Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 7. 2022,
17.33

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

Wout van Aert Jonas Vingegaard BikeExchange-Jayco Bahrain Victorious Jumbo-Visma UAE Emirates Luka Mezgec Matej Mohorič Matej Mohorič Jan Tratnik Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Petek, 15. 7. 2022, 17.33

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 13. etapa (Le Bourg D'Oisans–Saint-Etienne, 192,6 kilometra)

Naporna tranzicijska etapa Dancu Madsu Pedersenu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85
Mads Pedersen | Mads Pedersen je zmagovalec 13,. etape 109. Toura. | Foto Reuters

Mads Pedersen je zmagovalec 13,. etape 109. Toura.

Foto: Reuters

Zmagovalec 13. etape Dirke po Franciji je Danec Mads Pedersen (Trek Segafredo). Ta je bil v ciljnem sprintu v Saint-Etiennu po 192 kilometrih napornega in nervoznega dirkanja močnejši od Britanca Freda Wrighta (Bahrain Victorious) in Kanadčana Huhga Houleja (Israel PremierTech). Pri vrhu skupnega seštevka danes ni prišlo do sprememb. Tadej Pogačar (UAE Emirates) je v cilj prišel na 12. mestu, 5:45 za zmagovalcem, v skupnem seštevku ostaja drugi, 2:22 za vodilnim Dancem Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma).

 

"Neverjetno, končno mi je uspelo. Vedel sem, da je bila forma dobra, a sem nekako ostal brez priložnosti v prvem tednu. V naslednjih dveh tednih pa za kolesarje, kot sem sam, že tako ni veliko priložnosti za etapno zmago. Da sem to danes izkoristil, ni lepo le zame, temveč tudi za ekipo. Sem smo prišli s kolesarji za etapne zmage in zdaj eno imamo," je v prvi izjavi za organizatorje Toura dejal Pedersen, danes član ubežne skupine.

Načrt je imela njegova ekipa izdelan že pred etapo. "Če bi bili v begu več kot štirje kolesarji, bi se jim moral priključiti. Seveda nismo vedeli, kako se bodo druge ekipe v glavnini spopadle z zadnjim vzponom 45 km pred koncem, dlje časa sem celo dvomil, ali je bila odločitev za pobeg prava, saj smo imeli samo dve minuti prednosti. Na koncu pa se je vendarle izšlo. Za nami je super zahteven dan od samega začetka, tudi v tej vročini nam ni bilo lahko," je še, po poročanju STA, ocenil Pedersen.

V etapi je Tadej Pogačar zasedel 12. mesto, Primož Roglič je bil 58. Jan Tratnik (Bahrain-Victorious) je bil 77. (+6:11), Luka Mezgec 92. (+6:17), Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) pa je končal mesto za njim. V skupnem seštevku je Roglič ohranil 15. mesto (+21:50), Tratnik je 76. (+1:50:56), Mohorič 81. (+1:55:27), Mezgec pa 116. (+2:22:48).

Dirka po Franciji, potek 13. etape:

Cilj: Danec Mads Pedersen je v ciljnem sprintu potrdil vlogo favorita in se veselil zmage v 13. etapi letošnje Dirke po Franciji!

Izidi 13. etape:
1. Mads Pedersen (Dan/Trek Segafredo) 4;13:03
2. Fred Wright (VBr/Bahrain Victorious)
3. Hugo Houle (Kan/Israel – Premier Tech) isti čas
4. Stefan Küng (Švi/Groupama – FDJ) + 0:30
5. Matteo Jorgenson (ZDA/Movistar) isti čas
6. Filippo Ganna (Ita/Ineos Grenadiers) 0:32
7. Wout van Aert (Bel/Jumbo-Visma) 5:45
8. Florian Senechal (Fra/Quick Step – Alpha Vinyl)
9. Luca Mozzato (Ita/B&B Hotels – KTM)
10. Andrea Pasqualon (Ita/Intermarche – Wanty – Gobert Materiaux) 

12. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) isti čas
58. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 5:58
77. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious) 6:11
92. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco) 6:17
93. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) isti čas

...

Skupni vrstni red:
1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) 50;47:34
2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                + 2:22
3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                  2:26
4. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                           2:35
5. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                      3:44
6. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic)                      3:58
7. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                         4:07
8. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)                     7:39
9. Enric Mas (Špa/Movistar)                               9:32
10. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe)                 10:06
...
15. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                       21:50
76. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                1;50:56
81. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)              1;55:27
116. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                2;22:48

...

9 km do cilja - Pedersen, Houle in Wright imajo že 18 sekund prednosti pred preostalo trojico ubežnikov in 3:44 pred glavnino.

11 km do cilja - Pedersen, Wright in Houle so se oddaljili od Ganne, Jorgensona in Künga. Glavnina je 2:44 za njimi.

13 km do cilja - Iz skupine ubežnikov je skočil Mads Pedersen. Filippo Ganna se je znašel v težavah.

15 km do cilja - Razen moštva BikeExchange nihče ne kaže želje, da bi lovil ubežnike, ti še vedno vozijo 2:15 pred zasledovalci. Bauer in Grondahl Jansen sta omagala, lov je končan.

20 km do cilja - Na čelu glavnine še vztrajata Jack Bauer in Amund Grondahl Jansen (BikeExchange), a vodilna šesterica vzdržuje več kot dve minuti (2:15) prednosti. Pred ciljem etape v Saint-Etiennu kolesarje čaka še en nekategoriziran klanec.

25 km do cilja - Vodilna šesterica še ohranja 2:30 prednosti. Tudi ubežniki se želijo otresti Madsa Pedersena, saj proti njemu ne bodo imeli nobenih možnosti, če pride do ciljnega sprinta.

37 km do cilja - BikeExchange (Luke Mezgeca ni v ospredju) navija hud tempo, ubežnikom se je glavnina približala na 2:49, a se pri tem tudi raztrgala na več skupin.

43 km do cilja - Z novim stanjem pa se ne strinjajo člani Mezgečeve ekipe BikeExchange – Jayco, zdaj so oni prevzeli pobudo in se spravili v lov za ubežniki. Nadoknaditi morajo 3:34, če želijo v boj za etapno zmago spraviti svojega aduta Michaela Matthewsa, njihov glavni sprinter Dylan Groenewegen je imel danes že težave s sledenjem tempu glavnine. Quinn Simmons (Trek Segafredo) je odpadel iz vodilne skupine.

45 km do cilja - Ko so UAE Emirates, Jumbo-Visma in Ineos Grenadiers s čela glavnine izrinili sprinterska moštva, predvsem Alpecin in QuickStep, se je tempo umiril, ubežniki pa so prednost povišali na 2:50. V vodilni skupini moči pojenjajo Američanu Simmonsu.

50 km do cilja – Kolesarji se vzpenjajo na Cote de Saint-Romain-en-Gal (III. kategorija, 6,6 kilometra pri 4,5 odstotka), ubežniki še vedno dobri dve minuti pred glavnino, medtem se je Caleb Ewan iztrošil v lovu na glavnino in popustil. Žalosten dan za Avstralca, ki je danes računal tudi na boj za etapno zmago v zaključnem sprintu etape. Mesta na čelu glavnine so zdaj zasedla moštva favoritov za skupno zmago, Jumbo-Visma, Ineos Grenadiers in UAE Emirates. Tudi Tadej Pogačar in Primož Roglič sta se prebila v ospredje. 

57 km do cilja - Na čelu glavnine zdaj tempo navijajo kolesarji Alpecina in QuickStepa, Caleb Ewan se s skupino kolegov še trudi ujeti priključek, zaostaja še 35 sekund. Vodilna sedmerica ohranja dve minuti prednosti pred glavnino.

71 km do cilja - Na enem od nežnih spustov je moštvo Lotto Soudal doživelo pravo malo katastrofo, v enega od ovinkov so kolesarji zapeljali neprevidno, na tleh pa se je znašel prav njihov glavni adut za današnjo zmago, avstralski sprinter Caleb Ewan. Ob tem se je poškodoval (držal se je za okrvavljeno koleno), dolgo je potreboval, da se je spet spravil na kolo, in zdaj lovi glavnino. Vodilni zdaj vozijo 2:25 pred glavnino in 4:17 pred Ewanom.

78 km do cilja - Ne enem od nekategoriziranih klancev se je glavnina spet združila, je pa zelo razpotegnjena. Ubežna sedmerica je na klancu spet povišala prednost na več kot dve minuti. Lotto Soudal na čelu glavnine ves čas skrbi za ravno dovolj težak tempo, da njihov sprinterski adut Caleb Ewan nima težav, medtem ko jih njegovi tekmeci, predvsem Fabio Jakobsen, imajo. Jakobsen se s Petrom Saganom in še nekaterimi sprinterskimi asi vozi čisto na repu glavnine. 

83 km do cilja - Na vetru izpostavljenem delu ceste se je glavnina raztrgala na tri dele, vzpostavili so se t. i. ešaloni. Razlike med skupinami niso velike.

91 km do cilja - Kolesarji so prišli tudi do letečega cilja, ubežniki niso sprintali za točke, pa tudi v glavnini nosilca zelene majice van Aerta ni izzval nihče. Sedmerica vzdržuje 1:20 prednosti pred glavnino.

Izidi letečega cilja, La Cote-Saint-Andre:
1. Pedersen 20 točk
2. Ganna 17
3. Houle 15
4. Simmons 13
5. Wright 11
6. Küng 10
7. Jorgenson 9.
8. Van Aert 8
9. Laporte 7
10. Planckaert 6
11. Gilbert 5
12. Van Keirsbulck 4
13. Van Moer 3
14. Frison 2
15. Vermeersch 1

94 km do cilja - Prednost vodilnih je zdaj samo še 1:20.

103 km do cilja - Na ravnini prednost ubežnikov kopni, tempo na čelu glavnine spet dvigujeta moštvi Alpecin in Lotto. Sedmerica zdaj vozi 2:00 pred glavnino.

113,4 km do cilja - Kolesarji so prečkali Col de Permenie, ubežniki so na klancu spet povečali prednost, zdaj vozijo 2:35 pred glavnino.

Izidi gorskega cilja, Col de Parmenie (II. kategorija):
1. Pedersen 5 točk
2. Küng 3
3. Ganna 2
4. Simmons 1

117 km do cilja - Kolesarji so na najtežjem klancu dneva, Col de Parmenie (II. kategorija, 5,1 kilometra, 6,6 odstotka). 

120 km do cilja - Moštvi Lotto Soudal in Alpecin – Deceuninck še kar navijata tempo na čelu glavnine, prednost sedmerice ubežnikov je spet padla na 1:35. Kolesarji vozijo v pripeki, temperatura ozračja je več kot 30 stopinj Celzija, ponekod tudi do 35 stopinj.

128 km do cilja - Jorgenson je spet v vodilni skupini, ta ima zdaj natanko dve minuti prednosti pred glavnino.

131 km do cilja - Američan Matteo Jorgensen je zaradi predrte pnevmatike menjal zadnje kolo in zaostal za kolegi iz ubežne skupine. Zdaj jih lovi. Šesterica vodilnih ima sicer že 2:15 prednosti pred glavnino.

135 km do cilja - Doullu ni uspelo ujeti ubežnikov in je počakal glavnino, sedmerica vodilnih ima zdaj že 1:35 prednosti. Dogajanje se bo zdaj najbrž umirilo. Na čelu glavnine so kolesarji moštev Lotto Soudal, Alpecin – Deceuninck in DSM.

141 km do cilja - Vodilni trojici so se pridružili še Danec Mads Pedersen (Trek Segafredo), Kanadčan Hugo Houle (Israel – Premier Tech), Američan Quinn Simmons (Trek Segafredo) in Britanec Fred Wright (Bahrain Victorious), priključiti se jim želi še Britanec Owen Doull (EF – EasyPost). V dobri uri dirkanja je bila povprečna hitrost kolesarjev 51,61 kilometra na uro. 

150 km do cilja - Večja skupina zasledovalcev je obupala, vodilna trojica zdaj vozi dobrih 20 sekund pred glavnino. Za burno dogajanje v ospredju in oster tempo na prvi klanec dneva ceno plačujejo sprinterji, nekateri so zaostali za glavnino, med temi so tudi Fabio Jakobsen, Florian Senechal in Peter Sagan.

158 km do cilja - Trojico ubežnikov zdaj lovi večja skupina kolesarjev (+17 sekund), tudi v glavnini (+0:36) še ni miru. 

161 km do cilja - Na prvem vzponu dneva so se v vodstvo odpeljali Italijan Filippo Ganna (Ineos Genadiers), Američan Matteo Jorgenson (Movistar) in Švicar Stefan Küng (Grupama – FDJ). Gana je gorski cilj prečkal prvi, Küng drugi. Trojica ima majhno prednost.

Izidi gorskega cilja, Col de Brie (III. kat.):
1. Ganna 2 točki
2. Küng 1

165 km do cilja - Prvotna ubežna skupina je razpadla, zdaj imajo nekaj sekund prednosti Luca Mozzato (B&B Hotels-KTM), Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Pierre-Luc Périchon (Cofidis), Danny van Poppel (Bora-Hasngrohe) in Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux). Kolesarji so že na prvem klancu dneva, Cote de Brie (III. kategorija, 2,4 kilometra pri 6,9 odstotka povprečnega naklona).

172 km do cilja - Peterici je uspelo priti do manjše prednosti, bežijo Francoza Jeremy Lecroq (B&B Hotels – KTM) in Matis Louvel (Arkea Samsic), pa Nizozemec Taco van der Hoorn (Intermarche – Wanty – Gobert Materiaux), Nemec Nils Politt (Bora Hansgrohe) in Poljak Kamil Gradek (Bahrain Victorious). V glavnini se s sestavo ubežne skupine še niso sprijaznili.

185 km do cilja - Poteka bitka za beg, glavnini sta poskušala uiti tudi Matej Mohorič in svetovni prvak v vožnji na čas Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), a za zdaj so bili vsi poskusi neuspešni. Hitrost je velika, glavnina pa močno razpotegnjena. Bahrain ima domala pri vsakem skoku enega svojega predstavnika.

13.18 (192,6 km do cilja) - Etapa se je začela zares, takoj po uradnem startu so se začeli napadi.

Start: Ob 13.05 so se kolesarji podali na zaprto vožnjo, približno ob 13.20 bodo prevozili kilometer nič in etapa se bo začela zares. Pričakujemo lahko hud boj za mesto med ubežniki.

Mohorič: Obstajajo možnosti za uspešen pobeg
"Počutim se bolje, prišli smo do zaključka drugega tedna Toura in stanje v skupnem seštevku je stabilno, zato obstajajo možnosti za uspešen pobeg," je pred startom današnje etape povedal Matej Mohorič (Bahrain Victorious).

Pred startom 13. etape Dirke po Franciji: 

Pred etapo

Danes je na sporedu šele tretja ravninska etapa na 109. Dirki po Franciji, nazadnje so bili sprinterji v ospredju tretji dan Toura še na Danskem, ko je etapo dobil nizozemski sprinter Dylan Groenewegen, moštveni kolega našega Luke Mezgeca pri moštvu BikeExchange – Jayco. Dan pred tem je v sprintu slavil še en Nizozemec, Fabio Jakobsen (QuickStep – Alpha Vinyl), a zadnje dni so se sprinterji ukvarjali predvsem s tem, da so na strupene klance prišli še v časovni zapori. Vsem je uspelo, zagotovo pa v dneh, ko so bili v prvem planu njihovi kolegi, specialisti za hribe, niso varčevali z močmi.

No, danes bodo "počivali" hribolazci, dirkale pa bodo ekipe s favoriti za sprinterske zmage. Le Jumbo-Visma bo imela spet naporen dan, braniti mora v prvi vrsti rumeno majico Danca Jonasa Vingegaarda, v boj za točke pa se bo podal tudi njen nosilec zelene, neutrudni Belgijec Wout van Aert.

A današnja etapa je ravninska "po francosko", kar pomeni, da kolesarje na trasi vseeno čakajo trije kategorizirani vzponi. Dva tretje in eden druge kategorije.

Etapa se bo z zaprto vožnjo začela ob 13.05, ob 13.20 bo šlo zares, v cilju pa kolesarje pričakujejo enkrat med 17.26 in 17.49.  

Tadej Pogačar, TDF22
Sportal Pogačar spet samozavesten: Še bom poskušal! Roglič še čuti bolečine. #video

Skupni seštevek (12/21):

1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                 46:28:46
2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                + 2:22
3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                  2:26
4. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                           2:35
5. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                      3:44
6. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic)                      3:58
7. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                         4:07
8. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)                     7:39
9. Enric Mas (Špa/Movistar)                               9:32
10. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe)                 10:06
...
15. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                       21:37
82. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                1:50:30
84. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)              1:54:55
119. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                2:22:16

...

Nosilci majic:

Rumena: Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)

Zelena: Wout van Aert (Bel/Jumbo-Visma)

Pikčasta: Simon Geschke (Nem/Cofidis)

Bela: Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)

TDF22, trasa 13. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Preberite še:

tadej Pogačar, TDF22
Sportal Pogačar poskusil z napadoma, a je Vingegaard ubranil rumeno majico, zmaga Pidcocku
Tadej Pogacar, UAE Emirates, TDF22, Köbenhaven
Sportal Tudi Pogačarjev šef zaradi okužbe zapustil Tour
Tadej Pogačar, TDF22
Sportal Po Pogačarjevem zlomu šok in navdušenje: Zdaj imamo dirko!
Ne spreglejte