Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 7. 2015,
18.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tour kolesarstvo

Petek, 10. 7. 2015, 18.35

7 let, 12 mesecev

Cavendish zmagovalec sedme etape

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Britanski kolesar Mark Cavendish je v sedmi etapi dirke po Franciji, dolge 190,5 km med krajema Livarot in Fougeres le ugnal sprinterske tekmece in prišel do 26. zmage na Touru.

Član ekipe Etixx-Quick Step Mark Cavendish je imel več moči od Nemca Andreja Greipla in Slovaka Petra Sagana. Rumeno majico vodilnega si je nadel Britanec Christopher Froome (Sky). Z najboljšimi je v cilj prikolesaril tudi edini Slovenec na francoski pentlji Kristijan Koren (Cannondale-Garmin), ki je osvojil 37. mesto.

V današnji etapi noben kolesar ni nosil rumene majice, saj je Nemec Tony Martin, ki je v četrtek v zadnjih nekaj sto metrih padel in si ob tem zlomil ključnico, a kljub temu zadržal skupno prednost, pred startom odstopil. Ni pa si je želel obleči Froome, sicer drugi v skupnem seštevku.

Prvo etapo po Bretaniji je zaznamoval dolg beg peterice, v kateri je bil tudi Eritrejec Daniel Teklehaimanot. Kolesar ekipe MTN-Qhubeka se je zato odločil, ker je bil kmalu po startu edini gorski cilj, lastnik pikčaste majice pa je osvojil edino točko, ki je bila na voljo. Beg se je končal 11 kilometrov pred ciljem, nato pa se je začel boj za čim boljši položaj v sprintu.

Favorit za zmago Greipel je prvi sprožil napad, Cavendish je začel za njim, se skozi gnečo prebil mimo nemškega orjaka in na koncu suvereno zmagal. Britanec je s 26 zmagami zdaj sam na tretjem mestu med kolesarji z največ etapnimi zmagami na Touru, pred njim sta Francoz Bernard Hinault z 28 in Belgijec Eddy Mercky s 34 prvimi mesti.

"Pravzaprav sem se moral malo umakniti. Čakal sem, vsi pa so imeli utrujene noge. Marku Renshawu sem rekel, da želim počakati. Prebil sem se za Alexandra Kristoffa, nato je ob mene prišel Andre. Šla sva mimo Kristoffa, jaz komaj. Z ramo ob rami sem bil ob Saganu. Res sem si želel zmage. Zelo sem vesel," je zaključni obračun opisal Cavendish, ki je sprinterski boj s tekmeci izgubil v drugi in peti etapi, svoji ekipi pa priboril tretjo zmago na letošnjem Touru; Martin je bil najboljši v četrti etapi, Čeh Zdenek Štybar pa v šesti.

"Ekipa je bila motivirana. To sem videl v Michalu Golasu, ki je vlekel ves dan. Bili smo blizu, vendar nismo uspeli, ohranili pa smo upanje. To je nekaj neverjetnega po zmagi Štybija in po izgubi Tonyja. Neverjetno je, da mi je uspelo. Zmaga je tudi za Tonyja," je dodal britanski sprinter, ki je nove moči po dveh porazih našel tudi pri družini: "Res sem si želel zmage. Dobil sem občutek, da lahko uspem, ko sem ležal v sobi z ženo in hčerko. Bil sem sproščen in vedel sem, da bo danes vse v redu."

Ne spreglejte