Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 8. 2024,
18.05

Osveženo pred

1 ura, 5 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,00
Primož Roglič Primož Roglič Red Bull - BORA - hansgrohe Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta

Natisni članek

Sreda, 21. 8. 2024, 18.05

1 ura, 5 minut

Dirka po Španiji, 5. etapa (Fuenta del Maestre–Sevilla, 177 km)

Mladi Čeh v napetem šprintu presenetil favorite, Roglič ostaja v rdečem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,00
Pavel Bittner, Vuelta 2024 | Pavel Bittner je v ciljnem šprintu premagal favorizirana van Aerta in Grovesa. | Foto Reuters

Pavel Bittner je v ciljnem šprintu premagal favorizirana van Aerta in Grovesa.

Foto: Reuters

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je po torkovi zahtevni gorski etapi prevzel vodstvo v skupnem seštevku Dirke po Španiji in danes na ravninski peti etapi tudi ubranil rdečo majico. Šprinterski obračun za etapno zmago pa je pripadel 21-letnemu Čehu Pavlu Bittnerju, ki je tesno premagal nosilca zelene majice Wouta van Aerta in Kadena Grovesa. 

Primož Roglič
Sportal Primož Roglič po velikem uspehu upa, da ne bo šlo s hrbtom na slabše

Primož Roglič (Red Bull - BORA - hansgrohe) je danes ciljno črto varno prečkal v času glavnine na 57. mestu in ima tako še naprej osem sekund naskoka pred Portugalcem Joaom Almeido (UAE Team Emirates). Tretji je Španec Enric Mas (Movistar) z 32 sekundami zaostanka.

V počasni etapi, kolesarji so znova "zaostali" za predvidevanji organizatorjev, pravega razburjenja ni bilo. Pomembno je bilo predvsem izdatno hlajenje v znova zelo vroči etapi po Andaluziji, kjer se je temperatura povzpela krepko nad 35 stopinj Celzija.

V ospredju sta bila večji del dneva le dva kolesarja, ki nista predstavljala nevarnosti za glavnino in šprinterske ekipe. Te so z narekovanjem ritma ubežnika ujele okoli 40 kilometrov pred ciljem.

Primož Roglič je ubranil rdečo majico vodilnega na dirki. | Foto: Reuters Primož Roglič je ubranil rdečo majico vodilnega na dirki. Foto: Reuters

Najboljši v skupnem seštevku so se morali le še izogniti težavam in tudi padcu zaradi neravnega cestišča 11 kilometrov pred ciljem, preden so lahko relativno mirno prečkali ciljno črto. Med njimi je bil tudi vodilni Roglič, pred njim pa so se za etapno zmago udarili šprinterji.

Tokrat pa je oba favorita presenetil 21-letni Pavel Bittner. Danes je v vroči Andaluziji ugnal tako Belgijca Wouta van Aerta (Visma | Lease a Bike) kot tudi Avstralca Kadena Grovesa (Alpecin - Deceuninck), ki je zamudil trenutek za začetek šprinta.

Za mladega Čeha je to prva zmaga na tritedenskih dirkah in tretja v karieri, potem ko je dvakrat pred tem slavil tudi na pripravljalni Dirki po Burgosu.

V četrtek bo na sporedu šesta etapa od Jereza do Yunquere (185,5 kilometra). Trasa je zelo razgibana in ima štiri kategorizirane vzpone, vključno z zadnjim do cilja. Ta sicer ne bo med strmejšimi, a ponuja teren za boje med najboljšimi, če ne bodo na svoj račun prvič na letošnji Vuelti prišli ubežniki.

Results powered by FirstCycling.com

Dirka po Španiji, 5. etapa:

Cilj: V ciljnem šprintu je nosilca zelene majice van Aerta v fotofinišu premagal Čeh Pavel Bittner (Team dsm-firmenich PostNL). Primož Roglič je ubranil rdečo majico vodilnega.

1,5 km do do cilja: Zdaj so se postavili šprinterski vlaki. 

4 km do cilja: Moštva favoritov so popustila, njihovi kapetani so zdaj v varnem območju, vajeti prevzemajo šprinterske ekipe. Rogličevi sicer še vztrajajo povsem na čelu glavnine. 

10 km do cilja - Na ulicah Seville je že prišlo do padca, na enem od ovinkov je spodneslo kolesarja moštva EF Education - Easy Post, ki je nato spodnesel še moštvenega kolega. Portugalec Rui Costa se je poškodoval in odstopil z dirke. Roglič je ostal na varnem. Na čelo glavnine so se prebili še kolesarji UAE Emirates. 

13 km do cilja: Kolesarji so že na mestnih vpadnicah Seville, na čelu glavnine so moštva Bahrain - Victorious, Red Bull - BORA - hansgrohe, Ineos Grenadiers, Visma | Lease a Bike ...

24,6 km do cilja: Wout van Aert in Kaden Groves sta se za ogrevanje pomerila na letečem cilju v La Algabi, malenkost hitrejši pa je bil avstralski šprinter.

28 km do cilja: V ospredju glavnine se zdaj gnetejo ekipe šprinterjev in ekipe s favoriti za skupno zmago, kolesarji moštva Red Bull - BORA - hansgrohe na levi strani ščitijo kapetana Primoža Rogliča. 

38 km do cilja: Bega Txomina Juaristija (Euskaltel-Euskadi) in Ibona Ruiza (Kern Pharma) je konec, glavnina ju je ujela. Zdaj se začenja boj za etapno zmago. 

44 km do cilja: Tempo v glavnini je močno poskočil, prednost ubežne dvojice pa je v zadnjih nekaj kilometrih padla na vsega pol minute. 

70 km do cilja: Prednost ubežne dvojice zelo počasi kopni in zdaj znaša še tri minute. Na čelu glavnine se izmenjujejo kolesarji moštev Visma | Lease a Bike in Alpecin - Deceuninck, ki imajo v svojih vrstah dva največja aduta za ciljni šprint, Wouta van Aerta in Kadena Grovesa.  

94 km do cilja: Na čelu glavnine so kolesarji moštva Visma | Lease a Bike, ki danes delajo za Wouta van Aerta, ki bo poskušal v ciljnem šprintu napasti še drugo etapno zmago. Ubežnika Txomin Juaristi (Euskaltel-Euskadi) in Ibon Ruiz (Kern Pharma) ohranjata 3:30 prednosti pred zasledovalci. Favoriti za skupno zmago na čelu s Primožem Rogličem za zdaj preživljajo miren dan.

Je pa danes izjemno vroče, trenutno je okoli 35 stopinj Celzija, zato kolesarji skrbijo, da uživajo dovolj tekočine. Tako se je z bidoni pri moštvenem avtomobilu Red Bull - BORE - hansgrohe opremil Roger Adria, ki je nato okrepčila razdelil med kolege:

108 km do cilja: Etapa poteka mirno, šprinterska moštva na čelu glavnine povsem nadzorujejo dogajanje in že nekaj časa zaostanek za ubežnikoma držijo okoli štirih minut.

"Roglič, kralj v rdečem"
Slovenski zvezdnik Primož Roglič je absolutni kralj, kar se tiče nošenja rdeče majice, poroča uradna spletna stran Vuelte. Od leta 2010, ko so na dirki vpeljali zdaj že znamenito "La Rojo" (pred tem so vodilni kolesarji na španski pentlji nosili oranžne, bele, črtaste, rumene in celo zlate majice), je majico obleklo 53 različnih kolesarjev, Roglič pa jo je včeraj oblekel že osemintridesetič, kar je daleč največ med vsemi. Poleg tega je Zasavec majico vodilnega prevzel na največ dirkah doslej, na petih (2019, 2020, 2021, 2022 in 2024). In čisto na vsaki Vuelti je Roglič dosegel vsaj eno etapno zmago.  

Kolesarji, ki so največkrat oblekli rdečo majico:
38 - Primož Roglič
27 - Chris Froome
20 - Vincenzo Nibali
19 - Remco Evenepoel
17 - Alberto Contador, Joaquim Rodriguez
15 - Nairo Quintana
14 - Sepp Kuss
11 - Simon Yates

150 km do cilja: Prednost španskih ubežnikov je presegla pet minut. Na čelu glavnine so člani ekipe Alpecin - Deceuninck.

160 km do cilja: Vodilni duo Juaristi in Ruiz je še povečal prednost, ta zdaj znaša 3:30.

177 km do cilja: Takoj po začetku etape sta pobegnila Txomin Juaristi (Euskaltel - Euskadi) in Ibon Ruiz (Kern Pharma) in si priborila dobro minuto prednosti.

Primož Roglič je s torkovo etapno zmago prevzel vodstvo v skupnem seštevku in je tako dan začel v rdeči majici. Štiriintridesetletnik ima pred najbližjim zasledovalcem Portugalcem Joaom Almeido osem sekund prednosti, pred tretjim Špancem Enricom Masom pa 32 sekund.

Štart ob 13.30: Kolesarji so se podali na 177 kilometrov dolgo peto etapo, ki jih pelje od Fuente del Maestreja do Seville. Trasa je ravninska, tako da večjih premikov na vrhu ne gre pričakovati, gre za edino etapo ob kronometru brez kategoriziranega vzpona. Na račun bodo tako prišli šprinterji.

 

Pred 5. etapo

Štiriintridesetletni Roglič (Red Bull – BORA – hansgrohe) je po torkovem sprintu manjše skupine na vrhu zadnjega klanca prvi prečkal ciljno črto in se razveselil 85. zmage v karieri, že 13. etapne na Dirki po Španiji. Ni le vknjižil nove zmage, z njo je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku dirke in oblekel rdečo majico vodilnega.

Vuelta 5. etapa | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.

Današnjo peto etapo bo tako začel v njemu dobro znani barvi. Kisovčan, ki na Vuelti napada četrto skupno zmago, ima pred najbližjim zasledovalcem Portugalcem Joaom Almeido (UAE Team Emirates) osem sekund prednosti, pred tretjim Špancem Enricom Masom (Movistar) pa 32 sekund.

Primož Roglič
Sportal Primož Roglič junak brutalnega vzpona, majica vodilnega na Vuelti je njegova

Brez kategoriziranega vzpona in z visokimi temperaturami

Trasa etape je precej ravninska, kolesarje bo vodila od Fuente del Maestreja do Seville, na njej pa bodo morali opraviti 177 kilometrov. Vse skupaj se bo začelo ob 13.34, sprememb na vrhu ne pričakujemo, saj gre (ob kronometrih) za edino etapo na letošnji španski pentlji, na kateri ni kategoriziranega vzpona. Kolesarje čaka ravninska etapa brez kategoriziranega vzpona. | Foto: Guliverimage Kolesarje čaka ravninska etapa brez kategoriziranega vzpona. Foto: Guliverimage

Pričakujemo, da se bodo v vročem vremenu – temperature bi se lahko povzpele tudi do 37 stopinj – za etapno zmago udarili sprinterji na čelu z zmagovalcema druge oziroma tretje etape Avstralcem Kadenom Grovesom (Alpecin-Deceuninck) in Belgijcem Woutom van Aertom (Team Visma-Lease a Bike). Kolesarje v cilju pričakujejo slabe štiri ure po štartu, malce po 17. uri.

Vuelta 5. etapa | Foto:

Napad na četrto skupno zmago

Roglič je skupno zmago na Vuelti slavil v letih 2019, 2020 in 2021. Bo po treh letih znova na vrhu? Pot je še dolga, zaključek s kronometrom in ciljem v Madridu bo 8. septembra.

Results powered by FirstCycling.com

Primož Roglič
Sportal Wout van Aert dobil tretjo etapo, Roglič je v cilj prišel z glavnino
Ne spreglejte