dirki in se skušam čim več naučiti. Nabrati želim čim več izkušenj," je po zadnjem treningu pred odhodom na Irsko za Sportal povedal mladi Jan Polanc.

Najbolj pomembne etape na letošnji dirki, ki se bo 1. junija končala v Trstu, bodo 8., 12., 14., 16. in 20.

Ne spreglejte