Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
2. 7. 2024,
17.01

Osveženo pred

19 ur, 50 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,11

Natisni članek

Jonas Vingegaard Jonas Vingegaard Dirka po Franciji Tour de France Tour de France Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Torek, 2. 7. 2024, 17.01

19 ur, 50 minut

Dirka po Franciji, 4. etapa (Pinerolo–Valloire, 139,6 km)

Velika zmaga Tadeja Pogačarja na Dirki po Franciji

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,11
Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je v velikem slogu osvojil četrto etapo in oblekel rumeno majico vodilnega. | Foto Reuters

Tadej Pogačar je v velikem slogu osvojil četrto etapo in oblekel rumeno majico vodilnega.

Foto: Reuters

Junak prvega pravega gorskega preizkusa je postal slovenski kolesarski šampion Tadej Pogačar, ki je bil najhitrejši na cilju 139,6 kilometra dolge trase četrte etape Dirke po Franciji. Col du Galibier je bil tisti poligon, ki je odločil. Dvakrat je moral skočiti, da se je otresel Jonasa Vingegaarda, ki mu je vzel tudi dodatne bonifikacijske sekunde na vrhu. Primož Roglič je v cilj prikolesaril s 35 sekundami zaostanka v družbi Remca Evenepoela in Juana Ayusa, Vingegaardu pa je na koncu zmanjkovalo moči in je izgubil še dodatni dve sekundi. V skupnem seštevku ima Pogačar 45 sekund prednosti pred Evenepoelom, Vingegaard zaostaja 50 sekund, Roglič pa je napredoval na peto mesto in ima 1:14 zaostanka.

V živo, Dirka po Franciji, četrta etapa

Cilj - Tadej Pogačar je zmagovalec četrte etape in novi lastnik rumene majice. S 35 sekundami prednosti je prehitel najbližje zasledovalce Remca Evenepoela, Juana Ayusa in Primoža Rogliča. Jonas Vingegaard je v zaključku izgubljal moč in izgubil še dodatni dve sekundi. Z njim je v cilj prikolesaril Carlos Rodriguez.

"Super vesel sem. Načrt smo imeli in odlično smo ga izpeljali. Etapa je bila sanjska. Končal sem jo s samostojno vožnjo in sem super vesel," je v mednarodnem prenosu povedal Pogačar, Roglič pa je v pogovoru za slovensko nacionalno televizijo povedal: "Hitro je šlo na Galibier. Zaradi Tadeja je bilo zelo hitro. Njemu je bilo očitno ravno prav. Vse čestitke. Jaz pa sem počasi malce boljši. Bil sem malce bolj zraven."

Results powered by FirstCycling.com

3 km do cilja - Tadej Pogačar ima pred skupino z Rogličem, Vingegaardom, Rodriguezom, Evenepoelom in Ayusom 35 sekund prednosti.

4 km do cilja - Remco Evenepoel se je priključil trojici, Tadej Pogačar ima 35 sekund prednosti.

Col du Galibier Tour 2024 | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O. 5 km do cilja - Primož Roglič, Carlos Rodriguez in Juan Ayuso bodo ujeli Jonasa Vingegaarda. Tadej Pogačar ima že 32 sekund prednosti.

7,3 km do cilja - Tadej Pogačar je v svojem svetu. Njegova prednost je že 26 sekund. Jonasa Vingegaarda bodo kmalu ujeli Carlos Rodriguez, Primož Roglič in Juan Ayuso. Remco Evenepoel je še nekoliko zadaj.

9 km do cilja - Nora vožnja Tadeja Pogačarja, ki ima 21 sekund prednosti pred Jonasom Vingegaardom. Rogličeva skupina zaostaja 30 sekund.

12 km do cilja - Tadej Pogačar pospešuje iz ovinka v ovinek in ima prednost 17 sekund pred Jonasom Vingegaardom. Carlos Rodriguez je zdaj tretji, tik za njim sta Juan Ayuso in Primož Roglič. Remco Evenepoel se ne pelje najbolje pri spustu in izgublja.

14 km do cilja - Prednost Tadeja Pogačarja pred Jonasom Vingegaardom znaša 11 sekund. Kolesarita na vso moč. Naslednja skupina, v kateri je zdaj tudi Primož Roglič, zaostaja 30 sekund.

18 km do cilja - Tadej Pogačar pridobiva hitrost. Ima 11 sekund prednosti pred Jonasom Vingegaardom, Remco Evenepoel zaostaja osem dodatnih sekund. Primož Roglič je še nekoliko zadaj in zaostaja pol minute.

19 km do cilja - Tadej Pogačar je osvojil deset bonifikacijskih sekund. Jonas Vingegaard zaostaja sedem sekund.

19 km do cilja - 500 metrov pred vrhom je Pogačar skočil naprej in se odpeljal Vingegaardu.

19 km do cilja - Tadej Pogačar je skočil, Jonas Vingegaard je šel za njim. Primož Roglič ni mogel slediti. 

20 km do cilja - Osmerica Ayuso, Almeida, Pogačar (UAE), Vingegaard (Visma), Rodríguez (Ineos), Landa, Evenepoel (Soudal), Roglič (Red Bull) nadaljuje proti vrhu. Še 1,5 kilometra jih loči do vrha.

21 km do cilja - Tri kilometre je še do vrha Col du Galibier. Primož Roglič še nekako drži stik. V ospredju Juan Ayuso spet narekuje hiter tempo. Jonas Vingegaard, Tadej Pogačar in Remco Evenepoel so drug za drugim. Ayuso, Almeida, Pogačar (UAE), Vingegaard (Visma), Rodríguez (Ineos), Landa, Evenepoel (Soudal), Roglič (Red Bull) so v ospredju.

22 km do cilja - Nor tempo na Col du Galibier. Le še peščica jih je, a vsi favoriti. Primož Roglič je nekoliko popustil in je zadnji v tej manjši skupini kolesarjev.

23 km do cilja - Tadej Pogačar daje nova navodila. Zdaj je Juan Ayuso v ospredju. Kar štirje kolesarji UAE Emirates so v glavnini, Jonas Vingegaard in Primož Roglič nimata več pomočnikov. Remco Evenepoel ima še enega pomočnika. Odpadel je Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike).

24 km do cilja - Aleksander Vlasov in Geraint Thomas sta odpadla iz glavnine. Na čelu glavnine je zdaj Adam Yates (UAE Emirates). Za njim pa kmalu Pogačar, Vingegaard, Roglič in Evenepoel. Do vrha je še pet kilometrov, v glavnini pa le še 13 kolesarjev.

24 km do cilja - Vsi favoriti so skupaj na čelu glavnine. Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard, Primož Roglič in Remco Evenepoel. Tempo narekuje Joao Almeida. Pogačar je po radiu očitno zahteval, naj narekujejo še hitrejši tempo.

25 km do cilja - Do vrha Col du Galibier je še 6,8 kilometra, na vrhu pa se bodo delile bonifikacijske sekunde, zato lahko pričakujemo boj favoritov za skupno zmago. Zelo hiter tempo narekujejo kolesarji UAE Emirates, ki želijo vnovič preizkusiti zmagovalca zadnjih dveh izvedb Jonasa Vingegaarda. Zdaj narekuje tempo Joao Almeida, kar je preveč za nosilca rumene majice Richarda Carapaza, ki je popustil.

26 km do cilja - Zdaj pa postaja napeto. Glavnina bo vsak čas ujela ubežnika, na čelu pa se je pripeljal tudi Tadej Pogačar. V ospredju je še Jonas Vingegaard, Primož Roglič je takoj za Pogačarjem.

28 km do cilja - Oier Lazkano (Movistar) je poizkusil še enkrat s skokom med ubežniki, vendar je jasno, da danes ne bo osrednji junak. Glavnina zaostaja le še 40 sekund. Na čelu te je še vedno kolesar UAE Emirates, tik za njim pa je zdaj ekipa moštva Soudal Quick-Step, ki ima v svojih vrstah Remca Evenepoela. Nato so kolesarji moštva Visma | Lease a Bike z Jonasom Vingegaardom, moštvo Primoža Rogliča pa je nekoliko nižje. Tadej Pogačar za zdaj še ni povsem v ospredju, a lahko pričakujemo, da se bo kmalu postavil tja.

29 km do cilja - Prednost ubežnikov je skopnela na 50 sekund. Jasno je, da bo nekdo iz glavnine danes končni zmagovalec. Do vrha je še 10,7 kilometra.

31 km do cilja - Do vrha vzpona je še 12 kilometrov, na čelu glavnine še vedno kolesarja UAE Emirates. Za njimi je Primož Roglič. Tadej Pogačar je nekaj mest nižje, kar pomeni, da še ni prišel čas za napad. Bo morda napadel Roglič?

32 km do cilja - Na Col du Galibier se je zaradi vse toplejšega ozračja znašel večji kup snega na cestišču, zaradi česar ga je moral organizator odstraniti. Kolesarji pa bodo morali biti pazljivi pri spustu, saj bo cestišče sprva še spolzko prav zaradi taljenja snega.

33 km do cilja - Razpada skupina ubežnikov, razpada glavnina. V tej kolesarja UAE Emirates narekujeta zelo močan tempo. Prednost ubežnikov je skopnela na vsega 1:10. V ubežni skupini je skok poizkusil Oier Lazkano (Movistar).

35 km do cilja - Wout van Aert ne more več slediti glavnini. Zdaj je na čelu glavnine Tim Wellens (UAE Emirates), ki je zmanjšal zaostanek ubežnikov na vsega 1:34. Glavnina medtem razpada. Do vrha Col du Galibier je še slabih 16 kilometrov.

38 km do cilja - V vrstah UAE Emirates mislijo resno. Zaostanek za ubežniki so znižali na 2:10. Ekipa Primoža Rogliča je takoj za Pogačarjem.

41 km do cilja - Ubežniki so začeli vzpon na Col du Galibier. Gorski cilj ekstra kategorije je dolg 23 kilometrov in ima 5,1-odstotno povprečno naklonino. V zadnjem kilometru bo vzpon okoli devetodstoten. Pred glavnino imajo 2:47 prednosti.

45 km do cilja - Tudi Matteo Jorgenson, eden ključnih pomočnikov Jonasa Vingegaarda, je malenkost zaostal za glavnino, a je kmalu ujel priključek.

47 km do cilja - Remco Evenepoel je za kratek čas izgubil stik z glavnino, prav tako nosilec rumene majice Richard Carapaz. Prednost ubežnikov pred glavnino je 2:30.

53 km do cilja - Kolesarji UAE Emirates so v celoti prevzeli nadzor nad stanjem v glavnini. Več kolesarjev se je povzpelo na čelo. Tik za njimi so že kolesarji ekipe Visma | Lease a Bike, med njimi tudi Jan Tratnik. Do začetka zadnjega vzpona je še deset kilometrov.

Tadej Pogačar | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

58 km do cilja - Vse bolj napeto postaja. Kolesarji se spuščajo proti Brianconu. Od tam naprej bodo pogledovali proti zadnjemu vzponu Col du Galibier, na katerem se pričakuje akcijo med favoriti za skupno zmago. Glavnina za ubežniki zaostaja 1:51. Nils Politt (UAE Emirates) je bil tisti, ki je narekoval tempo proti vrhu drugega gorskega cilja.

68 km do cilja - Kolesarji so tik pod vrhom prečkali italijansko-francosko mejo. Kot prvi je na drugi današnji gorski cilj spet prikolesaril Stephen Williams (Israel-Premier Tech). In to spet v šprintu z Barguilom. Prednost ubežnikov se je zmanjšala na 2:25. Povprečna hitrost znaša 36,7 kilometra na uro.

70 km do cilja - Do vrha drugega gorskega cilja je še 2,2 kilometra. Prednost ubežnikov znaša 2:50.

73 km do cilja - Na čelu glavnine spet kolesar UAE Emirates. Nils Politt je prišel v ospredje. Prednost ubežnikov se je povzpela na 3:01, kar pomeni, da je ubežnik Barguil spet virtualno rumen.

75 km do cilja - Ubežniki se že vzpenjajo na drugi gorski cilj Col de Montgenevre, vzpenjati pa se je začela tudi glavnina, na čelu katere je zdaj ekipa Visma | Lease a Bike.

89 km do cilja - Kolesarji so opravili prvi gorski cilj. Prvi je v Sestriere prišel Stephen Williams (Israel-Premier Tech), ki je šprintal z Warrenom Barguilom (Team dsm-firmenich PostNL). Zdaj sledi spust in nemudoma nov gorski cilj Col de Montgenevre, na katerem bodo prečkali italijansko-francosko mejo. Gorski cilj bo tako kot prvi druge kategorije. Dolg bo 8,3 kilometra in bo imel 5,9-odstotno povprečno naklonino. Prednost pred glavnino znaša 2:05, v njej tempo narekujejo kolesarji UAE Emirates, ki želijo očitno danes preizkusiti Jonasa Vingegaarda in preostalo druščino.

93 km do cilja - "Rad bi branil sebe. Smo šele v prvem tednu. V času, ko sem še najranljivejši. Braniti moramo in morda v nadaljevanju imeti drugačne prijeme," je Jonas Vingegaard spregovoril pred začetkom etape v luči današnje gorske trase. Ali je po njegovem mnenju pritisk na Tadeju Pogačarju, je še odgovoril: "Zaradi padca (na Dirki po Baskiji, op. a.) je normalno, da je pritisk na njem. Še vedno sem neznan faktor. Ne vemo, kako bom kolesaril v teh treh tednih. Priprave niso bile idealne, zato je on velik favorit."

94 km do cilja - Še pet kilometrov do Sestriera. Prednost ubežnikov znaša 2:58, kar pomeni, da je Warren Barguil virtualno v rumeni majici vodilnega, saj je pred današnjim dnem za njo zaostajal 2:31.

97 km do cilja - Prednost ubežnikov se je povzpela na 1:43. Videti je, da bo Wout van Aert ujel glavnino. Zaostaja le še 20 sekund.

100 km do cilja - Tadej Pogačar je nazorno pokazal, da je na progi vroče. 

101 km do cilja - Jens Voigt, nekdanji kolesar, ki se z motorja javlja v prenos na Eurosportu, je sporočil, da se je oglasil pri ekipi Red Bull - BORA - hansgrohe in povprašal, kaj je bilo s Primožem Rogličem, da je pred tem zaostal. Odgovor športnega direktorja pomirja slovenske navijače, saj je izpostavil, da je bil le slabo pozicioniran in je zato za kratek čas padel v drugo skupino, a se nato kmalu priključil glavnini. 

102 km do ciljaWarren Barguil (Team dsm-firmenich PostNL) ima v skupnem seštevku za rumeno majico najmanjši zaostanek. Pred začetkom današnjega dne je zaostajal 2:31. Do Sestriera imajo še 13,5 kilometra vzpona. Prednost 17 kolesarjev znaša 1:02, skupina z Woutom van Aertom zaostaja dodatno minuto.

105 km do cilja - Zdaj je prišlo do večjega bega. Kar 17 kolesarjev je odskočilo od glavnine. Trenutna prednost znaša 45 sekund. Mathieu van der Poel je narekoval hitrejši tempo.

Chris Juul-Jensen (Jayco-AlUla), Julien Bernard (Lidl-Trek), Bruno Armirail (Decathlon-Ag2r La Mondiale), David Gaudu, Romain Gregoire, Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck), Stephen Williams (Israel-Premier Tech), Oier Lazkano (Movistar Team), Raúl García Pierna, Cristian Rodríguez (Arkéa-B&B Hotels), Kobe Goossens (Intermarché-Wanty), Warren Barguil (Team dsm-firmenich PostNL), Aleksej Lucenko (Astana Qazaqstan), Odd Christian Eiking, Tobias Halland Johannessen (Uno-X) in Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies)

109 km do cilja - Ekipa UAE Emirates, ki ima v svojih vrstah slovenskega šampiona Tadeja Pogačarja, ne pusti, da bi prišlo do pravega bega. Povprečna hitrost je 41,2 kilometra na uro. Očitno imajo danes načrt preizkusiti Jonasa Vingegaarda in druge favorite za skupno zmago s hitrim stepom.

110 km do cilja - Kolesarji še naprej poizkušajo ubežati. Osmerica je odskočila. Medtem ima težave Wout van Aert, ki za glavnino zaostaja minuto.

114 km do cilja - Konec preplaha. Primož Roglič je ob pomoči moštvenih kolegov Marca Hallerja in Dannyja van der Poppla prišel nazaj v glavnino.

115 km do cilja - Primož Roglič in Egan Bernal sta imela težave in sta izgubila stik z glavnino ter pristala v drugi skupini, potem ko se je glavnina razbila na dva dela.

117 km do cilja - Včeraj je bila na začetku na ravnem delu povprečna hitrost 36 kilometrov na uro, danes je po opravljenih 20 kilometrih in prevoženih 500 višinskih metrih kar 42,6 kilometra na uro. Dovolj zgovoren podatek, da gre danes na vso moč. Šprinterji bodo imeli danes svojo dirko in se bodo ozirali na časovno zaporo. Med tistimi, ki so izgubili stik, so Arnaud de Lie (Lotto Dstny), Mark Cavendish (Astana Qazaqstan) in Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck).

120 km do cilja - Mads Pedersen je bil najhitrejši na letečem cilju in dobil točke v boju za zeleno majico. Drugi je bil včerajšnji junak Biniam Girmay. Glavnina je dodobra razpotegnjena. Številni želijo priti v beg.

123 km do cilja - Glavnina je spet skupaj, kolesarji pa se že vzpenjajo proti Sestrieru. Nekateri kolesarji imajo težave in izgubljajo stik z glavnino. Za razliko od včeraj, ko je bilo do zaključnega šprinta mirno, je danes napeto že vse od začetka.

126 km do cilja - Mads Pedersen (Lidl-Trek), Wout Poels (Bahrain Victorious), Kévin Geniets (Groupama-FDJ), Frank van den Broek (Team dsm-firmenich PostNL), Harold Tejada (Astana Qazaqstan) in Magnus Cort (Alpecin-Deceuninck) imajo le še nekaj sekund prednosti.

128 km do cilja - Poels, Geniets, van den Broek, Tejada in Cort so se priključili Pedersenu in imajo 15 sekund prednosti.

132 km do cilja - Pedersenu se je priključila manjša skupina kolesarjev, skupaj imajo pred glavnino deset sekund prednosti.

138 km do cilja - Mads Pedersen se je pognal v beg. Očitno želi dobiti točke na letečem cilju, ki bo na 19. kilometru.

13.15 - Pozdravljeni, ljubiteljice in ljubitelji kolesarstva. Na Dirki po Franciji je čas za prvo gorsko preizkušnjo. Kolesarje čakajo trije daljši vzponi, najtežji izziv bo predstavljal Col du Galibier, na katerem pa ne bo cilj, saj bo za njim sledil še spust do cilja v Valloireju.

Richard Carapaz uživa v rumeni majici vodilnega. | Foto: Guliverimage Richard Carapaz uživa v rumeni majici vodilnega. Foto: Guliverimage

V skupnem seštevku so štirje kolesarji z identičnim rezultatom. Zaradi boljših etapnih uvrstitev je Richard Carapaz včeraj oblekel rumeno majico, sicer pa imajo enak čas še Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard in Remco Evenepoel.

Drugi slovenski adut Primož Roglič zaostaja 21 sekund. Danes lahko pričakujemo na 139,6 kilometra dolgi trasi razburljivo dogajanje v luči boja za skupno zmago na Touru.

Napoved pred etapo

Po mirnem ponedeljku je v luči boja za skupno zmago na Dirki po Franciji spet čas za novo pestro dogajanje. V vsega 139,6 kilometra dolgi etapi bodo kolesarji naredili 3.600 višinskih metrov. Še zadnjič letos se bo začelo v Italiji, v kraju Pinerolo. Zadnji dan bo torej letos potekala dirka na italijanskih tleh, saj se bodo v četrti etapi kolesarji preselili v Francijo.

Od začetka jih čaka 39,9 kilometra dolg vzpon do smučarskega središča Sestriere. Povprečna naklonina bo 3,7-odstotna.

Vzpon Sestriere Toura 2024 | Foto: La FlammeRouge Foto: La FlammeRouge

Zadnjih sedem kilometrov bo naklon 7,2-odstoten. Po spustu jih takoj čaka vzpon na Col de Montgenevre, na katerem bodo prečkali italijansko-francosko mejo. Gorski cilj bo tako kot prvi druge kategorije. Dolg bo 8,3 kilometra in bo imel 5,9-odstotno povprečno naklonino.

Temperature se bodo na vrhu prelazov krepko spustile

Kolesarji bodo jutri preživeli v Alpah, posledično se bodo temperature za radi višje nadmorske višine izdatneje spustile. Dežja ni pričakovati, lahko pa se pojavi severozahodni veter, ki bo večinoma nasproten veter skozi ves dan. Večino vzpona na Galibier bo nasproten veter, proti vrhu se bo smer vetra sicer spremenila.

Znameniti Col du Galibier

Ob prihodu v Briancon bodo kolesarji začeli pogledovati proti najtežjemu delu dirke. Pred njimi bo znameniti Col du Galibier. Gorski cilj ekstra kategorije je dolg 23 kilometrov in ima 5,1-odstotno povprečno naklonino. V zadnjem kilometru bo vzpon okoli devetodstoten. Na vrhu se bodo delile tudi bonifikacijske sekunde (osem, šest in štiri za najhitrejše tri), zato bo zanimivo videti, za kakšno taktiko se bodo odločili osrednji favoriti za skupno zmago.

Ko bodo dosegli višino 2.642 metrov, bo sledil še 19-kilometrski spust do cilja v Valloireju.

Pogijev napad?

V luči boja za skupno zmago lahko pričakujemo napeto dogajanje med favoriti. Kot prvi je na letošnjem Touru pričakovano napadel Tadej Pogačar, ki je v nedeljo pri krajšem, a strmem vzponu na San Luco preizkusil Jonasa Vingegaarda in tekmece. Danec mu je lahko sledil, do cilja v Bologni pa sta se jima priključila še Remco Evenepoel in Richard Carapaz.

Zanimivo bo videti, kakšno taktiko bodo ubrali pri Primožu Rogliču, ki v skupnem seštevku za osrednjimi tekmeci zaostaja 21 sekund. | Foto: Guliverimage Zanimivo bo videti, kakšno taktiko bodo ubrali pri Primožu Rogliču, ki v skupnem seštevku za osrednjimi tekmeci zaostaja 21 sekund. Foto: Guliverimage

Mnogi so mnenja, da bo Pogi tudi danes preizkusil Vingegaarda in mu poskušal odščipniti kakšno sekundo, predvsem pa ga testirati, kako deluje na daljših klancih, potem ko je aprila pri padcu na Dirki po Baskiji utrpel številne poškodbe in moral lep čas posvetiti okrevanju. Strokovnjaki so mnenja, da bi moral danes vnovič poizkusiti, zato bodo oči uprte vanj.

Drugi slovenski adut za skupno zmago Primož Roglič je v nedeljo izgubil 21 sekund. Kaj pripravlja danes? Verjetno je najbolj smotrno voziti nekoliko bolj konzervativno za kolesi vodilnih. Morda pa se zgodi, da na Galibier napade kdo od njegovih moštvenih kolegov, Aleksander Vlasov ali Jai Hindley, če bo imel kdo dobre noge.

Obeta se zanimiv dan.

Tour Bologna
Sportal Verjame, da je dal Primož Roglič vse od sebe
Remco Evenepoel Tadej Pogačar
Sportal Tadej Pogačar predal rumeno majico na Dirki po Franciji, zgodovinski dan za Eritrejo
Jonas Vingegaard
Sportal Tadej Pogačar se je odločil za preizkus
Ne spreglejte