Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 8. 2024,
15.20

Osveženo pred

1 minuta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,08
Visma | Lease a Bike Wout Van Aert Ben O'Connor Red Bull - BORA - hansgrohe Primož Roglič Primož Roglič Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji

Natisni članek

Sobota, 24. 8. 2024, 15.20

1 minuta

Dirka po Španiji, 8. etapa (Ubeda–Cazorla, 158,7 km)

V živo: kolesarji na ciljnem vzponu, Roglič pripravljen na napad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,08
Primož Roglič | Kolesarje na Dirki po Španiji čaka zahtevna etapa s ciljnim klancem. | Foto Guliverimage

Kolesarje na Dirki po Španiji čaka zahtevna etapa s ciljnim klancem.

Foto: Guliverimage

Na 79. kolesarski dirki po Španiji je na sporedu osma etapa od Ubede do Cazorle (158,7 km). Gre za razgibano traso z zelo zahtevnim pet kilometrov dolgim ciljnim klancem. Etapa se je začela ob 13.49 in se bo po predvidevanjih organizatorjev končala slabe štiri ure kasneje. Primož Roglič (Red Bull - BORA - hansgrohe) je dan začel kot drugi v skupnem seštevku. Za vodilnim Avstralcem Benom O'Connorjem iz ekipe Decathlon AG2R La Mondiale zaostaja 4:45 minute. 

Vuelta 7. etapa Wout van Aert Visma
Sportal Rogliču bonus sekunde na vzponu, van Aert dobil ciljni šprint v Cordobi

Dirka po Španiji v živo, 8. etapa:

4,1 km do cilja: V glavnini je na začetku vzpona prišlo do množičnega padca v glavnini, na tleh se je znašekl tudi Aleksandr Vlasov, njegov kapšetan pri Red Bull - BORI - hansgrohe Primož Roglič pa se je izognil težavam in se takoj postavil na čelo glavnine, pripravljen na napad. Glavnina je sicer raztrgana na več skupin.

4,8 km do cilja: Kolesarji so na zaključnem vzponu etape, vodilna trojica se ga je lotila 57 sekund pred glavnino.

12 km do cilja: V vodstvu so zdaj Vergallito, Lazkano in Tejada in so prednost pred glavnino spet nekoliko povečali (1:56), preostali štirje ubežniki popuščajo. Harold Tejada je dobil leteči cilj v Pael de Bacerru in poleg 20 točk osvojil tudi šest bonifikacijskih sekund.

15 km do cilja: Prednost vodilne sedmerice je padla pod dve minuti (1:40), v glavnini pa so padli Giulio Ciccone (Lidl-Trek), Santiago Umba (Astana Qazaqstan) in Txomin Juaristi (Euskaltel-Euskadi). Videti je, da so se vsi trije izognili resnejšim poškodbam.

20 km do cilja: Kolesarji moštva Israel Premier Tech še naprej diktirajo tempo na čelu glavnine in so jo ubežni sedmerici približali na 2:35.

36 km do cilja: V vodstvu se je spet združila sedmerica Lazkano, Schmid, Oomen, Vergallito, Le Berre, Izagirre in Tejada, ima pa 3:25 prednosti pred glavnino. To je ujel tudi Van Aert.

45 km do cilja: Tik pred vrhom prvega klanca dneva je v ubežni skupini napadel Mauro Schmid in osvojil pet gorskih točk, na spustu se mu je nato pridružil še Harold Tajada in dvojica ima zdaj manjšo prednost pred zasledovalno skupino, v kateri so še Ooomen, Vergallito, Lazkano, Le Berre in Izagirre. Glavnina vozi 3:30 za čelom dirke.

V glavnini je na spustu padel Wout Van Aert, ki pa nadaljuje z dirko.

58 km do cilja: Kolesarji se vzpenjajo na Puerto Mirador de las Palomas (II. kategorija), prednost vodilne osmerice pa počasi kopni in zdaj znaša dobre štiri minute. Na čelu glavnine se v zadnjih kilometrih pojavljajo tudi kolesarji moštva Israel Premier Tech.

80 km do cilja: Na polovici etape imajo ubežniki pet minut prednosti. Še 20 kilometrov do začetka prvega od dveh kategoriziranih vzponov.

90 km do cilja: Prednost zdaj osmih ubežnikov, med njimi je tudi Ion Izagirre, ki ima med njimi daleč največ zmag (18), je v 10 kilometrih narastla na več kot štiri minute.

100 km do cilja: Očitno se je pobeg le izoblikoval, Mauro Schmid, Gijs Leemreize in Harold Tejada imajo 35 sekund prednosti pred glavnino.

112 km do cilja: Poskusi pobega si sledijo, a si ni nihče prikolesaril prednosti višje od 15 sekund, večino je glavnina hitro ujela.

132 km do cilja: Prvi napad iz glavnine, a 38 kolesarjev je bilo hitro ujetih.

Dirka po Španiji, 8. etapa | Foto:
13.49 - Na Vuelti se je začela 8. etapa, ki prinaša dva kategorizirana vzpona, vključno s ciljnim na Sierro de Cazorlo, ki bi lahko prinesel spremembo v zaostankih. 

Primož Roglič po četrtkovi etapi ni več vodilni na Vuelti, potem ko so se tako njegova ekipa kot tiste preostalih kandidatov za skupno zmago malce uštele v lovu na ubežnika Avstralca Bena O'Connorja (Decathlon AG2R). Ta je prepričljivo slavil v četrtek in si nabral visoko prednost pred tekmeci. Roglič na drugem mestu namreč zaostaja štiri minute in 45 sekund, Portugalec Joao Almeida (UAE Team Emirates) pa na tretjem še 14 sekund več.

Ciljni vzpon na Sierra de Cazorlo

Sierra de Cazorlo | Foto: Osemindvajsetletni Avstralec bo pred tekmeci najprej branil visoko prednost v etapi z okoli 2.700 višinskimi metri. Čeprav sta kategorizirana le dva vzpona v etapi, bo zadnji zelo zahteven.

Ciljni vzpon na Sierra de Cazorlo je dolg 4,8 kilometra s povprečnim naklonom 7,1 odstotka, a to ne razkriva celotne slike. Na več delih se bo cesta pokonci postavila tudi z več kot 13 odstotki, med drugim v prvem in zadnjem kilometru vzpona.

Roglič bo glede na strm konec etape in predstavo v petkovi etapi med glavnimi favoriti za etapno zmago, saj s preostalimi tekmeci potrebuje sekunde v lovu na letos četrtouvrščenega na Giru O'Connorja.

Etapa se bo začela ob 13.49 in se po predvidevanjih organizatorjev končala slabe štiri ure kasneje.

Preberite še:

Ben O'Connor, Vuelta 2024
Sportal Avstralec O'Connor do velike zmage, Primož Roglič predal rdečo majico vodilnega
Primož Roglič, Vuelta 2024
Sportal Ekipi Primoža Rogliča se je načrt povsem sfižil
Rigoberto Uran
Sportal Rigoberto Uran je svojo zadnjo Vuelto predčasno končal s poškodbo kolka
Ne spreglejte