Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 4. 2023,
6.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

2

Natisni članek

sankcije Mednarodna kolesarska zveza Dirka po Flandriji

Četrtek, 6. 4. 2023, 6.00

1 leto

Pri Mednarodni kolesarski zvezi bodo natančno preiskali nesrečo v Flandriji

Diskvalifikacija očitno ni edina kazen, ki bo doletela nesrečnega Poljaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

2

Tadej Pogačar Dirka po Flandriji 2023 | Tadej Pogačar je v nedeljo na veličasten način zmagal na Dirki po Flandriji, a v ozadju dirke se je dogajalo marsikaj, kar bo zdaj tudi predmet preiskave Mednarodne kolesarske zveze. | Foto Guliver Image

Tadej Pogačar je v nedeljo na veličasten način zmagal na Dirki po Flandriji, a v ozadju dirke se je dogajalo marsikaj, kar bo zdaj tudi predmet preiskave Mednarodne kolesarske zveze.

Foto: Guliver Image

Pri Mednarodni kolesarski zvezi (UCI) bodo natančno preiskali vzroke za hud padec na nedeljski Dirki po Flandriji, na kateri se je poškodovalo več kolesarjev, in nesmiselno taktiko kolesarjev ekipe DSM, ki so blokirali cesto na isti dirki.

Po poročanju belgijske Sporze in kolesarskega portala Cyclingnews pri krovni kolesarski organizaciji UCI razmišljajo o nadaljnjih disciplinskih sankcijah zoper mladega poljskega kolesarja ekipe Bahrain Victorious Filipa Maciejuka, ki je v nedeljo povzročil množičen padec na Dirki po Flandriji in posledično odstop več kolesarjev.

Maciejuk se je na družbenih omrežjih takoj opravičil za svojo napako:

Eden od ključnih pomočnikov Tadeja Pogačarja pri ekipi UAE Emirates Tim Wellens je pri padcu utrpel zlom ključnice, Ben Turner (Ineos Grenadiers) pa si je v nesreči zlomil roko. Zaradi posledic padca je dirko – in to zadnjo Dirko po Flandriji v karieri - predčasno končal tudi Peter Sagan (TotalEnergies). Na tleh se je znašel tudi eden od glavnih favoritov Wout van Aert (Jumbo-Visma), a se je z okrvavljenim kolenom hitro vrnil na kolo in nadaljeval dirko.

Povzročitelja množične nesreče Maciejuka so sodniki po ogledu videoposnetka izključili z dirke, UCI pa je zdaj napovedal, da razmišljajo o nadaljnjih sankcijah. 22-letni Poljak se je sicer takoj po padcu opravičil na družbenih omrežjih, a časa ni mogel zavrteti nazaj in izničiti posledic nesreče.

UCI: Maciejuk bo stopil pred disciplinsko komisijo

"Hočemo biti zgled," je v zvezi s tem za Sporzo dejal koordinator pri UCI Peter Van Den Abeele. "Njegov manever je bil povsem napačen. Nikoli ne smeš ogroziti varnosti sotekmovalcev. Vsekakor bi lahko sledili nadaljnji ukrepi. Stopil bo pred disciplinsko komisijo, pri čemer morebitni suspenz in/ali dodatna globa nista izključena. Ne moremo pustiti, da takšna poteza mine brez kazni," je bil jasen Van Den Abeele.

Kolesarji so do zdaj pogosto uporabljali jarke, kolesarske steze, pločnike in celo makadamske odseke ob robovih cest, da bi izboljšali svoj položaj na dirki, vendar pa so množične nesreče in posledične nevarnosti za preostale kolesarje na dirki UCI prisilile, da je uvedel strožja pravila in kazni za tiste, ki jih kršijo.

"Gre za negativen trend, ki se ga moramo otresti. Želimo biti zgled in kolesarjem sporočiti, da smo vsi skupaj odgovorni za našo varnost," je dejal Van Den Abeele.

Pod drobnogledom tudi taktika ekipe DSM

Pri UCI so prav tako potrdili, da preiskujejo nenavadno taktiko ekipe DSM na nedeljski Dirki po Flandriji. Približno 126 kilometrov pred ciljem, ko se je glavnina vzpenjala na Korteeker, se je pet kolesarjev ekipe DSM skupaj z Johnom Degenkolbom kar naenkrat postavilo na čelo glavnine in povsem upočasnilo tempo, celo do te mere, da so nekateri kolesarji morali stopiti s kolesa, nato pa so nenadoma spet pospešili.

Njihova taktika sicer ni bistveno vplivala na potek dirke, je bila pa deležna ogromno negativnih komentarjev. V sarkastičnem tonu je ekipi DSM na družbenih omrežjih čestital tudi drugouvrščeni Mathieu van der Poel. Nekaj podobnega je prejšnji teden na Dirki po Flandriji poskusila tudi ekipa Trek-Segafredo in se iz istega razloga prav tako znašli pod drobnogledom UCI.

Preberite še:

Allan Peiper
Sportal Človek, ki zelo dobro pozna Pogačarja: Največji izziv zanj bo zmagati v Roubaixu
Tadej Pogačar
Sportal "Pogačar počne obratno, kar mu narekujejo računalniki"
Tadej Pogačar Dirka po Flandriji 2023
Sportal Pogačar svojo ekipo spravil v jok #video
Tadej Pogačar, Flandrija 2023
Sportal Neverjetni Pogi že nabira kilograme za Pariz–Roubaix
Tadej Pogačar
Sportal Epska predstava Slovenca, Tadej Pogačar je zmagovalec Flandrije!
Ne spreglejte