SiolNET. Sportal Kolesarstvo
5,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Dirka po Španiji, 8. etapa (Santa Pola–La Manga del Mar Menor, 173,7 km)

Roglič se je ognil težavam, nova velika zmaga Jakobsena

5,08

termometer

Primož Roglič | Primož Roglič je prestal ravninsko etapo brez težav. | Foto: A.S.O./Luis Angel Gomez
Primož Roglič je prestal ravninsko etapo brez težav. Foto: A.S.O./Luis Angel Gomez

V osmi etapi Vuelte od Santa Pole do La Mange del Mar Menorja se je na prestol usedel kolesar Deceuninck-QuickStepa Fabio Jakobsen, ki je bil najhitrejši v ciljnem šprintu. Primož Roglič je zadržal rdečo majico vodilnega, Jan Polanc je še vedno na odličnem petem mestu. V nedeljo sledi nov gorski test.

 

Kot je bilo pričakovati, je bila osma etapa sestavlja iz bega in zaključnega šprinta. Trije kolesarji so do 36,5 kilometra pred koncem zdržali v ospredju, nakar je glavnina navila tempo. Ekipe so počasi začele postavljati svoje vlake za šprinte in v pelotonu je bilo posledično veliko napetosti, zato so morali biti kolesarji pazljivi, da ni prišlo do neljubega padca.

Na koncu smo spremljali šprint, oči pa so bile uprte v dva kolesarja. Jasper Philipsen in Fabio Jakobsen sta v dozdajšnjem poteku pokazala največ. Drugič na Vuelti je bil najhitrejši Jakobsen, ki je v velikem slogu prišel do novega uspeha.

Roglič: Jutri je nov gorski dan, borili se bomo za rdečo majico

"Posebno je biti spet na vrhu. Ekipa je opravila odlično delo. Držali so visoko hitrost, pa čeprav sem jih za nekaj časa izgubil ter posledično dober položaj. 200 metrov pred ciljem sem začel šprintati. Najhitrejši sem bil. Pri šprintu je pomembna hitrost, moč, čas. Vsaj tako mislim. V takšnih šprintih moraš biti ob pravem času na pravem mestu. Dvakrat sem bil že prepozen na Vuelti. Tokrat sem bil pravi čas in sem lahko odšprintal do konca," je bil vesel Jakobsen, ki je lani grdo padel na Dirki po Poljski in zdaj piše posebno poglavje v svoji karieri, potem ko je kazalo, da bi morda lahko ostal celo brez kolesarjenja.

Fabio Jakobsen je postal junak 8. etape. To je bila njegova druga zmaga na letošnji Dirki po Španiji. | Foto: A.S.O./Luis Angel Gomez Fabio Jakobsen je postal junak 8. etape. To je bila njegova druga zmaga na letošnji Dirki po Španiji. Foto: A.S.O./Luis Angel Gomez

Vodilni v skupnem seštevku Primož Roglič je imel danes eno nalogo. Ogniti se morebitnim nevšečnostim, ki pretijo na ravninskih etapah. Z ekipo je bil po koncu dneva zadovoljen: "Zelo lepo je doživeti takšno podporo ljudi, ki so na dopustu. S toliko ljudi ob progi je povsem drugačno vzdušje na dirki. Lep dan je bil na kolesu. Ognil sem se težavam. Jutri je nov gorski dan. Moštveni kolegi so pokazali, da so super močni. Tudi sam imam dobre noge, zato se bomo borili za rdečo majico."

8. etapa, podrobneje

Cilj - v zaključnem šprintu je veliki zmagovalec postal Fabio Jakobsen, kar je njegova druga zmaga na letošnji Vuelti. V nedeljo je spet na sporedu gorska etapa, kar pomeni nov izziv za vodilnega Primoža Rogliča in petega v skupnem seštevku Jana Polanca.

1. Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step)
2. Alberto Dainese (Team DSM)
3. Jasper Philipsen (Alpeccin-Fenix)
4. Jordi Meeus (Bora-Hansgrohe)
5. Juan Sebastian Molano (UAE Team Emirates)
...

Skupni vrstni red

Mesto. Kolesar Čas
1 Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma 29:14:40
2 Felix Grossschartner (Avt) Bora-Hansgrohe 0:00:08
3 Enric Mas Nicolau (Špa) Movistar Team 0:00:25
4 Miguel Angel Lopez Moreno (Kol) Movistar Team 0:00:36
5 Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates 0:00:38
6 Egan Bernal Gomez (Kol) Ineos Grenadiers 0:00:41
7 Jack Haig (Avs) Bahrain Victorious 0:00:57
8 Sepp Kuss (ZDA) Jumbo-Visma 0:00:59
9 Aleksandr Vlasov (Rus) Astana-Premier Tech 0:01:06
10 Adam Yates (VBr) Ineos Grenadiers 0:01:22
6 km do cilja - Vse bližje smo ciljnemu šprintu. Kdo bo današnji junak? Povprečna hitrost v zadnjih 20 minutah je bila 50,4 km/h.

 

10 km do cilja - Še naprej je čutiti nervozo v glavnini, v kateri si skušajo ekipe izboljšati položaj za zaključni šprint.

18 km do cilja - V glavnini je napeto, saj ekipe pripravljajo svoje vlake za ciljni šprint, zato morajo biti kolesarji še posebej pazljivi, da ne bi prišlo do kakšnega neljubega padca.

23 km do cilja - Kot je bilo pričakovati pred začetkom etape, bomo spremljali zaključni šprint.

30 km do cilja - Kolesarji v glavnini so spet skupaj, so pa nekateri poskrbeli, da je postalo vroče tudi na cesti, ne le v ozračju.

31,6 km do cilja - V glavnini so se naredile tri skupine. Na čelu prve so kolesarji UAE Emirates, ki imajo najboljšega v skupnem seštevku našega kolesarja Jana Polanca, ki je odličen peti.

36,5 km do cilja - Konec je bega. Kolesarji Astane so v glavnini navile tempo in ujele tri ubežnike. Zato pa so kolesarji kazahstanskega moštva poskrbeli, da se je v glavnini naredila dolga kača. Ravno v takšnih trenutkih morajo biti favoriti na preži, da se kolona ne pretrga in ne pride do nepričakovane izgube časa.

40 km do cilja - Trije ubežniki imajo le še pol minute prednosti.

57 km do cilja - Na čelu glavnine so kolesarji Jumbo-Visme, ki imajo v svojih vrstah v Primožu Rogliču vodilnega na Vuelti, vidimo pa lahko tudi kolesarja Alpecin-Fenix in Deceuninck-QuickStepa, ki danes stavijo na svoja šprinterja, Jasperja Philipsena oziroma Fabia Jakobsena. Prednost ubežnikov znaša 1:50.

Danes bo spet imel posebno nalogo Luka Mezgec (Bike Exchange), ki bo pomagal moštvenemu kolegu Michaelu Matthewsu v ciljnem šprintu. Včeraj je bil navdušen tudi nad predstavo rojaka Jana Polanca (UAE Emirates): "Ko sem slišal, da je Jan v begu, sem se zavedal, da ima možnost obleči rdelo majico. Jan je zelo vzdržljiv kolesar. V begih gre lahko dolgo. V skupnem seštevku je bil zelo visoko, zato sem upal, da bo oblekel rdečo majico, kar bi bilo spet nekaj izjemnega za Slovenijo. Danes je moja naloga, kot je bila že vseskozi na Dirki po Franciji. Pomagati Michaelu v ciljnem šprintu. Jaz in Rob Stannard sva tu, da mu pomagava. Težko ga je pripeljati 200 metrov pred ciljem v odličen položaj. Pripeljati ga moram za šprinterja. Upam, da uspe," je pred današnjo etapo razlagal Mezgec.

V spodnjem videu si poglejte, katere zanimivosti iz sveta kolesarstva je vse povedal Luka Mezgec.

65 km do cilja - Edini leteči cilj je bil danes v Cartageni. Najhitrejši je bil Aritz Bagues. Ubežniki imajo le še 59 sekund prednosti.

1. Aritz Bagues (Caja Rural-Seguros RGA), 20 točk 
2. Mikel Iturria (Euskaltel-Euskadi), 17
3. Ander Okamika (Burgos-BH), 15 
4. Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix), 13
5. Arnaud Démare (Groupama-FDJ), 10 

85 km do cilja - Kolesarji se danes peljejo tudi ob obali. Kulisa je zelo lepa, zagotovo pa mora biti kolesarjem vroče, saj je temperatura ozračja 31 stopinj Celzija. Prednost ubežnikov je 1:48.

100 km do cilja - Nič pretresljivega na ravninski etapi. Glavnina nadzoruje ubežnike, ki imajo naskok 2:09.

125 km do cilja - Ubežniki so v prvi uri pokrili 43,3 kilometra. Njihova trenutna prednost znaša 3:07.

154 km do cilja – Prednost trojice znaša znaša 3:44. Povprečna hitrost je kar 45,6 km/h. Temperatura ozračja je 27,7 stopinje, veter pa piha s hitrostjo 9 km/h.

160 km do cilja - Trije ubežniki Ander Okamika (Burgos-BH), Aritz Bagues (Caja Rural-Seguros RGA) in Mikel Iturria (Euskaltel-Euskadi) so se uspeli odlepiti od glavnine in si po enem kilometru prikolesarili 15 sekund prednosti.

Egan Bernal si je pred začetkom etape privoščil leden tuš, saj bo kolesarjem na trasi nagajala vročina.

13.45 - Pozdravljeni, danes je na Vuelti na sporedu ravninska etapa, ki pa lahko ima številne pasti, kar smo se lahko v preteklosti že večkrat prepričali. Vodilni v skupnem seštevku Primož Roglič (Jumbo-Visma) bo z moštvenimi kolegi skušal nadzorovati ubežnike. Drugi najboljši Slovenec v skupnem seštevku je Jan Polanc, ki je na odličnem petem mestu, potem ko je bil v petkovi etapi med ubežniki.

Napoved pred etapo

Roglič se je na letošnji Vuelti že dvakrat izognil množičnemu padcu, ki ga je povzročila nervoza v karavani pred zaključnima sprintoma na ravninskih etapah. Prav te so se izkazale za posebej nevarne. Čeprav za favorite dirke niso pretirano naporne, pa jih prevelika sproščenost lahko hitro kaznuje.

Vuelta 2021 - profili etap | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O.

Po včerajšnjem trpljenju v gorah bo danes etapa bolj pisana na kožo tudi našemu Luki Mezgecu, ki bo delal za svojega kapetana v moštvu BikeExchange Michaela Matthewsa.

Kolesarjem lahko spet ponagajata tudi veter in vročina, a danes najtežje delo vendarle čaka moštva sprinterskih favoritov, predvsem Alpecin Fenix Belgijca Jasperja Philipsena, nosilca zelene majice najboljšega po točkah, ter Deceuninck Quick Step Nizozemca Fabia Jakobsena, ki Philipsenu v tem seštevku sledi s točko zaostanka.

Osma etapa se bo začela ob 13.34, kolesarje v cilju pričakujejo med 17.20 in 17.42.   

Skupni vrstni red po sedmih etapah:

1. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma        25;18:35
2. Felix Grossschartner (Avt) Bora-Hansgrohe   0:08
3. Enric Mas (Špa) Movistar Team           0:25
4. Miguel Angel Lopez (Kol) Movistar Team        0:36
5. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates  0:38
6. Egan Bernal Gomez (Kol) Ineos Grenadiers   0:41
7. Jack Haig (Avs) Bahrain Victorious      0:57
8. Sepp Kuss (ZDA) Jumbo-Visma            0:59
9. Aleksandr Vlasov (Rus) Astana-Premier Tech               1:06
10. Adam Yates (VBr) Ineos Grenadiers               1:22

105. Luka Mezgec (Slo) BikeExchange 43:01
166. Jan Tratnik (Slo) Bahrain Victorious 58:07

Preberite še:

Primož Roglič Sportal Roglič bi bil vesel za Polanca: To so super sladke skrbi za Slovence Jan Polanc Sportal Primož Roglič ubranil rdečo majico pred Polancem, Valverde padel in odstopil

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin