Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 10. 2020,
17.20

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,74

2

Natisni članek

Bahrain McLaren Grega Bole Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji

Sobota, 24. 10. 2020, 17.20

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Španiji, 5. etapa

Belgijcu etapna zmaga, Roglič brez težav ubranil vodstvo na dirki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,74

2

Primož Roglič - Vuelta2020 | Primož Roglič je v peti etapi ubranil pet sekund prednosti pred Ircem Danom Martinom v skupnem seštevku Vuelte. | Foto Luis Angel Gomez ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Primož Roglič je v peti etapi ubranil pet sekund prednosti pred Ircem Danom Martinom v skupnem seštevku Vuelte.

Foto: Luis Angel Gomez ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Belgijec Tim Wellens (Lotto Soudal) je zmagovalec pete etape Dirke po Španiji, ki je kolesarje spet popeljala v hribe. Na 184,4-kilometrski trasi od Huesce do Sabinaniga je resen pobeg uspel šele po stotih kilometrih dirkanja, Primož Roglič (Jumbo-Visma) pa je brez pretresov ubranil skupno vodstvo na Vuelti. V cilj je Kisovčan prikolesaril na četrtem mestu. Roglič zdaj ostaja edini Slovenec na dirki, Grega Bole (Bahrain McLaren) je namreč danes odstopil.

Današnja etapa je bila po mnenju kolesarjev idealna za morebiten uspešen beg, a ker je bila za mesto v ubežni skupini zainteresirana množica kolesarjev, ta dolgo ni uspel. Prvega, ko je glavnini ušla štirinajsterica tekmovalcev, namreč ne moremo šteti za pravi pobeg, saj so si ubežniki prikolesarili največ 40 sekund prednosti, na 68. kilometru etape pa je bila akcija končana.

Zadnji kilometer:

Huda bitka za mesto v ubežni skupini

Takoj po tem, ko so bili prvi ubežniki ujeti, so se začeli novi napadi. Odlepiti se je uspelo dvanajsterici, med katero je bil tudi Rogličev izvrstni pomočnik v gorah, Američan Sepp Kuss, ki je v skupnem seštevku previsoko, da bi mu tekmeci pustili bežati. Tudi druga ubežna skupina je bila zato obsojena na neuspeh.

To sta dovolj hitro spoznala Tim Wellens in Thymen Arensman ter skočila iz številčne ubežne skupine, pridružil se jima je še Guillaume Martin, tej trojici pa je nato uspelo prek treh kategoriziranih vzponov priti do dovolj velike prednosti, da je v cilj prikolesarila varno pred glavnino.

Wellens je oblekel tudi pikčasto majico najboljšega hribolazca na Vuelti:

Dan Martin padel, a ni pridelal zaostanka

Cilj je bil danes v klanec, kratek, a precej strm. Wellens je bil močnejši od Martina in Arensmana, ki sta se morala zadovoljiti z drugim in tretjim mestom, na četrto pa se je prebil vodilni kolesar Vuelte Primož Roglič, ki tako ostaja varno v rdeči majici. Daniel Martin se je znašel na tleh, ko je v predzadnjem ovinku Jose Joaquin Rojas (Movistar) zadel ob zadnje kolo Rogliča, ki je bil odlično postavljen v strmem zaključku. Španec je za seboj odnesel še nekaj kolesarjev, med katerimi je bil tudi Martin. Temu so sodniki zaradi pravila zadnjih treh kilometrov izbrisali zaostanek. 

Irec tako v skupnem seštevku ostaja pet sekund za Rogličem, tretji je Carapaz s 13 sekundami zaostanka.

Padec Daniela Martina:

Wellensovi izpolnili cilj, Rogličevi opravili odlično delo

Wellens, nov vodilni v razvrstitvi najboljših hribolazcev na dirki, je bil vesel, da je prekinil težavno obdobje: "Super občutek je. Imel sem težko obdobje in dolgo sem potreboval, da sem spet začutil noge. Malo sem se bal priti na Vuelto, zdaj pa sem srečen. Za cilj smo si v ekipi postavili najmanj eno zmago in ga izpolnili že zelo zgodaj. Naslednja dva tedna bosta za nas nestresna."

Roglič v boju za rdečo majico danes ni pridobil dodatne prednosti. "Danes je bilo hitro in naporno, kaj več je težko povedati. Naši fantje so spet opravili odlično delo, za nami je še en uspešen dan in lahko smo zadovoljni," je povedal 30-letni Kisovčan.

 

Izidi 5. etape:

1. Tim Wellens (Bel) Lotto Soudal 4;19:25
2. Guillaume Martin (Fra) Cofidis + 0:04
3. Thymen Arensman (Ned) Team Sunweb 0:12
4. Primož Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma 2:13
5. Felix Grossschartner (Avt) Bora-Hansgrohe 2:14
6. Alex Aranburu Deba (SŠa) Astana Pro Team 2:17
7. George Bennett (NZl) Team Jumbo-Visma 2:17
8. Julien Simon (Fra) Total Direct Energie 2:17
9. Richard Carapaz (Ekv) Ineos Grenadiers 2:17
10. Dorian Godon (Fra) AG2R la Mondiale 2:17

Skupni vrstni red:

1. Primož Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma 20:52:31
2. Daniel Martin (Irs) Israel Start-Up Nation + 0:05
3. Richard Carapaz (Ekv) Ineos Grenadiers 0:13
4. Enric Mas Nicolau (Špa) Movistar Team 0:32
5. Hugh Carthy (VBr) EF Pro Cycling 0:38
6. Sepp Kuss (ZDA) Team Jumbo-Visma 0:44
7. Felix Grossschartner (Avt) Bora-Hansgrohe 1:17
8. Esteban Chaves (Kol) Mitchelton-Scott 1:29
9. Marc Soler (Špa) Movistar Team 1:55
10. George Bennett (NZl) Team Jumbo-Visma 1:57

Dirka po Španiji, potek 5. etape:

Cilj: v ciljnem šprintu trojice, ki ga je začinil kratek, a precej strm zaključni klanec v Sabinanigu, je imel največ moči Belgijec Tim Wellens (lotto Soudal), drugo mesto v etapi je zasedel Francoz Guillaume Martin (Cofidis), tretje pa Nizozemec Thymen Arensman (Sunweb). 

Roglič je v zaključku pritisnil na pedala in ciljno črto prečkal na četrtem mestu, 2:13 za zmagovalcem, medtem pa je njegov najbližji zasledovalec v skupni razvrstitvi,Daniel Martin (Israel StartUp Nation) padel in izgubil nekaj časa.

7 km do cilja: zdaj je že jasno, da bodo za etapno zmago obračunali Wellens, Arsenman in Martin, ki imajo še vedno 2:50 prednosti pred glavnino. V tej favoriti budno pazijo drug na drugega, zato sprememb pri vrhu skupnega seštevka danes najverjetneje ne bo. 

25 km do cilja: kolesarji se vzpenjajo na zadnji klanec dneva, na Alto de Petralba, tik pred tem je z letečim ciljem v Fiscalu štiri točke pobral Martin, dve Arsensman in eno Wellens. Trojica ima 3:30 prednosti pred glavnino, v kateri varno vozi Primož Roglič.

"Cilj je v klanec, zato pričakujem boj favoritov za končno zmago. Ko si v vodstvu, moraš vsak dan pričakovati napad, ostati moramo zbrani," je pred etapo povedal Roglič.

50 km do cilja: ubežna trojica ima 3:40 prednosti pred glavnino. Rogliča trojica v skupnem seštevku ne ogroža, najboljši med njimi, Martin, zaostaja več kot deset minut za rdečo majico. 

Rezultati cilja na Alto de Fanlo:
1. Wellens 3 točke
2. Arensman 2
3. Martin 1

52 km do cilja: kolesarji se že vzpenjajo na Alto de Fanio (III. kat.), vodilna trojica ima 3:11 prednosti pred glavnino. 

56 km do cilja: v begu zdaj ostaja le trojica Wellens, Martin, Arensman, ki je Alto de Vio prečkala dve minuti in 50 sekund pred glavnino.

Rezultati gorskega cilja:
1. Wellens 5 točk
2. Martin 3
3. Arensman 1

65 km do cilja: Martin je ujel Wellensa in Arensmana, z minuto in 54 sekundami zaostanka jim sledijo še Kuss, Bagioli, Badilatti, Power, Oliveira in Donovan, glavnina pa je 22 sekund za njimi.

70 km do cilja: na vzponu na Alto de Vio je vodilna skupina razpadla, v vodstvo sta se odpeljala Thymen Arensman (Sunweb) in Tim Wellens (Lotto Soudal), 26 sekund za njima vozi Guillaume Martin (Cofidis). Ta ima 51 sekund naskoka pred deveterico zasledovalcev, še 45 sekund zadaj pa je glavnina z rdečim Rogličem in preostalimi nosilci majic.

85 km do cilja: pobegniti je nazadnje uspelo sedmerici, Robert Power, Mark Donovan, Thymen Arensman (vsi Sunweb), Callum Scotson (Mitchelton-Scott), Fred Wright (Bahrain-McLaren), Tim Wellens (Lotto Soudal) in Jefferson Cepeda (Caja Rural - Seguros RGA), kmalu zatem se jim je pridružila še peterica Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Andrea Bagioli (Deceuninck-Quick Step), Guillaume Martin (Cofidis), Nelson Oliveira (Movistar) in Matteo Badilati (Israel Start-Up Nation). Dvanajstim kolesarjem je hitro uspelo priti do prednosti 1:15

100 km do cilja: vrstijo se novi skoki in poskusi pobega, do zdaj vsi neuspešni, bliža pa se že prvi klanec etape Alto de Vio.

114 km do cilja: Woodsov napad je bil očitno kaplja čez rob, bega je konec, karavana je spet strnjena.

115 km do cilja: še Michaelu Woodsu (EF Pro Cycling) se je uspelo prebiti v vodilno skupino, a je njena prednost pred glavnino padla na vsega 14 sekund.

130 km do cilja: vodilni štirinajsterici se še ni uspelo odpeljati, še vedno vozi le 35 sekund pred glavnino, iz te pa vsake toliko poskuša napasti kakšen od kolesarjev. V prvi uri etape so vodilni prevozili 52,6 kilometra.

NTT Predictor je kot favorita za današnjo zmago izpostavil Primoža Rogliča, ob njem največ možnosti pripisuje še Richardu Carapazu (Ineos) in Rusu Aleksandru Vlasovu (Astana).

 

140 km do cilja: prednost ubežnikov je še vedno majhna, trenutno znaša pičlih 37 sekund.

155 km do cilja: kolesarji moštev Caja Rural in Burgos BH, ki v vodilni skupini nimajo predstavnika, navijajo tempo v glavnini in štirinajsterici onemogočajo pravi pobeg. Med vodilno skupino in glavnino je še vedno samo 35 sekund razlike. 

Tudi Belgijec Tim Wellens (Lotto Soudal) se je poskušal preseliti med ubežnike, a so njegov skok hitro zaustavili. "Danes je lep dan za beg, saj moštva, ki imajo kolesarje visoko v skupnem seštevku, morda ne bodo hotela vleči, pa tudi šprinta za zmago v etapi najbrž ne bo. To so idealni pogoji za uspešen pobeg," je prirediteljem Vuelte pred etapo povedal Wellens.  

160 km do cilja: v lov za vodilno štirinajsterico sta se podala še dva kolesarja, a po nekaj kilometrih obupala. Kolesarji v glavnini očitno še niso prepričani, ali naj pobeg dovolijo, vodilna skupina ima le 35 sekund prednosti. 

173 km do cilja: ubežno skupino sestavljajo Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Mattia Cattaneo (Deceuninck-Quick Step), Rui Costa (UAE Team Emirates), Robert Power, Michael Storer,  Martin Salmon (oba Sunweb), Omar Fraile (Astana), Romain Seigle (Groupama-FDJ), Will Barta (CCC Team), Stan Dewulf (Lotto Soudal), Guillaume Martin, Fernando Barcelo (oba Cofidis) in Pim Ligthart (Total Direct Energie). Imajo že 18 sekund prednosti pred glavnino.  

178 km do cilja: Salmonu se je v pridružilo še trinajst kolesarjev, med njimi tudi Italijan Mattia Cattaneo (Deceuninck QuickStep), ki v skupnem seštevku za Rogličem zaostaja le štiri minute in 16 sekund, zato je vprašanje, ali bo glavnina ta pobeg dovolila.

Etapo je začelo 167 kolesarjev, takoj po štartu pa je napadel Nemec Martin Salmon (Sunweb) in si privozil nekaj deset metrov prednosti.  

Start: ob 12.54 so kolesarji prevozili "kilometer nič" in peta etapa Vuelte se je začela. Na cilju bodo danes na voljo bonifikacijske sekunde, 10 za zmagovalca, 6 za drugouvrščenega in 4 za tretjega. Kolesarje čakajo trije kategorizirani klanci, cilj naj bi dosegli med 17.17 in 17.45.

Pred etapo

Peta etapa Vuelte se bo začela ob 12.54, vzpon na prvi vrh dneva, 1.265 metrov visoki Alto de Vio (II. kat., 13,5 km, 4,7-odstotni povprečni naklon), pa se bo začel na 110. kilometru etape. Takoj za tem kolesarje čaka še 1.365-metrski Alto de Fanlo (II. kat., 6,4 km, 4,6 %), pa nato dolg spust in še vzpon na Alto de Petralba (II. kat, 1.220 m. n. v., 8,7 km, 5,2%) pred spustom v dolino do cilja pete etape.

vuelta - trasa 5. etape | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.

V skupnem seštevku ima Roglič pet sekund prednosti pred Ircem Danom Martinom (Israel StartUp Nation) in 13 pred Ekvadorcem Richardom Carapazom (Ineos Grenadiers).  

V nedeljo brez Tourmaleta

V nedeljo bi morala Vuelta obiskati francoski del Pirenejev, trasa šeste etape bi se morala po prvotnem načrtu končati na legendarnem Tourmaletu. Ker je Francija zaradi poslabšanja razmer glede epidemije novega koronavirusa tako italijanskemu Giru kot tudi španski Vuelti prepovedala prestopiti mejo, so prireditelji Vuelte našli alternativo. Nedeljska etapa bo tako dolga 146,4 kilometra, končala pa se bo z vzponom prve kategorije na 1.790 metrov visoki Aramon Formigal.

Tourmalet
Sportal Francoski stop za Vuelto: kolesarji brez vzpona na Tourmalet

Skupni vrstni red po štirih etapah:

1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 16:30:53
2. Daniel Martin (Irs/Israel Start-Up Nation) + 0:05
3. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers) 0:13
4. Enric Mas (Špa/Movistar) 0:32
5. Hugh Carthy (VBr/EF Pro Cycling) 0:38
6. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma) 0:44
7. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe) 1:17
8. Esteban Chaves (Kol/Mitchelton-Scott) 1:29
9. Marc Soler (Špa/Movistar) 1:55
10. George Bennett (Nzl/Jumbo-Visma) 1:57
...
136. Grega Bole (Slo/Bahrain-McLaren) 46:48

Preberite še:

Primož Roglič Vuelta 2020
Sportal Bennett najmočnejši v sprintu, Roglič ostaja v rdečem
Vuelta Jumbo Visma
Sportal Krog favoritov na Vuelti se je že po treh dneh precej zožil
Sportal Čehu nenavadna etapa, po protestu so del etape opravili kar v avtobusih #video
Ne spreglejte