SiolNET. Sportal Kolesarstvo
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Dirka po Španiji, 10. etapa: Roquetas de Mar−Rincon de la Victoria, 189 km

Roglič preveč tvegal in padel, izgubil je tudi rdečo majico, toda ...

10

termometer

Primož Roglič | Primož Roglič je danes izgubil rdečo majico, napadel tekmece, pa nato padel, a jo tudi srečno odnesel.  | Foto: Guliverimage
Primož Roglič je danes izgubil rdečo majico, napadel tekmece, pa nato padel, a jo tudi srečno odnesel. Foto: Guliverimage

Avstralec Michael Storer (DSM) je zmagovalec 189-kilometrske desete etape Dirke po Španiji, ki je danes vstopila v drugi teden. Primož Roglič (Jumbo-Visma) je v cilj prišel skoraj 12 minut za zmagovalcem in izgubil rdečo majico vodilnega, po napadu na svoje največje tekmece za skupno zmago je na spustu z edinega gorskega cilja v etapi preveč tvegal in padel, a jo je, kot kaže, odnesel brez večjih poškodb. Rdečo majico bo jutri nosil Norvežan Odd Christian Eiking (Intermarche).

Kisovčan je danes izgubil rdečo majico, v skupnem seštevku je zdrsnil na tretje mesto, zdaj ima 2:17 zaostanka za novim vodilnim, Norvežanom Eikingom, in 1:19 za drugim, Francozom Guillaumom Martinom (Cofidis), je pa zmagovalec zadnjih dveh Vuelt pridobil nekaj deset sekund proti zvezdnikoma Ineosa, Eganu Bernalu in Adamu Yatesu.

Roglič je največje tekmece za skupno zmago napadel na najstrmejšem delu edinega kategoriziranega klanca v današnji etapi, a večino prednosti zapravil na spustu, kjer je preveč tvegal in mu je na enem od ovinkov spodneslo zadnje kolo ter se je znašel na tleh. "Ni prehudo, take stvari se pač dogajajo. Kdor ne tvega, ne 'profitira', vse je v redu," je Roglič povedal v cilju.

Preostali Slovenci so varno prečkali ciljno črto. Jan Polanc (UAE Team Emirates) je bil danes 51. (+13:03), v skupnem seštevku pa je ohranil 18. mesto (+11:49). Luka Mezgec (BikeExchange) in Jan Tratnik (Bahrain Victorious) sta zaostala več kot 20 minut, v skupnem seštevku pa zasedata 132. oz 142. mesto z več kot uro in pol zaostanka za vodilnim. Tratnik je sicer v začetku današnje etape poskušal priti v beg, pa mu ni uspelo. Kot mnogim drugim.

Izidi 10. etape:

1. Michael Storer (Avs/Team DSM)                         4;09:21
2. Mauri Vansevenant (Bel/Deceuninck-Quick-Step)          + 0:22
3. Clement Champoussin (Fra/Ag2r Citroen)               isti čas
4. Dylan van Baarle (Niz/Ineos Grenadiers)
5. Odd Christian Eiking (Nor/Intermarche-Wanty-Gobert)
6. Jhonatan Narvaez (Ekv/Ineos Grenadiers)                  0:51
7. Nicholas Schultz (Avs/BikeExchange)                  isti čas
8. Geoffrey Bouchard (Fra/Ag2r Citroen)
9. Lilian Calmejane (Fra/Ag2r Citroen)
10. Kenny Elissonde (Fra/Trek-Segafredo)
...
37. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                         11:49
51. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                      13:03
104. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)                    21:41
137. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                          22:59

...

Skupni vrstni red:

1. Odd Christian Eiking (Nor/Intermarche-Wanty-Gobert)  38;37:46
2. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                         + 0:58
3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                          2:17
4. Enric Mas (Špa/Movistar)                                 2:45
5. Miguel Angel Lopez (Kol/Movistar)                        3:38
6. Jack Haig (Avs/Bahrain Victorious)                       3:59
7. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)                       4:46
8. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                              4:57
9. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                        5:01
10. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe)                5:42
...
18. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                      11:11
132. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                        1;33:33
142. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)                  1;36:24

...

Dirka po Španiji, potek desete etape:

Cilj: Michael Storer (Team DSM) je dobil še drugo etapo na letošnji Vuelti, drugo mesto je zasedel Belgijec Mauri Vansevenant (Deceuninck Quick Step), tretje pa Francoz Clement Champoussin (AG2R Citroën). Roglič je v cilj prišel na 37. mestu, 11:49 za zmagovalcem, v skupini z Enricom Masom, Miguelom Angelom Lopezom, Jackom Haigom …

Roglič je še na poti.

17.04 – Roglič je padel na spustu, ves njegov trud je šel v nič, a dirko nadaljuje. Zdaj se vozi z Masom, Haigom in Lopezom.

17.00 (5 km do cilja) – Storer vztraja v vodstvu, Roglič zaostaja manj kot 12 minut, a vozi 19 sekund pred Masom, Lopezom in Jackom Haigom. Bernalu je Kisovčan pobegnil še za dodatno minuto.

16.56 (9 km do cilja) – Storer drvi proti cilju s 44 sekundami prednosti pred zasledovalci in 12 minutami pred Rogličem, ki si je z napadom privozil pol minute prednosti pred Enricom Masom, Miguelom Angelom Lopezom in še več pred preostalimi favoriti.

16.51 (14 km do cilja) – Roglič se je na najstrmejšem delu klanca odločil za napad in se odpeljal svojim največjim tekmecem za skupno zmago. Slediti mu poskušajo kolesarji Movistarja, Egan Bernal izgublja stik.

16.48 (16 km do cilja) – Avstralec Michael Storer (Team DSM) je prvi prečkal Almachar, 38 sekund pred zasledovalci in 12:55 pred glavnino.

Izidi gorskega cilja II. kategorije (Puerto de Almachar):
1. Storer, 5 točk
2. Champoussin, 3
3. Elissonde, 1

16.39 (19 km do cilja) – Zdaj vodi Michael Storer, do vrha klanca ima še manj kot tri kilometre. Zaostanek glavnine je padel pod 13 minut.

16.37 (20 km do cilja) – Kenny Elissonde je ujel in prehitel Oliveira, ubežna skupina je raztrgana na več skupin, glavnina je šele začela z vzponom na Almachar.

16.33 (22 km do cilja) – Napadel je Rui Oliveira, lovijo ga De Tier, Herrada, Schultz, Elissonde in Calmejane, pred preostankom ubežne skupine imajo le nekaj sekund prednosti, pred glavnino pa 13:24. V glavnini ni opaziti prevelikega interesa za lov na ubežnike.

16.31 (23 km do cilja) – Ubežna skupina je spet enotna in ima 13 minut ter 22 sekund prednosti pred glavnino.

16.28 (25 km do cilja) – Kolesarji se vzpenjajo na Puerto de Almachar (10,9 km pri 4,9-odstotnem povprečnem naklonu), vodilni četverici so se pridružili še Craddock, Bagioli in Storer. Sedmerica zdaj vozi 25 sekund pred zasledovalci z Eikingom in Martinom ter 13:16 pred glavnino.

16.24 (27 km do cilja) – Matteo Trentin, Floris De Tier, Alex Aranburu in Jesus Herrada zdaj vozijo 25 sekund pred sedemindvajseterico zasledovalcev in 13:05 pred glavnino z Rogličem.

16.15 (35 km do cilja) – Zdaj se ubežniki napadajo med seboj, Harrada, De Tier, Aranburu in Trentin imajo nekaj sekund prednosti pred preostalimi ubežniki, glavnina zaostaja 12 minut in 33 sekund. Vodilni se približujejo začetku vzpona na Puerto de Almachar (II. kategorija), na vrhu katerega se bodo delile tudi bonifikacijske sekunde.

Izidi letečega cilja (Torre del Mar):
1. Matteo Trentin (UAE Team Emirates), 20 točk
2. Rui Oliveira (UAE Team Emirates), 17
3. Thymen Arensman (Team DSM), 15
4. Andrea Bagioli (Deceuninck-Quick Step), 13
5. Lawson Craddock (EF Education Nippo), 10

16.00 (46 km do cilja) – Ubežna skupina zdaj vozi 10:43 pred glavnino, v virtualnem skupnem seštevku je Rogliča prehitel še Martin. Kdaj bo Jumbo-Visma spet prevzela nadzor nad dogajanjem? Morda bi Rogličevim celo ustrezalo, da predajo rdečo majico in se v drugem tednu znebijo bremena branjenja ter prihranijo moči za odločilen zadnji teden Vuelte?

15.51 (54 km do cilja) – Prednost ubežnikov je presegla devet minut in deset sekund, Norvežan Eiking je trenutno v virtualni rdeči majici.

Roglič: Čaka nas težak klanec in tehničen spust
Roglič se je odpeljal do moštvenega avtomobila na krajši posvet, na videz ostaja povsem miren, pred koncem etape je še klanec, in težko je verjeti, da bi danes izgubil vodstvo na dirki. "Predvsem se moramo držati v ospredju glavnine, kjer imamo dober pregled nad dogajanjem. Ob koncu etape imam kar zahteven vzpon, pa nato precej nevaren, precej tehničen spust," je Roglič povedal prirediteljem dirke pred današnjo etapo.

15.35 (66 km do cilja) – Prednost ubežnikov je presegla osem minut, Eiking pa se približuje virtualni rdeči majici. To lahko danes potencialno ogrozi tudi Guillaume Martin (Cofidis), ki v skupnem seštevku za Rogličem zaostaja 9:39.

Fabio Jakobsen, ki je imel ob hudem tempu v začetku etape težave držati stik z glavnino, je zdaj že veliko bolj sproščen:

15.27 (72 km do cilja) – Ubežniki zdaj vozijo 7:05 pred glavnino.

15.13 (80 km do cilja) – Prednost ubežne enaintrideseterice je presegla šest minut, zdaj znaša 6:25. Na čelu glavnine je še vedno Rogličeva Jumbo-Visma.

V spodnjem videu si poglejte, katere zanimivosti iz sveta kolesarstva je vse povedal Luka Mezgec.

15.01 (89 km do cilja) – V prvih dveh urah etape je bila povprečna hitrost 48 km/h, zdaj je glavnina, na čelo katere so se postavili kolesarji Jumbo-Visme, močno popustila, in Roglič si bo lahko privoščil nekaj oddiha. Ubežniki so prednost povečali na 5:20.

14.55 (94 km do cilja) – Diego Andres Camargo (EF Education Nippo) je zaradi mehanične okvare izpadel iz ubežne skupine, v tej pa je sicer v skupnem seštevku najvišje uvrščen Norvežan Odd Christian Eiking (Intermarche), ki ima za Rogličem 9:10 zaostanka. Vodilna enaintrideseterica zdaj vozi 4:12 pred glavnino in 4:35 pred Jakobsenovo skupino.

14.52 (96 km do cilja) – V begu so Bouchard, Calmejane, Champoussin (AG2R-Citroen), De Tier (Alpecin-Fenix), Aranburu, LL Sanchez (Astana-Premier Tech), Benedetti, Schachmann (Bora-Hansgrohe),  Lastra, Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA), Martin, Jesus Herrada (Cofidis), Vansevenant (Deceuninck-Quick Step), Azparren (Euskaltel-Euskadi), Camargo, Craddock, Keukeleire (EF Nippo), Le Gac (Groupama-FDJ),  Van Baarle, Narvaez (Ineos Grenadiers), Eiking (Intermarché-Wanty-Gobert), Vermeersch (Lotto Soudal),  Howson, Schultz (BikeExchange),  Arensmann, Storer, Tusveld (Team DSM), Elissonde (Trek-Segafredo), Oliveira in Trentin (UAE Team Emirates). Dvaintrideseterica ima že 3:15 prednosti pred glavnino, Jakobsen Fraile in Pidcock pa zaostajajo še dodatnih 20 sekund.

14.40 (105 km do cilja) – Zdaj pa se je v ospredju vendarle izoblikovala skupina kakšnih 30 kolesarjev in hitro prišla do lepše prednosti. Glavnina je popustila in vozi 1:46 za ubežniki. Tudi Jakobsenova skupina se bo kmalu pridružila glavnini. Med trideseterico ubežnikov ni slovenskih kolesarjev. 

14.34 (110 km do cilja) – Še naprej se vrstijo skoki iz glavnine, za zdaj še nikomur ni uspelo priti dlje kot trojici s Tratnikom, ki se je za nekaj trenutkov približala 30 sekundam prednosti, zato pa je skupina z Jakobsenom povečala zaostanek za skupino s favoriti na 1:14. Slovenci, poleg Rogliča in Tratnika še Jan Polanc in Luka Mezgec, vozijo v prvi skupini.

14.28 (114 km do cilja) – Glavnina je še vedno v dveh delih, v drugi skupini, ki za prvo zaostaja že 48 sekund, je tudi nosilec zelene majice najboljšega po točkah, Nizozemec Fabio Jakobsen (Deceuninck Quick Step).

14.22 (119 km do cilja) – Napadel je še Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), a so se za njim pognali tudi preostali favoriti, na čelu z Rogličem. Ekvadorcu, olimpijskemu prvaku s cestne dirke v Tokiu, ni uspelo pobegniti, je pa razbil glavnino na dva dela. Drugi peloton zdaj vozi 15 sekund za vodilno skupino. Zdaj z napadom poskuša še šesterica.

14.16 (123 km do cilja) – Nekaj prednosti si je uspel priboriti Andrea Bagioli (Deceuninck-Quick Step), tudi ta poskus je bil hitro zatrt.

14.06 (131 km do cilja) – Z napadom je poskusila še osmerica in bila neuspešna.

13.58 (138 km do cilja) – Kolesarji so v prvi uri etape prevozili 49,3 kilometra, nadaljuje se bitka za pobeg.

13.45 (148 km do cilja) – Iz glavnine so se poskušali vodilni trojici priključiti še številni kolesarji in tako poskrbeli, da je bil tudi poskus Tratnika, Meeusa in Senechala naposled neuspešen. Glavnina je spet strnjena.

13.40 (153 km do cilja) – Dobro kaže, Tratnik, Meeus in Senechal so prednost pred glavnino povečali na 26 sekund.

13.34 (157 km do cilja) – Vodilni trojici se je poskušal priključiti še Robert Stannard (BikeExchange), a ga je glavnina hitro ujela. Ni še jasno, če bo dovolila oditi trojici s Tratnikom. Za zdaj imajo trije vodilni le 12 sekund prednosti.

13.31 (160 km do cilja) – Dvojici se je v begu pridružil tudi Jan Tratnik (Bahrain Victorious)!

13.29 (162 km do cilja) – Skočila sta še Florian Senechal (Deceunonc Quick Step) in Jordi Meeus (Bora Hansgrohe), pridružiti se jima poskuša še več kolesarjev.  Francoz in Belgijec vozita 11 sekund pred glavnino.

13.21 (169 km do cilja) – Gamperjev poskus je bil neuspešen.

13.18 (172 km do cilja) – Do nekaj deset metrov prednosti je uspelo priti Avstrijcu Patricku Gamperju (Bora Hansgrohe).  

13.12 (177 km do cilja) – Še vedno brez uspešnega skoka, glavnina pa je močno razpotegnjena. 

Mezgečev moštveni kolega vidi dva scenarija
"Danes vidim dva scenarija, ali uspe večji ubežni skupini ali pa se bodo za etapno zmago udarila moštva favoritov za skupno zmago. Še vedno je precej ekip, ki etapne zmage še nimajo, in dan bo kar primeren zanje. Klanec je morda zame celo malce prezahteven, a se bom vseeno potrudil. V beg mora iti vsaj deset kolesarjev, sicer bo naporen dan in glavnina lahko ubežnike polovi. Zbežati mora večja skupina," je pred etapo za Cyclingnews.com povedal Avstralec Michael Matthews, moštveni kolega Luke Mezgeca pri ekipi BikeExchange.

13.03 (183 km do cilja) – Glavnina je razpotegnjena, hitrost visoka, za zdaj še brez kolesarjev v begu. Danes je idealen dan za uspešen pobeg, saj je edini klanec v etapi "pretežak za sprinterje in prelahek za hribolazce", kot so ocenili strokovnjaki.

12.57 (189 km do cilja) – Deseta etapa se je z nekaj zamude začela tudi zares. Danes bodo kolesarji vozili po obali, povsem na jugu Španije, v začetku etape imajo nekaj vetra v hrbet, temperatura ozračja pa je 29 stopinj Celzija. S starta se je danes pognalo 171 kolesarjev.

12.15 – Kolesarji so se odpravili na zaprto vožnjo, ki bo danes nenavadno dolga. Pravi start etape bo namreč šele ob 12.47, ko dosežejo oznako "kilometer nič".

Kaj pravi Primož Roglič?

V skupnem seštevku ima Primož Roglič pred najbližjim zasledovalcem Enricom Masom (Movistar) 28 sekund prednosti. Španec je bil edini, ki je v nedeljski gorski etapi lahko ohranjal stik s Kisovčanom, v zaključku pa mu vseeno moral priznati premoč.

Tretji v skupni razvrstitvi je Miguel Angel Lopez (Movistar), ki zaostaja že 1:21. A slovenski kolesar se zaveda, da je pot do cilja v Santiagu de Compostela še dolga. Pred kolesarji sta dva tedna, najzahtevnejši pa bo zadnji.

Primož Roglič Sportal Roglič pokazal, kaj so njegove prioritete #video

Vuelta 2021 - profili etap | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O. Tudi v drugem tednu bo sledilo nekaj preizkusov. Danes bodo začeli vrteti pedala ob 12.15 z zaprto vožnjo, kilometer 0 pa bodo dosegli šele ob 12.47. Na cilju najhitrejše pričakujemo po 17. uri.

Edini resnejši preizkus bodo imeli glavni akterji tik pred zaključkom, ko bo na vrsti gorski cilj II. kategorije. Puerto de Almachar bo dolg 10,9 kilometra, povprečni naklon pa bo znašal 4,9 odstotka. Na njem se bodo delile še bonifikacijske sekunde, zaradi česar bi bilo lahko zanimivo, če v ospredju ne bi bilo več ubežnikov. Sledila bosta spust in še krajša vožnja po ravnini do cilja v Rinconu de la Victoria.

Primož Roglič Sportal Nove pasti za Rogliča

Skupni vrstni red:

1. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma 34;18:53
2. Enric Mas (Špa) Movistar Team + 0:28
3. Miguel Angel Lopez (Kol) Movistar Team 1:21
4. Jack Haig (Avs) Bahrain Victorious 1:42
5. Egan Bernal (Kol) Ineos Grenadiers 1:52
6. Adam Yates (VBr) Ineos Grenadiers 2:07
7. Giulio Ciccone (Ita) Trek-Segafredo 2:39
8. Sepp Kuss (ZDA) Jumbo-Visma 2:40
9. Felix Grossschartner (Avt) Bora-Hansgrohe 3:25
10. David de la Cruz (Špa) UAE Team Emirates 3:55

18. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates 7:40
126. Luka Mezgec (Slo) Team BikeExchange 1;20:06
145. Jan Tratnik (Slo) Bahrain Victorious 1;24:15

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin