Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 5. 2022,
17.15

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,96

Natisni članek

Ineos Grenadiers Richard Carapaz Bahrain Victorious Domen Novak Giro Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Sobota, 28. 5. 2022, 17.15

1 leto, 11 mesecev

Dirka po Italiji, 20. etapa

Novak odličen, novi vodilni na dirki pa Avstralec Hindley

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,96
Domen Novak | Domen Novak je danes dobil proste roke za napad na etapno zmago. | Foto Guliverimage

Domen Novak je danes dobil proste roke za napad na etapno zmago.

Foto: Guliverimage

V predzadnji, 20. etapi Dirke po Italije se je za zmago boril tudi Slovenec Domen Novak (Bahrain Victorious), ki pa je na koncu osvojil drugo mesto, za zmagovalcem Alessandrom Covijem (UAE Emirates). Skupno vodstvo na dirki je prevzel Avstralec Jai Hindley (Bora Hansgrohe).

Giro Kobarid
Sportal Giro danes "začutil Slovenijo", poplava navijačev v Posočju #video

V boju za etapno zmago je Covi iz ubežne skupine pobegnil na predzadnjem vzponu na prelaz Pordoi ter si pred zadnjim zelo zahtevnim klancem nabral 2:20 minute naskoka. V zasledovalni skupini je Novak ves čas dobro sledil predvsem napadom na koncu tretjeuvrščenega domačina Giulia Cicconeja (Trek-Segafredo), na zadnjem vzponu pa dobil dovoljenje ekipe za napad na etapno zmago

Šestindvajsetletni kolesar iz Dolenje vasi se je podal v lov za Italijanom, se mu približal na pol minute, bližje pa 23-letnemu domačinu, ki je slavil tretjič v karieri, ni prišel.

Drugo leto se vrne po etapno zmago

"Drugo mesto se zmeraj občuti kot razočaranje. Naredil sem vse, kar sem lahko, dal sem vse za to zmago, a mi je malo zmanjkalo. Ampak to je kolesarstvo. Naslednje leto se vrnem po etapno zmago," je za spletno stran svojega kluba povedal Novak.

Razkril je še, da je bil danes glavni načrt dobiti etapo z Mikelom Lando, ki bi ga kolegi privlekli iz ozadja, medtem ko bi Novak čakal v vodilni skupini, a na prelazu Pordoi, ko je napadel Covi, so se načrti spremenili. "Pred zadnjim klancem so se v ekipi odločili, da poskušam jaz dobiti etapo in sem šel na polno, da bi poskusil ujeti Covija."

Vseeno je bila to daleč najboljša predstava Novaka, ki je v karieri slavil le enkrat, in sicer na cestni dirki državnega prvenstva pred tremi leti.

"Lani sem bil dvakrat blizu in zelo sem si želel zmage. Seveda smo dirkali za skupno uvrstitev, a je moral Joao Almeida zapustiti dirko zaradi bolezni covid-19. Pred tem sem mu moral pomagati, zato priložnosti za etapno zmago ni bilo veliko, v zadnjih treh dneh pa smo imeli bolj proste roke. Ekipa si je želela etapno zmago, zato pri nas zdaj vlada nepopisno veselje," je po etapi dejal Covi.

Alessandro Covi je zmagovalec predzadnje etape 105. Gira. | Foto: Reuters Alessandro Covi je zmagovalec predzadnje etape 105. Gira. Foto: Reuters

Za ubežniki se je odvijal ogorčen boj za rožnato majico. Sprva se je zdelo, da bo Carapaz s pomočjo svojega moštva Ineos Grendiers zadržal prednost pred svojim najbližjim zasledovalcem Hindleyjem, a je 26-letni Avstralec nato tudi s pomočjo moštvenega kolega Nemca Lennarda Kämne strl olimpijskega prvaka.

Hindley je po dobri taktični predstavi ekipe Bora-Hansgrohe skupaj s Kämno, sicer ubežnikom, ki je taktično zaostal in pomagal svojemu kapetanu, počasi zlomil Carapaza in si nato v cilju nabral veliko prednost na najtežjem delu vzpona na Marmolado oziroma do prelaza Fedaia (5,3 km/11,2 odstotka).

Avstralec Jai Hindley je nov vodilni na dirki. | Foto: Reuters Avstralec Jai Hindley je nov vodilni na dirki. Foto: Reuters

S tem pa je pred zadnjim razgibanim kronometrom v Veroni (17,4 km) v veliki prednosti, čeprav ne velja za najbolj kakovostnega kolesarja v vožnji na čas. Etapo je Hindley končal na šestem mestu z zaostankom 2:30 minute za Covijem. Pred Carapazom, ki je povsem popustil, je v cilj prišel še Mikel Landa (+3:19) in se vključil v boj za drugo mesto v skupnem seštevku.

Carapaz je ciljno črto prečkal 1:28 minute za Hindleyjem, ki ima v skupnem seštevku zdaj 1:25 naskoka pred Ekvadorcem ter 1:51 pred Lando. Avstralec je že pred dvema letoma v rožnati majici pričakal zadnji kronometer na Giru, a takrat z vsega nekaj desetinkami sekunde naskoka pred Britancem Taom Geogheganom Hartom. Ta je nato premagal Hindleyja in postal skupni zmagovalec.

"Vedel sem, da bo to ključna etapa Gira. Konec je bil brutalen, ampak če imaš dobre noge, lahko narediš razliko. Ostali smo potrpežljivi in prihranili dovolj moči za zadnji vzpon. To je bila popolna predstava ekipe, Lenny (Lennard Kämna, op. STA) je bil dolgo v begu, nato pa je v idealnem trenutku prišel na pomoč. Ko sem slišal, da je Carapaz izpustil kolo ali dve, sem do cilja šel na vso moč," je organizatorjem po etapi dejal Hindley.

"Nikoli ne veš, kako se bo po treh tednih razpletla zadnja vožnja na čas, ampak jutri bom tudi umrl za rožnato majico," je še dodal 26-letni Avstralec.

Ekvadorec Richard Carapaz je doživel razočaranje. | Foto: Reuters Ekvadorec Richard Carapaz je doživel razočaranje. Foto: Reuters

Dirka se bo končala jutri s 17,4 kilometre dolgim posamičnim kronometrom v Veroni.

Izidi 20. etape (Belluno-Marmolada, 168 km):

1. Alessandro Covi (Ita/UAE Team Emirates)          4;46:34
2. Domen Novak (Sl/Bahrain Victorious)               + 0:32
3. Giulio Ciccone (Ita/Trek-Segafredo)                 0:37
4. Antonio Pedrero (Špa/Movistar)                      1:36
5. Thymen Arensman (Niz/Team DSM)                      1:50
6. Jai Hindley (Avs/Bora-Hansgrohe)                    2:30
7. Gijs Leemreize (Niz/Jumbo-Visma)                    3:04
8. Hugh Carthy (VBr/EF Education-EasyPost)             3:19
9. Mikel Landa (Špa/Bahrain-Victorious)            isti čas
10. Lennard Kämna (Nem/Bora-Hansgrohe)                  3:39
11. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)              3:58
...

Skupni vrstni red:

1. Jai Hindley (Avs/Bora-Hansgrohe)                86;07:19
2. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)            + 1:25
3. Mikel Landa (Špa/Bahrain-Victorious)                1:51
4. Vincenzo Nibali (Ita/Astana Qazaqstan)              7:57
5. Pello Bilbao (Špa/Bahrain-Victorious)               8:55
6. Jan Hirt (Češ/Intermarche-Wanty-Gobert)             9:07
7. Emanuel Buchmann (Nem/Bora-Hansgrohe)              11:18
8. Domenico Pozzovivo (Ita/Intermarche-Wanty-Gobert)  16:04
9. Juan Pedro Lopez (Špa/Trek-Segafredo)              17:29
10. Hugh Carthy (VBr/EF Education-EasyPost)            17:56
...
31. Domen Novak (Slo/Bahrain-Victorious)             2;07:40

...

Dirka po Italiji, potek 20. etape:

Cilj: Alessandro Covi (UAE Emirates) je zdržal do cilja in slavi etapno zmago, drugo mesto je zasedel odlično Domen Novak (Bahrain Victorious), tretji je bil Giulio Ciccone (Trek Segafredo), prišlo pa je tudi do spremembe čisto na vrrhu, Avstralec jai Hoindley (Bora Hansgrohe) je namreč novi vodilni v skupnem seštevku dirke. 

1 km do cilja - Novaku, kot kaže, zmanjkuje moči. Covi se pelje zmagi naproti, Jai Hindley pa nabira prednost pred Carapazom in bo danes očitno oblekel rožnato majico.

1,8 km do cilja - Covi vztraja 30 sekund pred Novakom, medtem se je Jai Hindley otresel Richarda Carapaza in napada skupno vodstvo na dirki.

2,4 km do cilja - Novak je le še 30 sekund za Covijem, medtem sta Kämna in Hindley napadla Carapaza. Ekvadorec je se ju drži, Mikel Landa pa je popustil.

3 km do cilja - Novak se je Coviju približal na manj kot minuto, medtem iz skupine okoli rožnate majice odpadajo favoriti. Landa in Hondley se še držita Carapaza.

4,8 km do cilja - Domen Novak se je odpravil v lov za Covijem! Nadoknaditi mora minuto in 22 sekund.

6 km do cilja – Covi ima zdaj še 1:54 prednosti pred skupino z Novakom, Predrerom, Arensmanom in Cicconejem, Formolo, Kämna, Leemreize, Ooomen in Ballerini so zaostali.

8 km do cilja - Alessandro Covi se odlično drži in vodi 2:20 pred zasledovalci. Ti za zdaj še ne kažejo zanimanja, da bi poskušali ujeti Italijana. Tudi v glavnini se ne dogaja nič posebnega, mirno se vozi slabih pest minut za vodilnim. A najbolj strm del ciljnega vzpona je še pred kolesarji.

14 km do cilja – Domen Novak in skupina kolesarjev, ki zasledujejo vodilnega Covija, se očitno varčujejo za zadnji vzpon, Italijan je namreč povečal prednost na 2:20, medtem je Novakovo skupino spet ujel tudi Davide Ballerini in jo prehitel. Morda bo ta poteza zbudila kolesarje. Medtem je glavnina ujela še Maurija Vansevenanta, van der Poela in Vendrameja pa že pred časom.

25 km do cilja - vodilni Italijan zdaj vozi že dobri dve minuti pred zasledovalci in dobrih šest pred glavnino. Van der Poel in Vendrame bosta vsak čas v glavnini.

32 km do cilja – Covi na spustu še povečuje prednost pred zasledovalci, ti zdaj vozijo 1:47 za Italijanom, glavnina pa 5:40 za njim. Bliža se zaključni vzpon dneva in letošnje dirke, Passo Fedaia (Marmolada).

Zanimivo bo videti, ali bodo vodilnega Carapaza tekmeci napadli na zadnjem vzponu, Ekvadorec ima le tri sekunde prednosti pred Hindleyjem in 1:05 pred tretjim Mikelom Lando (Bahrain Victorious). Morda bo Carapaz poskušal povečati prednost pred nedeljskim kronometrom. Obeta se nadvse zanimiv zaključek predzadnje etape 105. Gira.

Passo Fedaia (Marmolada), profil | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

43 km do cilja – Covi je najvišjo točko Gira prečkal 1:23 pred skupino zasledovalcev z Domnom Novakom, zdaj se spuščajo v dolino, čaka pa jih še zahteven zaključni vzpon na Marmolado. Glavnina z vsemi nosilci majic zaostaja 5:50 za vodilnim v etapi.

47 km do cilja - Covi je zdaj že minuto in 15 sekund pred zasledovalci, Novakovi skupini sta se pridružila še Leemreize in Oomen.

50 km do cilja – Covi povečuje prednost pred Novakovo skupino, zdaj je že okoli 40 sekund. Leemreize in Oomen zaostajata že več kot minuto. Glavnina, na čelu katere so še vedno kolesarji Bahraina, zaostaja 5:50 za vodilnim.

52 km do cilja Alessandro Covi (UAE Emirates) se je odpeljal v vodstvo, kakšnih 16 sekund za njim vozijo Novak, Kämna, Arsenman, Ciccone in Formolo, zaostali so Zardini, Oomen, Pedrero, pa še malo bolj Vendrame, van der Poel, Leemreize, Moniquet, Ballerini in Vansevenant. Glavnina vozi 5:42 za vodilnim Italijanom.

53 km do cilja – v klanec je močan tempo navil Ballerini, nato je skočil Zardini, van der Poel in Vendrame sta izgubila stik, Novak se dobro drži. Glavnina je zdaj 5:18 za vodilnimi.

Passo Pordoi, profil | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

56 km do cilja – Kolesarji se vzpenjajo na Passo Pordoi, bežeča petnajsterica dobrih pet minut pred glavnino. V ubežni skupini ima najmanjši zaostanek za Carapazom Kämna, a tudi Nemec za Ekvadorcem zaostaja dobrih 42 minut. Pod uro zaostanka ima med ubežniki le še Arensman (44 minut).

70 km do cilja – Ubežniki imajo skoraj šest minut prednosti pred glavnino z rožnato majico, v tej pa tempo večji del dneva diktirajo kolesarji moštva Bahrain Victorious. Karavana se približuje vzponu na Passo Pordoi, z 2239 metri nadmorske višine najvišjo točko letošnjega Gira.

100 km do cilja – v ubežni skupini so Domen Novak, pa Italijani Andrea Vendrame (AG2R Citroën), Edoardo Zardini (Androni Giocattoli), Davide Ballerini (QuickStep), Giulio Ciccone (Trek Segafredo), Alessando Covi in Davide Formolo (oba UAE Emirates), Nizozemci Mathieu van der Poel (Alpecin Fenix), Gijs Leemreize, Sam Oomen (oba Jumbo-Visma) in Thymen Arensman (DSM), Belgijca Sylvain Moniquet (Lotto Soudal) in Mauri Vansevenant (QuickStep), Španec Antonio Pedrero (Movistar) in Nemec Lennard Kämna (Bora Hansgrohe).

140 km do cilja – po številnih skokih se je posrečil pobeg večji skupini kolesarjev, v njej pa se je znašel tudi edini Slovenec na dirki Domen Novak (Bahrain Victorious).

Dirka po Italiji, trasa 20. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Preberite še:

Mathieu van der Poel
Sportal Zakaj van der Poela preganjajo z ananasi?
Giro Kobarid
Sportal Ko vstaneš sredi noči, da doživiš v živo namesto pred televizorjem #video
Ne spreglejte