Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 4. 2014,
17.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Katjuša Dirka po Baskiji Dirka po Baskiji Alberto Contador

Sobota, 12. 4. 2014, 17.51

8 let

Contador zmagovalec dirke po Baskiji, Špilak znova odličen 4.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Španec Alberto Contador je zmagovalec 54. kolesarske dirke po Baskiji (2.WT). Izjemen kronometer je v zadnji 6. etapi uprizoril Simon Špilak, ki je bil 4. v etapi in znova 4. v skupnem seštevku.

Zadnji dan dirke je bila na sporedu skoraj 26 kilometrov dolga posamična vožnja na čas. Trasa je bila razgibana, saj so morali kolesarji kar čez dva vzpona. Po pričakovanjih je etapno zmago slavil aktualni svetovni prvak v tej disciplini Tony Martin, ki je zmagal tudi v 2. etapi. Nemec je v izjemni formi, kar je potrdil tudi danes, saj mu trasa kronometra ni bila pisana na kožo.

Izjemno predstavo je uprizoril Simon Špilak, ki je za Martinom zaostal le 16 sekund. Hitrejša od njega sta bila le še najbolj "vroča" kolesarja v dozdajšnjem delu letošnje sezone Alberto Contador in Michal Kwiatkowski. Contador je z zaostankom sedmih sekund potrdil zmago v skupnem seštevku dirke. To je že njegova tretja zmaga v karieri na tej dirki, saj je bil najboljši že v letih 2008 in 2009, ko je bil še član Astane. Na drugem mestu je dirko končal Michal Kwiatkowski, medtem ko je zadnjo stopničko zmagovalnega odra ujel Francoz Jean Christophe Peraud.

Slovenec Simon Špilak je tako kot lani dirko končal na 4. mestu. Medtem ko ga je lani od tretjega mesta ločila le sekunda, je bil letos od stopničk oddaljen tri sekunde. Vsekakor pa lahko nastop Špilaka na dirki ocenimo z oceno odlično. Član ekipe Katjuša je bil vsak dan boljši in mogoče je celo storil napako, ker dva dni pred začetkom dirke po Baskiji ni nastopil na enodnevni dirki za veliko nagrado Miguela Induraina, na kateri je lani slavil zmago.

Tako bi mogoče v ospredju končal prvo etapo dirke po Baskiji, v kateri je bilo na sporedu osem kategoriziranih vzponov. V tej etapi je predvsem zaradi pomanjkanja tekmovalnega ritma zaostal skoraj minuto za Contadorjem. Dirko je končal tudi Jani Brajkovič, ki je danes za Martinom zaostal skoraj tri minute. V skupnem seštevku je bil Brajkovič 45.

Ne spreglejte