Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 4. 2021,
17.56

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

25

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Jan Polanc Tadej Pogačar Tadej Pogačar Dirka po Baskiji Dirka po Baskiji

Sobota, 10. 4. 2021, 17.56

3 leta

Dirka po Baskiji, 6. etapa

Izjemni Roglič do druge zmage v Baskiji, Pogačarjevi poraženci dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

25

Primož Roglič | Primož Roglič je zmagovalec Dirke po Baskiji 2021! | Foto PhotoGomezSport

Primož Roglič je zmagovalec Dirke po Baskiji 2021!

Foto: PhotoGomezSport

Zmagovalec razburljive in zelo zahtevne Dirke po Baskiji je Primož Roglič (Jumbo-Visma). Prvič v tej sezoni smo videli neposreden spopad prvega in drugega kolesarja sveta, a tokrat je moral Tadej Pogačar (UAE Emirates) priznati premoč starejšemu rojaku. Pogačar je dirko končal na tretjem mestu v skupnem seštevku.

David Gaudu (Groupama FDJ) je dobil zadnjo etapo letošnje Dirke po Baskiji, ciljno črto je prečkal tik pred Primožem Rogličem (Jumbo-Visma). 

Enaintridesetletni Kisovčan se je v šesti etapi od Ondarroe do Arrateja (111,9 kilometrov) na spustu četrtega od sedmih klancev odlepil od skupine s Pogačarjem (UAE Team Emirates) in na koncu z drugim mestom v etapi slavil 13. zmago na večdnevnih dirkah. Tretje mesto je danes zasedel španski veteran Alejandro Valverde (Movistar).

Roglič se je še drugič v karieri (prvič leta 2018) veselil naslova na baskovski pentlji, drugi je bil njegov moštveni kolega Jonas Vingegaard, tretji pa Tadej Pogačar.

To je pravo dirkanje!

"To je pravo dirkanje. Vedel sem, da bo etapa kratka in sladka. Lahko bi imeli sicer dolgočasnih 100 kilometrov pred tem, a ob takšni trasi z zahtevnimi vzponi za kaj takega ni potrebe. Bilo je zelo težko, ampak uspelo nam je in zelo sem zadovoljen," je sprva dejal ponosni lastnik baskovske baretke, ki jo je razkazoval v prvi izjavi za organizatorja dirke.

"Vedno rad povem, da mi je dirkanje v Baskiji všeč, saj gre za zelo zahtevno preizkušnjo. Zabaval sem se od prvega dne. Že na začetku sem dosegel svoje z etapno zmago in večkrat poudaril, da smo tu z mlado ekipo. Vseeno vidite, da so fantje zelo močni. Za nami je lep teden," je še sklenil končni zmagovalec dirke po Baskiji.

Primož Roglič | Foto: PhotoGomezSport Foto: PhotoGomezSport

Pogačarjevi poraženci dneva

Poraženci dneva so bili Tadej Pogačar in njegovi kolegi iz moštva UAE Team Emirates. Ekipa je imela pred zaključno etapo dirke v rumeni majici svojega vodilnega kolesarja, Američana Brandona McNultyja.

Pogačar se je danes tako posvetil vlogi njegovega pomočnika, a je bilo po nekaj vzponih jasno, da Američan ni kos nalogi, obenem pa prepozno, da bi Pogačar napadel zmago. Tako se je moral zmagovalec lanskega Toura kljub trudu zadovoljiti s petim mestom v etapi.

Pogačar se je povsem izčrpal:

Frustrirajoče, ampak to je kolesarstvo

Dvaindvajsetletni Pogačar je bil po dirki malce razočaran: "Pričakovali smo drugačen razplet. Nadzorovali smo glavnino, po napadu Astane na spustu pa smo izgubili nekaj položajev, zaradi enega od kolesarjev Ineos Grenadiers pa se je naredila še razlika do skupine pred nami, ki je nismo mogli pokriti."

"Na najtežjem in najbolj strmem delu smo izgubili še McNultyja, saj mu takšni vzponi niso pisani na kožo, tako da sem se v zadnjih 40, 50 kilometrih boril za tretje mesto. Malce frustrirajoče je, ko se odpre prednost. Ampak to je kolesarstvo. Zdaj ne moremo kaj spremeniti. Na vrhu vzpona smo bili v odličnem položaju in če potem izgubiš nekaj časa, je to težko nadoknaditi. Niti nima smisla, da bi tvegali glavo na zahtevnem spustu. Žal se ni izšlo, borili smo se po najboljših močeh," je sklenil Pogačar.

Dirka po Baskiji, izidi 6. etape:
1. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ    3;05:43
2. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma    isti čas
3. Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team    0:34
4. Adam Yates (VBr) Ineos Grenadiers    
5. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates    
6. Jonas Vingegaard (Dan) Jumbo-Visma    isti čas
7. Pello Bilbao Lopez De Armentia (Špa) Bahrain Victorious    1:02
8. Esteban Chaves Rubio (Kol) Team BikeExchange    1:05
9. Mikel Landa Meana (Špa) Bahrain Victorious    isti čas
10. Mauri Vansevenant (Bel) Deceuninck-QuickStep    1:53
...
88. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates + 18:18

Skupni vrstni red:
1. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma    19;11:36
2. Jonas Vingegaard (Dan) Jumbo-Visma    + 0:52
3. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates    1:07
4. Adam Yates (VBr) Ineos Grenadiers    1:26
5. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ    1:27
6. Pello Bilbao Lopez De Armentia (Špa) Bahrain Victorious 1:28
7. Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team    1:33
8. Mikel Landa Meana (Špa) Bahrain Victorious    2:17
9. Esteban Chaves Rubio (Kol) Team BikeExchange    2:38
10. Ion Izagirre Insausti (Špa) Astana-Premier Tech isti čas
...
60. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates 37:45

Dirka po Baskiji, potek 6. etape:

Cilj: Roglič je prepustil etapno zmago Gauduju, sam pa slavi svojo drugo zmago na Dirki po Baskiji!

3 kilometre do cilja:
Roglič in Gaudu bosta obračunala za etapno zmago, zmagovalec dirke pa je pravzaprav že Roglič. Pogačar se ne predaja, a zaostanka za Zasavcem ni uspel zmanjšati, zdaj znaša 48 sekund.

5 kilometrov do cilja: Roglič in Gaudu sta se otresla Carthyja, Pogačar napada na vse ali nič, za vodilnim Zasavcem ima 34 sekund zaostanka.

8 kilometrov do cilja: Roglič, Gaudu in Carthy so že na zadnjem klancu dirke, Pogačarjeva skupina je 48 sekund za njimi. Rumeni McNulty zaostaja že več kot tri minute. 

20 kilometrov do cilja: Pogačar na ravnini nima prave pomoči pri lovljenju vodilnega Rogliča, kolesarjev v njegovi skupini to ne zanima, stvari se bodo najbrž spremenile na zadnjem klancu dneva, kjer pa utegne imeti Roglič že neulovljivo prednost. Trenutno so Roglič, Gaudu in Carthy 56 sekund pred Pogačarjevo skupino.

25 kilometrov do cilja: vodilna trojica zdaj vozi 45 sekund pred Pogačarjem in močno skupino zasledovalcev, v kateri so še Ion Izagirre, Esteban Chaves, Valverde, Yates, pa tudi Mikel Landa in Pello Bilbao (oba Bahrain Victorious), ima pa Roglič v tej skupini svojega kolega Jonasa Vingegaarda, katerega naloga je kar se da motiti napredek skupine. McNulty je zdaj že 1:40 za vodilnimi.

35 kilometrov do cilja: Roglič je pobral še tri bonus sekunde na letečem cilju v Markina-Xemeinu, z Gaudujem in Carthyjem so še povečali prednost pred Pogačarjevo skupino, zdaj imajo 55 sekund naskoka.

40 kilometrov do cilja: Roglič, Gaudu in Carthy tudi na spustu vzdržujejo prednost pred Pogačarjevo skupino, v kateri so še Valverde, Yates, Mäder, Vingegaard in Vansevenant. Roglič je prvi prečkal Krabelin.

McNulty izgublja rumeno majico, za Rogličem zaostaja že 1:36.

45 kilometrov do cilja: Roglič vodi v etapi, sledita mu lahko le Gaudu in Carthy, Pogačar je zapustil McNultyja, ki so mu pošle moči, mladi Slovenec vozi 20 sekund za Rogličem.

50 kilometrov do cilja: kolesarji začenjajo z vzponom prve kategorije na Krabelin, Rogličeva skupina ima 26 sekund prednosti pred Pogačarjevo, v tej mladi Gorenjec dela za kolega McNultyja. Temu sicer vidno pohajajo moči. Roglič je trenutno tudi v virtualni rumeni majici.

55 kilometrov do cilja: Carapaz, O'Connor in Bevin imajo zdaj 17 sekund pred zasledovalno skupino, v kateri je zdaj tudi Roglič, Pogačarjeva skupina zaostaja še dodatnih 20 sekund. Ob Pogačarju vozita vodilni kolesar na dirki Brandon McNulty, počakal pa ju je tudi Hirschi.

60 kilometrov do cilja: Carapaz, O'Connor in Bevin so se na spustu nekoliko odpeljali ves čas rastoči ubežni skupini, ki se ji je nazadnje pridružil še Belgijec Mauri Vansevenant (Deceuninck QuickStep), vozijo kakšnih pet sekund pred zasledovalci, tem pa s 40 sekundami zaostanka sledijo Primož Roglič, Ion Izagirre, Alex Aranburu, David Gaudu, Alejandro Valverse in Guino Mäder. Tadej Pogačar, Esteban Chaves, Adam Yates in Jonas Vingegaard imajo še kašnih deset sekund zaostanka za Rogličevo skupino. 

68 kilometrov do cilja: vodilni skupini sta se pridružila še Pogačarjev moštveni kolega pri UAE Emirates, Švicar Marc Hirschi, in Rogličev sotekmovalec pri Jumbo-Vismo, Nizozemec Sam Oomen. Štirinajsterica ima zdaj minuto prednosti pred glavnino.

70 kilometrov do cilja: Padun in Vrona sta ujela vodilno skupino, tej sta se nato pridružila še Francoza Guillaume Martin (Cofidis) in Pierre Latour (Total Direct Energie), v glavnini pa je nato močno pospešil Roglič, zato je prednost ubežnikov padla na pičlih 25 sekund.

75 kilometrov do cilja: kolesarji se vzpenjajo na klanec druge kategorije Elousa-Gorla, vodilna sedmerica ima 1:35 prednosti pred glavnino, iz te pa sta v lov skočila še Španec Carlos Verona (Movistar) in Ukrajinec Mark Padun (Bahrain Victorious).

82 kilometrov do cilja: ubežna skupina je narasla na sedem kolesarjev, Danec Juul Jensen je sicer popustil, Bevinu in Tolhoeku so se priključili še Španca Omar Fraile (Astana) in Enric Mass (Movistar), pa Britanec Hugh Carthy (EF Education Nippo), pa Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), pa nato še Avstralec Ben O'Connor (AG2R Citroën), pred zasledovalci ima kakšni 20 sekund prednosti.

Na vzpon Elkorrieta so prvi prikolesarili Tolhoek (3 točke), Bevin (2) in Juul-Jensen (1).

90 kilometrov do cilja: trojici kolesarjev se je uspelo nekoliko odlepiti, Danec Christopher Juul Jensen (BikeExchange), Nizozemec Antwan Tolhoek (Jumbo-Visma) in Novozelandec Patrick Bevin (Israel StartUp Nation) imajo kakšnih 15 sekund prednosti pred glavnino.

15:10 (104 kilometrov do cilja): na prvem vzponu dneva je tri točke pobral Španec Verona, dve pa naš Jan Polanc, Pogačarjev kolega pri UAE Emirates. Pobeg za zdaj še ni uspel, med prvimi sta poskusila tudi Britanec Hugh Carthy (EF Education Nippo), prav tako tudi Nizozemec Antwan Tolhoek (Jumbo-Visma), a ju je glavnina hitro ujela.

14.45: začela se je zadnja etapa letošnje Dirke po Baskiji.

Vzponi na današnji etapi: na 5. kilometru Arribinieta (3. kategorija), 12. km Elkorrieta (3. kategorija), 24. km Azurki (1. kategorija), 44. km Elosua-Gorla (2. kategorija), 68. km Krabelin (1. kategorija), 90. km Trabakua (3. kategorija) in na 110. km Usartza (1. kategorija). 

Pred etapo

Današnja etapa se bo ob 14.42 začela v mestu Ondarroa, kolesarji pa naj bi cilj na Arrateju dosegli okrog 17.30.

Na slabih 112 kilometrih trase jih čaka sedem kategoriziranih vzponov, od tega so kar trije ocenjeni s prvo kategorijo, tudi zaključni Usartza (4,4 kilometra z 8,9-odstotnim naklonom). Roglič zaključek zelo dobro pozna, saj je lani tam zmagal v prvi etapi španske Vuelte.

Dirka po Baskiji Roglič Pogačar | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Roglič in Pogačar bosta nastopila v včerajšnjih barvah - Zasavec v zeleni najboljšega po točkah, Gorenjec pa v pikčasti najboljšega hribolazca.

Rumeno majico vodilnega od četrtkove etape polne taktičnih presenečenj brani Američan Brandon McNulty (UAE Team Emirates), prvi zasledovalec Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki bo danes moral napadati in nadzorovati tekmece, zaostaja za 23 sekund.

Dirka po Baskiji 6. etapa | Foto:

Američan najverjetneje na avtomobilistični ogled proge

23-letni Američan, ki se je prvič znašel v takšnem položaju, v Baskiji še ni dirkal, si bo pa najverjetneje današnji zaključek trase ogledal iz avta, podobno kot je Pogačar to storil pred 3. etapo, ki jo je na koncu tudi dobil. Za zmago se je takrat zahvalil prav strokovnemu štabu ekipe, ki pozna vsak ovinek na cestah Baskije, saj nekateri prihajajo prav iz tega območja Španije.

Moštvena kolega iz ekipe UAE Brandon McNulty  in Tadej Pogačar. Si bo kdo od njiju danes nadel tradicionalno baskovsko baretko (txapelo), ki pripade zmagovalcu Dirke po Baskiji? | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Moštvena kolega iz ekipe UAE Brandon McNulty in Tadej Pogačar. Si bo kdo od njiju danes nadel tradicionalno baskovsko baretko (txapelo), ki pripade zmagovalcu Dirke po Baskiji? Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Rumeni McNulty: Če mi spodleti, je Tadej naša najboljša možnost

McNulty se zaveda, kaj pomeni dejstvo, da bo tudi danes lahko računal na podporo lanskega zmagovalca Dirke po Franciji. "Tadej je zelo močan. Če mi spodleti, je ona naša najboljša možnost," je razmišljal po včerajšnji etapi in priznal, da bi bil zanj najboljši scenarij ta, da bi ubežniki pobrali vse bonifikacijske sekunde, ki bodo na voljo, tako bo najlažje ubranil skupno vodstvo.  

Glede na to, da je kolesarstvo ekipni šport, je za ekipo UAE praktično vseeno, kdo od njenih kolesarjev dirko dobi, McNulty ali Tadej Pogačar, ki je po četrtkovi etapi z 2. mesta zdrsnil na peto in ima za vodilnim 43 sekund zaostanka (do Rogliča ga loči 20 sekund).

Pogačar se izogiba žarometov: Lažje bo braniti kot napadati

Pogačar je včeraj v krajšem pogovoru za lokalno televizijo na vprašanje, ali si želi zmagati diplomatsko odgovoril, da upa, da bo zmaga ostala v njegovi ekipi. "Brandon ima rumeno majico in verjetno jo bo lažje braniti kot pa napadati. Upam, da nam jo bo uspelo ubraniti."

Dirka po Baskiji Roglič Pogačar | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Med Slovencema, ki sta na dirki vknjižila po eno etapno zmago (Roglič na uvodnem kronometru. Pogačar pa na tretji gorski etapi)  sta še Rogličev moštveni kolega Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) z 28. in Španec Pello Bilbao (Bahrain Victorious) s 36 sekundami zaostanka za vodilnim, zato je v igri cel kup scenarijev za končni razplet. V igri so tudi bonifikacijske sekunde ...

Roglič je dirko dobil leta 2018, kar je bil do takrat njegov največji uspeh v kolesarski karieri, je pa takrat na zadnji etapi padel in močno stopil svojo prednost pred domačinom Mikelom Lando. Pred današnjim razpletom si Zasavec vsaj uradno ne nalaga prevelikega bremena.

Primož Roglič | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage

Pravi, da je že z etapno zmago dosegel svoje, da priprava na dirko po Padcu na preizkušni Pariz-Nica tako ali tako ni bila najbolj optimalna, za nameček pa je v Baskiji s precej mlado ekipo, ki mu ne more biti v veliko pomoč.

Precej bolj ambiciozen je bil v pogovoru za spletno stran ekipe svoje ekipe. "Seveda bomo naredili vse, da zmagamo na tej dirki. Potrebujemo dobro stategijo, s katero bomo konkurenci otežili delo."

Optimističen je tudi njegov športni direktor Grischa Niermann. "V skupni razvrstitvi smo še vedno v dobrem položaju. S Primožem in Jonasom imamo dve železi v ognju," je prepričan.

Prispevek Damjana Medice za Planet TV:

Vrstni red po 5. etapi Dirke po Španiji

1.         Brandon McNulty (ZDA) UAE Team Emirates       16:05:43

2.         Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma    0:23

3.         Jonas Vingegaard (Dan) Jumbo-Visma         0:28

4.         Pello Bilbao Lopez De Armentia (Špa) Bahrain Victorious 0:36

5.         Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates    0:43

6.         Adam Yates (VB) Ineos Grenadiers  1:02

7.         Emanuel Buchmann (Nem) Bora-Hansgrohe            1:07

8.         Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team    1:13

9.         Ion Izagirre Insausti (Špa) Astana-Premier Tech      1:15

10.       Mikel Landa Meana (Špa) Bahrain Victorious         1:23

53.   Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates  19:38                       

...                                             

Preberite še:

Mikkel Frolich Honore
Sportal Velik dan za Quick Step, vse nared za sobotni spektakel
dobrodelna dražba Roglič PRAVA
Sportal Dobrodelna dražba podpisane majice Primoža Rogliča
Tadej Pogačar Primož Roglič Dirka po Baskiji
Sportal Roglič ostal brez rumene majice. Zanimiva izjava Pogačarja.
Dirka po Baskiji 3. etapa Pogačar Roglič
Sportal Epski slovenski spopad v Baskiji: Pogačar premagal Rogliča!
Primož Roglič - Baskija 2021
Sportal Astana presenetila favorite, Aranburu do zmage, Roglič pa ostaja v rumenem
Primož Roglič
Sportal Prvo dejanje Dirke po Baskiji Rogliču, Pogačar skoraj pol minute počasnejši

 

 

Ne spreglejte